Komt er weer subsidie naar Bakkeveen ?

Woensdag 17 januari konden vrijwilligers middels een korte presentatie (een pitch)  hun project verkopen aan de provinciale toetsingscommissie. Nou ja verkopen; alvast de mening horen of een mienskips project kans maakt voor een bijdrage uit het Mienskips Fûns van de Provincie. Na afloop ontvang je nog wat aanwijzingen en kun je de formulieren invullen en dan maar afwachten ….

Uit Bakkeveen waren Fred Hoogeboom en Annemarie Bongers afgereisd. Fred coördineert het renoveren van Spoelstra’s draai: de laatste historische draaibrug over de vaart in Bakkeveen. Annemarie stimuleert een groen en gezond Bakkeveen door openbaar groen te vervangen door tuinen met veel diversiteit.

Hieronder het artikel uit de Leeuwarder Courant van donderdag 18 januari 2018 (Door: Wieberen Elverdink). In rood de onderdelen van Bakkeveen

 

Pitch je plan (met saus van sociale cohesie)

Van fitnesspark tot draaibrug. En van vaartocht tot openluchtspel. Een bont palet aan plannen in de Zuidoosthoek mikt op provinciale
pecunia.

Je neemt 200 gram natuurbeleving. Voeg daar drie eetlepels cultuurhistorie en een snufje lichaamsbeweging aan toe. Overgiet het geheel daarna rijkelijk met een sausje van sociale cohesie en voilà: het ultieme gerecht voor een kansrijke gooi naar een bijdrage uit het Iepen Mienskips Fûns (IMF) van de provincie.

Nou ja, dat is natuurlijk wat al te karikaturaal gesteld. Maar de tien projecten die gisteren in sneltreinvaart aan de leden van het zogeheten Gebiedsplatform Zuidoost-Fryslân voorbijtrokken, bevatten allemaal minimaal één van bovenstaande ingrediënten.

Dorpshuis ’t Pipegaeltsje in Hoornsterzwaag vulde zich gistermiddag met enthousiastelingen die namens zichzelf, een stichting, hun
dorp of hun wijk een leefbaarheidsproject ‘pitchten’. Sommige zo pril dat ze vorige week nog niet eens bestonden, andere  al tot in detail uitgewerkt en in de grondverf gezet.

Het Gebiedsplatform is het orgaan dat straks, als de subsidieaanvragen officieel zijn ingediend, over deze plannen oordeelt en het provinciebestuur adviseert over een eventuele financiële injectie.

De inhoud van de beschikbare geldpot is niet misselijk: voor deze subsidieronde valt voor projecten in het zuidoosten van Friesland bijna 300.000 euro te verdelen. Dat maakt dat de bliksempresentaties van gisteren – hoewel slechts bedoeld om alvast wat feedback van de ‘jury’ te vergaren en dus nog geenszins bepalend voor het daadwerkelijk binnenhengelen van provinciale pecunia – toch een beetje een spannende aangelegenheid vormden.

De ene pitcher bleef nerveus roeren in een al lang leeggedronken kopje koffie, de ander putte zich in alle enthousiasme dusdanig uit in
termen als gemeenschapszin en ‘vooral van onderop’ dat het de toehoorders in’t Pipegaeltsje ervan duizelde. Niettemin oogstte elk van de tien geschetste plannen belangstelling of zelfs bewondering.

Zo verdiende voorzitter Wiebe Nijlunsing van Plaatselijk Belang Mildam lof voor het project ‘Plusmienskip’. Dat voorziet in en rond
de dorpen Mildam, Katlijk en Bontebok in fysieke, duidelijk waarneembare plustekens, groot en klein, op plaatsen waar mensen die ‘plus’ ook daadwerkelijk ervaren.

Ze worden bijvoorbeeld aangeplant in een bloembed, gemarkeerd ingewassen, of gevormd door nauwkeurig aan elkaar geplaatste barbecuetafels. Maar allemaal in dezelfde hoek, die past bij de verkavelingsstructuur in het gebied en met het doel om ontmoeting te stimuleren.

Ook plannen voor herstel van de vervallen, maar historisch waardevolle brug ‘Spoelstra’s Draai’ in Bakkeveen en een Bonifatius Kloosterpad – een met historische verhalen doordrenkte wandelroute van Dokkum via Smalle Ee naar Wolvega, dat mede uit de koker van Liphúster publicist Fokko Bosker komt – konden rekenen op instemmend geknik.

Linda de Ruijter uit Heerenveen pleitte gloedvol voor een outdoor fitness- en ontmoetingspark in haar wijk, terwijl Annemarie Bongers zich bevlogen hard maakte voor het project ‘Dorpstuin Bakkeveen’, waarbij openbare lappen groen voorzien worden van eetbare of uitbundig bloeiende planten. 

Plaatselijk Belang Oranjewoud vestigde de aandacht op het plan om karakteristieke oude lanen in oude glorie te herstellen, Koos Föllings (schipper van skûtsje De Rot) memoreerde de beoogde tocht van oude vaartuigen van Appelscha naar Leeuwarden en Drachtster Hans Verhoef haalde een project met gedeeld elektrisch vervoer in de wijk De Trisken aan. Een delegatie uit Makkinga kaartte een openluchtspel aan waarin het Stellingwerver dorp een lokale slinger geeft aan ‘De Gelaarsde Kat’ en Berkoper onderneemster Dory van der Gun sloot af met het idee voor een oppepper voor de Streekmarkt in het dorp.

Geplaatst in: Historie, Plaatselijk Belang

Geef een reactie