Begraven in en rond Ureterp

Ook voor inwoners Bakkeveen en omgeving interessant…

Begraven in en rond Ureterp

Begraafplaatsen mijden we het liefst vanwege trieste omstandigheden. Begrijpelijk. Maar los hiervan zijn ze een belangrijk onderdeel van onze cultuurgeschiedenis. Peter en Klaske Karstkarel hebben dat ervaren tijdens studie van de grafcultuur in Friesland. Onder de titel ‘Begraven in en rond Ureterp’ verzorgen ze op 27 oktober 2016 een lezing in de St Piter, Selmien in Ureterp.

De twee Leeuwarders hebben gedurende een jaar of tien 480 Friese kerkhoven, begraafplaatsen en kerken bezocht. Hun wetenswaardigheden hebben ze vastgelegd in het boek ‘Dag’, mijn lieve moeder’.

Het wordt beslist geen sombere avond. Peter en Klaske Karstkarel laten hun toehoorders in woord en beeld kennismaken met de Friese grafcultuur door de eeuwen heen. Waar werden onze voorouders begraven en vooral hoe. En niet te vergeten de zichtbare en onzichtbare effecten van bijvoorbeeld rijkdom en armoede.  Ze staan tegelijkertijd stil bij grafpoëzie: al die boodschappen die overledenen aan hun nabestaanden of bezoekers van begraafplaatsen hebben achtergelaten. Vaak heel serieus, soms met een knipoog.

De lezing in de historische St Piter op het Selmien in Ureterp, die voor iedereen toegankelijk is,  begint om 20.00 uur.

In de toegangsprijs van 5 euro is een consumptie inbegrepen.

Geplaatst in: Historie

Geef een reactie