Griezeltocht >> Fantaziek 2017

Griezeltocht Bakkeveen organiseert FANTAZIEK 2017

Nadat Napoleon ons land berooid heeft achtergelaten, leeft 10% van de twee miljoen inwoners van ons land onder de armoedegrens. In 1818 werd daarom de Maatschappij van Welbevinden opgericht door Johan Bosch nu bekend als het pauperoord. Enkele jaren later werd in Bakkeveen een dependance opgericht door de broer van Johan Bosch, Jacob. Hij werd tevens directeur van dit laboratorium die een specifiek doel voor ogen had: onderzoek naar geestesziekten, op de meest onorthodoxe wijzen. De paupers die mee wilden doen aan deze psychische experimenten werd verteld dat zij hiervoor geld zouden ontvangen.

De paupers werden middels boten van Veenhuizen, via de Haulerwiekster Voart, door Waskemeer naar Bakkeveen vervoerd. Bij de slotplaats stapten ze uit de boten om vervolgens richting het lab te lopen. Dit pad is hiervoor speciaal aangelegd en is nu meer bekend als `de Slotleane`. Tegenwoordig weten we dat het geen laboratorium was maar een veredeld gesticht.

Eenmaal in het gesticht werden de mensen langzaamaan psychisch ziek door vele experimenten met hersenfuncties en het opwekken van waanideeën. Bewakers hadden de grootst mogelijke moeite om de geestelijk buitensporige in toom te houden. In de loop der jaren zijn diverse gestoorde gevangenen ontsnapt en de bossen in gevlucht. Deze voortvluchtigen zijn nooit terug gevonden. Wat wel is teruggevonden zijn de martelwerktuigen en dwangmiddelen die gebruikt zijn in die tijd.

Durf jij het aan om te ervaren hoe het is om in dit gesticht te leven? Ontdek wat de paupers moesten doorstaan en ontmoet fantazieke figuren en nog enkele overlevenden van dit gesticht aan de Slotleane.

 • Wanneer: 4 november
 • Tijd: start tocht vanaf 17.30 uur tot +/- 22.00 uur
 • Locatie: Bosmanege Bakkeveen
 • Adres: Slotleane 1
 • Voor wie: jong en oud

Geef je op voor de griezeltocht via [email protected].

Vanaf 22.00 uur is iedereen meer dan welkom om opgedane ervaring met elkaar te delen tijdens de prison party! Een feest voor jong, oud, deelnemers van tocht en niet-deelnemers. Onder leiding van deuntjes van Noovids en Piter Wilkens zal het nog lang onrustig blijven op de Bosmanege Bakkeveen.

Check voor meer informatie de facebook van Griezeltocht Bakkeveen en like de pagina om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Tot 4 november!

Geplaatst in: Bosmanege, Evenementen

2 reacties op “Griezeltocht >> Fantaziek 2017

 1. Vincent veldhoen zegt:

  Na lang aarzelen toch een berichtje.
  De griezeltocht die georganiseerd gaat worden met dit gegeven stuit mij tegen de borst . In de WO II zijn mensen daadwerkelijk op deze wijze omgebracht. Omdat er nog steeds mensen zijn die door dit soort gruwelijkheden hebben meegemaakt en nog in leven zijn, lijkt mij dit ongepast. Dit is pas 75 jaar geleden gebeurd ! Om op deze basis een speurtocht te doen plaatsvinden vind ik ongenuanceerd en ongepast. Mijn eigen moeder heeft deze waanzin oorlog meegemaakt en wil er nog steeds niet aan herinnert worden.
  Kies een ander gegeven. De Maatschap van Welbevinden zou hier ook niet blij mee zijn geweest !
  Het gaat mij niet om het misgunnen van de speurtocht maar is een zeer rare kronkel, ook omdat men hier misschien voor moet betalen.

 2. Aline zegt:

  Goeienavond Vincent,

  Het lijkt ons goed om het hier met elkaar over te hebben. We nemen graag contact met je op.

Geef een reactie