Gratis biobakje van Omrin

Bron: www.opsterland.nl (website gemeente Opsterland)

Gratis biobakje voor beter afval scheiden

Veel groente- en fruitafval komt in de grijze sortibak terecht. Dat het daar niet in hoort, weet u natuurlijk. Vaak is het gemakkelijker om het in de prullenbak te gooien of vindt u het niet fris om gft-afval afzonderlijk in te zamelen. Met het gratis biobakje, dat u op uw aanrecht kunt zetten, hopen we het afval in Opsterland nog beter te scheiden. Afval van groente en fruit in de groene biobak, en alleen restafval in de grijze sortibak. Daar willen we naartoe.

Duurzamer maar ook goedkoper

Uw afval scheiden is niet alleen beter voor het milieu, ook voor uw portemonnee is het goed. Want het legen van de biobak kost u minder dan het legen van de sortibak. Wist u dat het legen van de biobak € 0,50 kost en het legen van de sortibak € 6,25? Gooi daarom minder groente- en fruitafval in de sortibak, dan hoeft u deze minder vaak aan de weg te zetten.

Iedereen 27 kilo minder afval

Ook bevat afval van groente en fruit veel vocht en dat vocht maakt de sortibak onnodig zwaar. Minder gewicht in de sortibak is belangrijk, want we hebben in Nederland afgesproken dat er in 2020 maximaal 100 kilo per persoon per jaar aan restafval mag zijn. In Opsterland is het gemiddelde gewicht nu 127 kilo per inwoner per jaar. Er moet in onze gemeente gemiddeld 27 kilo minder in de grijze container terecht komen. Afval van groente en fruit scheelt erg veel in het gewicht. Maar ook het nog beter gescheiden inzamelen van textiel, papier, glas en kleine elektrische apparaten draagt bij aan het halen van de landelijke doelstellingen.

Gratis biobakje voor Opsterlanders

Om het scheiden van afval gemakkelijker te maken, krijgen alle huishoudens in de gemeente Opsterland een biobakje. Deze kunt u op het aanrecht zetten en er etensresten, groente- en fruitafval in verzamelen. Het bakje leegt u aan het eind van de dag gewoon in de biobak en kunt u daarna omspoelen of in de vaatwasser doen. Dat is wel zo fris.

Vanaf 10 januari 2018 kunt u uw biobakje al ophalen op twee plekken in onze gemeente*:

– bij het gemeentehuis in Beetsterzwaag aan de Hoofdstraat 82 en
– bij de milieustraat in Gorredijk, aan de Wetterwille 3.

* Zolang de voorraad strekt.

Leuk om te weten! Het biobakje:

+ is helemaal gemaakt van uw gescheiden ingezamelde kunststoffen;
+ heeft een handige brede opening met afneembaar deksel, die u in open stand vast kunt zetten;
+ is gemakkelijk te reinigen, het kan zelfs in de vaatwasser.

Geplaatst in: 2018-gebeurtenissen

Geef een reactie