Aardig en betrokken Bakkeveen (weekblad Sa!)

Uit: Sa!
www.sa24.nl

Aardig en betrokken Bakkeveen

Het is vrijdag 2 juni en we besluiten van Beetsterzwaag naar Wijnjewoude te fietsen, daar liggen onze roots. Bij Het Witte Huis gaan we het bos in. Op het Muzebiterspaad drinken we op een bankje onze meegenomen koffie. We zien wel negen ooievaars die ongedurig omcirkelen, wachtend op het einde van maaiwerk. We trekken verder, gaan op familiebezoek en vervolgens naar het kerkhof in Duurswoude om heit, mem en broer dag te zeggen. We fietsen over de heide naar Bakkeveen en willen op de brink een biertje drinken.

En dan gaat het mis. Bij de kruising op de Houtwâl schrik ik en wijk uit naar rechts. Hierbij raak ik mijn vrouw en breng haar ten val. Haar hoofd slaat tegen het wegdek. Ik klauter overeind, haal de beide fietsen van haar weg, ze komt gelukkig zelf overeind. Maar het bloed gutst langs haar hoofd. In korte tijd staan er wel acht ongelooflijk aardige, bewogen, betrokken en hulpvaardige mensen om ons heen. Men zorgt ervoor dat mijn lief een steun in de rug heeft bij het zitten, dat zij doekjes krijgt om het bloeden te stelpen, dat ander verkeer omgeleid wordt en ze bellen de huisarts van Bakkeveen. Niet lang daarna is de huisarts ter plaatse en onderzoekt het slachtoffer. We krijgen van iemand een schone katoenen zakdoek om de wond verder te bedekken. Mensen delen hun drinkwater om het bloed van gezicht en handen te wassen. En de dokter neemt de gewonde vervolgens in haar auto mee naar de praktijk. Daar wordt ze nog eens goed onderzocht en krijgt ze een tetanusinjectie. Goede kunde heeft zich inmiddels over mij ontfermd en brengt ons en de fietsen later met de auto naar huis.

We hebben in dit land soms de neiging te somberen over het sociale gehalte van de medemens. Wij hebben ervaren dat het daarmee nog heel goed is gesteld. Iedereen die ons terzijde heeft gestaan, ontzettend bedankt. En met mijn vrouw gaat het gelukkig goed.

Erik de Groot, Beetsterzwaag

Geplaatst in: Bakkeveen

Geef een reactie