Monumentale beuk gekapt

De monumentale beuk aan de entree van wijk De Singels is niet meer. Afgelopen week is de boom door de gemeente gekapt en zal verdwijnen in de houtkachels van De Singels.

De leeftijd wordt op 100 tot 120 jaar geschat. Helaas is de boom gestorven aan een zwaminfectie.
De boom had begin oktober al gekapt zullen worden, maar er is nog gezocht naar mogelijkheden met de dode boom.

  • Speelboom werd het niet: een aantal buurtgenoten zag dat niet zo zitten en ook de gemeente was terughoudend i.v.m. risico’s en aansprakelijkheid.
  • de beuk ombouwen tot kunstboom: dit zou vele duizenden euro’s gekost hebben en had de boom vanwege de doorwoekerende zwaminfectie nog maar een jaar of 4 à 5 kunnen staan.

Daarom ging op donderdag 24 november de zaag erin. De wens van de omwonenden is herplant van een zo groot mogelijke nieuwe boom. Het wordt geen beuk, omdat de kans op een zwaminfectie dan veel te groot is. Het zal waarschijnlijk een eik worden….

Geplaatst in: 2016-gebeurtenissen, Bakkeveen

2 reacties op “Monumentale beuk gekapt

  1. dorpsgenoot zegt:

    er zijn veel meer bomen gekapt de afgelopen week, ik heb wel mijn twijfels over de reden van kap van een aantal bomen. Ik hoop in ieder geval wel dat onze groene gemeente voor al die bomen die zijn gekapt een nieuwe jonge boom plaatst. Dat houdt ons dorp groen en gezond, ook in de toekomst

  2. Grietje zegt:

    Jammer, dat deze geweldige boom nu moet eindigen als fijnstof in de longen van de bewoners van de Singels. Vooral voor de kindertjes is dit erg schadelijk.
    http://houtrook.nl

Geef een reactie