Outdoor Bakkeveen eigenaar uitkijktoren.

Overname uitkijktoren door Outdoor Bakkeveen

Outdoor Bakkeveen heeft afgelopen week (21 december 2017) de uitkijktoren overgenomen van de gemeente Opsterland. De eerste gesprekken begonnen drie jaar geleden.

Dat het zo lang heeft geduurd heeft volgens Johan Scholte meerdere redenen. “Alles moest stap voor stap. Eerst serieus nadenken of je het wel echt wilt. Dan bekijken of het technisch mogelijk is om een klimwand te realiseren. Bouwtekeningen laten maken. En we hebben alvast een vooronderzoek uit laten voeren in het kader van de flora en faunawet. Dat moet zorgvuldig gebeuren in verband met het achterliggende duinengebied”. En lachend vult hij aan: “Het ambtelijke apparaat werkt ook wat anders dan bij bedrijven”.

De afgelopen maanden is er achterstallig onderhoud uitgevoerd en een goede aansluiting op het parkeerterrein gecreëerd. Gebr. Kok uit Bakkeveen heeft er nog een flinke klus aan gehad. Volgens Greetje Scholte was het ook wel nodig: “De trap van houten bielzen die ervan begin af aan al ligt was verzakt en onveilig. Kok heeft een betonnen trap geplaatst en een oprit aangelegd. Het kan er nu weer jaren tegenaan”.

De gemeente heeft de toren voor een symbolisch bedrag overgedragen. Johan Scholte vertelt: “Dat lijkt mooi, maar anders was het ook niet mogelijk geweest. Naast de investering die een klimwand vergt heb je ook te maken met jaarlijks terugkerende kosten. Het onderhoud, de belasting en verzekeringen is een jaarlijkse kostenpost van € 5.000,-. Voor iemand die verder geen plannen heeft met de toren een flink bedrag”.

Plaatselijk Belang is al vanaf de start van het Dúnsan project actief bij de overname van de uitkijktoren betrokken. Die zijn erg blij dat een lokale partij de toren heeft overgenomen. Plaatselijk Belang geeft aan: “Er waren op een gegeven moment nog drie serieuze gegadigden. Een landelijke hotelketen die de toren naast een eigen hotel wilde plaatsen, een oud ijzerhandelaar en Outdoor Bakkeveen. Outdoor had de beste voorwaarden zodat de toren behouden blijft voor alle inwoners en bezoekers”.

Outdoor Bakkeveen gaat de aankomende periode de openingstijden uitwerken. Dit doen ze samen met de lokale horecabedrijven; recreatiecentrum Dúndelle en het Bospaviljoen. “We proberen het gezamenlijk zoveel mogelijk toegankelijk te houden, maar ‘s avonds gaat de toren op slot”, vertelt Greetje “dit doen we om overlast in de avonduren te voorkomen”.

Toekomstplannen zijn er genoeg. Naast de klimwand zijn er leuke ideeën die ze graag samen met betrokken ondernemers, de natuurorganisaties en het dorp uit willen werken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan en Greetje Scholte van Outdoor Bakkeveen.

www.outdoorbakkeveen.nl

Geplaatst in: 2017-gebeurtenissen

2 reacties op “Outdoor Bakkeveen eigenaar uitkijktoren.

  1. A.B. zegt:

    Mooie nieuwe bestemming voor de toren.
    En de toren gaat dus ’s avonds op slot.
    Ook prima, maar met die nieuwe klimwand er tegenaan kunnenlenige figuren toch alsnog naar boven klimmen?

  2. Johan zegt:

    Dankjewel, wij denken dat het ook erg mooi wordt. De tekening is een impressie. Het onderste deel komt een beveiliging op zodat er niemand ongewenst naar boven kan klimmen.

Geef een reactie