Regen spelbreker op CH-Bakkeveen

Afgelopen zaterdag en zondag vond voor de 3e maal het CH-Bakkeveen plaats. Het Concours Hippique door ruitervereniging “De Dûnrûters” georganiseerd, kende een grote bezetting. Voor zowel de zaterdag als zondag zaten alle rubrieken vol: dressuur, springen en de kür.

Het weer was, net als vorig jaar spelbreker. In 2015 kwam tegen 17 uur in de middag een geweldige zomerstorm opzetten. die blies alle hindernissen en herwerken om,ver. De feesttent hield het ternauwernood. Ook een boom ging om door de storm. Daarna viel 30 mm regen. Gelukkig waren de terreinen destijds nog zo droog dat de volgende ochtend alles weer opgebouwd kon worden en het concours kon worden voortgezet. Alleen het zaterdagavond-programma met de shows en feest na kwam te vervallen.

In 2016 bleek dat het nog beroerder kon met het weer. Steeds veel regen in de afgelopen weken, zodat de terreinen weinig buffercapaciteit meer hadden. Op zaterdag ging het, ondanks de 16 mm regen van de voorgaande 2 dagen en nachten, nog goed. Alle onderdelen tot en met de shows en het feest konden zaterdag volgens schema wordne afgewerkt.

Echter in de nacht viel nog eens 9 mm regen. Dat was voor het springterrein en het bijbehorende warming-up terrein teveel van het goede. Alle springwedstrijden werden afgelast. De dressuur kon wel doorgaan: de meeste banen zijn wat verlegd. Ook parkeren ging kantje boord. Slechts 1 auto met trailer moest een duwtje hebben. Na het enthousiasme van de zaterdag, was het zondag wat teleurstellend.

Klik hier voor de site van CH Bakkeveen

En hier voor de Facebook pagina van CH Bakkeveen

Hieronder het artikel uit de LC van maandagochtend

Regen spelbreker bij Concours Hippique Bakkeveen
BAKKEVEEN Met bossen, duinen en heidevelden heeft Bakkeveen een van de mooiste concours hippiques in het Noorden. Zware regenval maakte het terrein gisteren echter grotendeels onbegaanbaar. Tal van deelnemers moesten gisterochtend onverrichter zake weer naar huis terugkeren. Door zware regenval in de nacht van zaterdag op zondag achtte de organisatie van het CH Bakkeveen het onverantwoord de wedstrijden in de springklassen door te laten gaan. Het was te nat en daardoor te gevaarlijk. ,,Hiel ferfelend’’, zei Harma Scholten, bestuurslid van de organiserende vereniging. ,,Net allinne foar de dielnimmers dy’t al hiel betiid nei Bakkefean kaam binne, mar ek foar ússels. Sa misse we alle ynkomsten oan ynskriuwjild by it springen, tsien euro per parkoers. Oan de oare kant hoege we no ek gjin prizen útte rikken.’’

Ondanks alles was het Concours Hippique een succes.
De dressuuronderdelen en een kür op muziek konden gisteren doorgaan op de hooggelegen gedeelten van het parcours. In de dressuur had Jannie Wiersma met Thijs van de Haarsterweide (vader Beart 411) de beste combinatie in de BL-klasse. Marc Peter Spahn had met SBS Jeroen Poll (vader Anders 451) de beste combinatie in de MZ-dressuur. Ook zaterdag hadden de deelnemers al enigszins last van de regenval, maar volgens Janny de Jong uit Vegelingsoord mocht dat geen naam hebben. De 27-jarige amazone was met haar paard Chardonnay (vader Florencio) succesvol in de klasse Z1-dressuur. De Jong behaalde een eerste en een tweede plaats bij de twee proeven die ze met haar negenjarige paard reed, beide keren met 227,5 punt.

,,In moai sukses yn oanrin nei it Frysk kampioenskip outdoor (paardenenpony’s, springenendressuur, red.) op 13 augustus yn Harich’’, aldus De Jong. ,,De baan lei de sneon júst super by, sadatik prima nei it FK tawurkje koe. It wie eins wat in oefenrûntsje en dat kin noait kwea. Jo wolle dochs noch graach in pear kear oefenje en dat kin fansels it bêste mei sokke standaardproeven, dy’t itselde binne as op it FK.’’ Janny de Jong werd vorig jaar met hetzelfde paard Fries kampioene in de klasse M2-dressuur.

Op het Nederlands kampioenschap viel ze met een knappe vierde plaats net buiten de prijzen. ,,Ik hoopje dat ik it dizze kear noch better doch, al binne we fan aardich fier kommen. Fan’t winter hie Chardonnay in blessuere en koene we net traine. Yn it foarjier hawwe we it wer knap oppakt.’’

Het CH Bakkeveen, dat vanwege de ligging veel deelnemers uit de drie noordelijke provincies heeft, telde ook veel showrubrieken: een ponykeuring, dressuurshows- en demonstraties en demonstraties met tuigpaarden. Daar kwam veel publiek op af. Ina Beuving stal gisteren de show met haar Kür op Muziek. ,,Sneon hiene we in top showprogramma’’, aldus Harma Scholten. ,,Spitich en hiel ferfelend dat it publyk dat hjoed (zondag. red.) misse moast, mar de feiligens giet foar alles.’’

 

Hieronder enkele foto’s (uit filmpje geknipt) van een deel van het showprogramma van de zaterdagavond.

Geplaatst in: CH Bakkeveen

Geef een reactie