8 oktober: straten afgesloten

Red Bull kop over Kop

Op zondag 8 oktober 2017 is de prachtige omgeving van de provincies Drenthe en Friesland het decor voor het spectaculairste wielerevenement voor amateurs: Red Bull Kop over Kop.

Deze wielerwedstrijd is een unieke ploegentijdrit van 100 km, met Roden als start- en finishlocatie, waaraan ruim 200 teams met elk vijf wielrenners deelnemen. Per team start één renner en na elke 20 km sluit er weer een teamgenoot aan, uiteindelijk finisht elk team met vijf renners.

De teams zijn afkomstig uit heel Nederland, maar ook Belgische en Duitse deelnemers komen naar Roden om te fietsen door de mooie landschappen.

Omdat Red Bull Kop over Kop niet zomaar een ploegentijdrit is, bestaat het ideale team uit vijf verschillende renners met ieder een andere rol. De kopman start en draait zijn hand niet om voor de volledige 100 km. Na 20 km komt de stoemper hem uit de wind houden en vervolgens sluit de klimmer zich na 40 km aan. De meesterknecht bevoorraadt het team na het passeren van de 60 km. De laatste 20 km neemt de sprinter het team op sleeptouw om zo snel mogelijk te finishen.

Red Bull Kop over Kop start om 10:00 uur op de Brink in Roden, elke 45 seconden start een volgende renner, de verwachting is dat het laatste team rond 15:45 uur over de finish in Roden rijdt. Het winnende team van 2016 haalde een snelheid van maar liefst 43,5 km/h!

Enthousiaste supporters zijn van harte welkom om de teams langs het parcours aan te moedigen of naar de overnamepunten (de plekken waar een renner zich bij het team voegt) te komen waar het gezellig druk zal zijn.

Op de onderstaande overnamepunten sluiten de renners aan bij hun team.

 • Overnamepunt 1 De Stoempers: Foarwurker wei 11, ter hoogte van Plaza, Bakkeveen
 • Overnamepunt 2 De Klimmers: Vaart Noordzijde 53, ter hoogte van Restaurant De Lindehoeve, Appelscha
 • Overnamepunt 3 De Meesterknechten: Norgerweg 18, ter hoogte van SWS De Schans, Een.
 • Overnamepunt 4 De Sprinters: Hoofdstraat 18, Café Hingstman, Zeijen

 

Afsluitingen
De route langs/door Bakkeveen ziet er als volgt uit. Men komt vanaf het Ronostrand. Via de Schansweg en Bakkeveenseweg naar de Drie Provinciën. Vervolgens de Jarig vd Wielenwei en Mjumsterwei naar de Dwarswyk.

Via de Dwarswyk naar Siegerswoude. De Brewerwei volgen tot einde, linksaf Foarwurk en op het shared space plein naar de Foarwurkerwei. Bij Plaza De Kolk in centrum Bakkeveen voegt er een renner bij en dan via de Houtwal, NijeFeansterwei en de Biskop naar de Leidijk. Deze wordt recht overgestoken en verder via de Schansdijk naar Appelscha en uiteindelijk Roden.

De genoemde wegen rond Allardsoog zijn afgesloten van 9:45 tot 13:25 uur. De wegen rond Bakkeveen zijn voor de fietsers gereserveerd van 10 tot 13:40 uur.

De wegen dienen autovrij te zijn. De wielrenners gaan ervan uit dat ze vrij baan hebben. Bij kruispunten staan verkeersregelaars. Daar kan alleen overgestoken worden, indien dat verkeersregelaar dat aangeeft.

Aanwonenden van de betreffende straten die onverhoopt toch de straat op moeten met een voertuig dienen te bellen met 06-47117026. Er komt dan een motorrijder ter begeleiding langs.

Geplaatst in: 2017-gebeurtenissen, Bakkeveen

4 reacties op “8 oktober: straten afgesloten

 1. Gert Noord zegt:

  Hoe gaat het dan met de voetbalwedstrijden

  • Jan van Dalen zegt:

   Op kruispunten staan verkeersregelaars. Als er even geen fietsers komen, kunnen auto’s etc de afgezette straat oversteken. Op 19 augustus 2007 kwam “ride for the roses” door Bakkeveen. Dat was minstens een half uur langs een lint van 4 rijen dik van fietsers. Toen kon je er dus echt niet langs en niet van de ene naar de andere kant van Bakkeveen komen. Nu misschien een klein beetje oponthoud.
   Maar er is natuurlijk meer dan alleen voetbalwedstrijden …..

   • Wendy Zwarts zegt:

    Hoi Jan, ik begrijp dus dat je eigenlijk alleen over de klinkerweg vanuit Wijnjewoude Bakkeveen in kunt komen? Onze rijvereniging heeft dat weekend een dressuurwedstrijd op de Bosmanege. Dus we moeten of een hele goede route beschrijving maken, of misschien alleen groepen in de middag na de afsluitingen laten rijden. Gr Wendy

    • Jan van Dalen zegt:

     Wendy, ik denk dat je gelijk hebt. Je kunt het parcours oversteken, maar het parcours niet volgen. Voor de zekerheid kun je het beste de organisatie even bellen: 06-47117026 (nummer staat ook in de tekst hierboven).

Geef een reactie