Blijft Spoelstra’s draai?

Uit de LC van 26 oktober 2017

Bekommering om draaibrug Bakkeveen

NOOR VLOEIMANS

BAKKEVEEN De laatste draaibrug van Bakkeveen is hoognodig aan vervanging toe. Maar niemand wil de vingers branden aan het ‘weeskind.’

,,Voorzichtig hoor’’, roept Jannie Tjassing tegen iedereen die ze het bruggetje tussen de Mandewyk en de Houtwâl over ziet schuifelen. De brug kraakt en piept niet, maar wie op het plankier staat, voelt het hout bewegen onder de voeten. Tel daarbij op dat het hout van het plankier dat voor de brug ligt glad is door het herfstige weer en het gevaar is compleet. Tjassing, voorzitter van Plaatselijk Belang Bakkeveen ziet daarom de ijzeren verbinding liever nog vandaag dan morgen opgeknapt worden.

Dat zit er tot nu toe niet in. ,,De weg aan de ene kant van het water is van de provincie, aan de andere kant van de gemeente’’, wijst Fred Hoogenboom aan. Hij heeft als voorzitter van de Historische Vereniging Bakkeveen de verantwoordelijkheid op zich genomen.

De brug valt tussen wal en schip en is van niemand. Talloze fondsen en stichtingen heeft Hoogenboom aangeschreven. Er is 35.000 euro nodig om de brug te vervangen. ,,Als dat niet gebeurt, dan wordt hij uiteindelijk afgezet met een hek omdat hij niet meer veilig is. Dat ziet er niet uit en willen we daarom voorkomen’’, zegt Alie Wouda, wier kampeerboerderij uitkijkt op de draai.

De brug ligt naast een bushalte, waardoor hij regelmatig gebruikt wordt door fietsers en voetgangers. ,,Fietsers kunnen er nu nog overheen fietsen, maar hij gaat een keer verrotten. Daar kun je op wachten’’, zegt Henk Bruins. Hij kijkt vanuit zijn woning precies op de brug uit en heeft zich aangesloten bij het comité dat de brug wil redden.

,,Er zijn ooit weleens studenten doorheen gezakt’’, zegt Tjassing. ,,Maar die gingen met een grote groep aan een kant van de brug hangen. Ja, dan valt hij om.’’

De laatste draai is volgens Hoogenboom tussen 1909 en 1925 gebouwd tijdens de ontginning en start van de woningbouw in het gebied. In die periode voeren er nog schepen door de smalle Bakkeveenschevaart. De inwoners van Bakkeveen zien deze reddingsoperatie als ultieme poging de brug te herstellen. Een compleet nieuw exemplaar moet er komen, dat duurzaam is en onderhoudsarm. ,,De brug hoeft niet te kunnen draaien zoals deze dat kan, maar we willen wel graag dat hij er ongeveer hetzelfde uit blijft zien’’, vertelt Hoogenboom. ,,Vooral omdat het de laatste van het dorp is.’’

Het viertal hoopt begin november de eerste reacties op het aanschrijven van de fondsen te ontvangen. Diverse dorpelingen en bedrijven hebben al hulp in natura toegezegd. Gehoopt wordt dat het afgebladderde groene gevaarte volgend jaar zal zijn opgeknapt.

 

Geplaatst in: 2017-gebeurtenissen, Historie

3 reacties op “Blijft Spoelstra’s draai?

  1. Albano zegt:

    CM :Is mooi item voor ons dorp. Ga naar Waldnet voor flauwe reacties of Twitter maar hier niet,, Oant Sjen

  2. Jan Eenling zegt:

    Kan dit niet door een burgerinitiatief worden opgepakt samen met het bedrijfsleven uit Bakkeveen om de kosten te drukken en het proces te bespoedigen? Bedrijven zoals Veenstra en Marinus hebben volgens mij wel de know how en de materialen om dit te bewerkstelligen.

Geef een reactie