LC: thuiskomen bij Ut Sicht

OP DE MINICAMPING….
In de zomervakantie portretteert de LC wekelijks een minicamping in Friesland. Woensdag 24 augustus slotaflevering 6. (Door Elizabeth Vogelzang).

Minicamping UtSicht, De Biskop 9 in Bakkeveen
Eigenaar: Auke van der Molen
Sinds wanneer: 1996
Aantal kampeerplaatsen: 15
Prijs per nacht: Auto met caravan of tent voor 2 personen 13,50 euro per nacht (incl. electra, sanitair, WiFi en tax)
Aantal toiletten: 3 en 1 urinoir.
Wat maakt de camping aantrekkelijk: ,,De gemoedelijke sfeer. Het voelt als thuiskomen.’’
Gasten op camping UtSicht in Bakkeveen zijn even helemaal buiten beeld, weg van alle beslommeringen. Maar het is er zo knus dat het voelt als
thuis. 

Draait Reyer Mook (87) net het erf op van camping UtSicht na eenpittige autorit vanuit Rijswijk, slaat zijn vrouw Wieke (83) geschrokken de hand voor de mond. Oh, nee… medicijnen vergeten.
Vijf weken zou het stel vertoeven op de minicamping aan de Biskop in Bakkeveen. Dat gaat onmogelijk zonder de juiste medicatie. ,,En doe sei Auke dat hy sewolfoarús ophelje woe.Is dat no net gewéldich?’’ Wieke kan er nog niet over uit. Campingbaas Auke van der Molen (65) spurtte in een streep naar Zuid-Holland, plankte net zo snel weer terug en ’s middags hadden de Mooks hun pillen.
Die betrokkenheid is zo speciaal op camping UtSicht, zegt het oude stel in een luie stoel in de voortent. Ze komen al vanaf het eerste uur bij de Bakkeveenster op de camping. Het is de perfecte uitvalsbasis om familie in Friesland te bezoeken.
Vroeger reisden ze heel Europa door met hun caravan. Maar de leeftijd begint te tellen, ook met autorijden. De caravan gaat daarom na de vakantie niet meer helemaal mee terug naar Rijswijk, maar belandt in een stalling in Drachten. Ook zoiets: Auke haalt en brengt hem voor de Mooks. ,,Dat doch ik net foar alle gasten hear’’, zegt hij bescheiden.

“Het is hier als thuiskomen’’, zeggen Helga en Rinze Bakker (beiden 68) die een stukje verderop staan. “Zo gemoedelijk. Je hoeft je niet te bewijzen.’’ Het stel uit Noordbroek komt heerlijk tot rust als ze het boeltje voor een paar weken opslaat in Bakkeveen. Rinze leest eigenlijk nooit een boek. “Maar hier had ik er twaalf uit in veertien dagen.’’
Bovendien: Thuis in Groningen moet men niks van ‘Fraizen’ hebben, maar hier kan hij met Auke lekker in zijn memmetaal Fries praten. Auke verhuisde in 1991 met zijn vrouw Gea van Boornbergum naar een boerderijtje buitenaf ergens tussen Waskemeer, Wijnjewoude en Bakkeveen. ,,Der siet lân by, mar ik bin net in feeman. Doe kaam myn frou mei it plan fan in camping.’’

In 1996 ging UtSicht van start. Hij had een baan in de betonbouw, zij was onderwijzeres. ,,We plakten briefkes op it ynformaasjeboerd, dat minsken mar in moai plakje opsykje moasten.’’ ‘s Avonds kwamen ze wel langs om in te schrijven.
Die gemoedelijke aanpak van vooral niet al te moeilijk doen, is er nog steeds. Auke is geen man van de vaste regels, maar van maatwerk. En daarom kan er veel.
Nadat zijn vrouw Gea was overleden, runde hij de camping een tijdje alleen. Later ontmoette hij Gerrie en nu zetten ze samen de schouders er onder en beleven veel genoegen aan een erf vol vakantievierders. Gasten komen graag en vaak al jaren achtereen. Zo’n 40 procent bestaat uit terugkomers.

De veelal grijsharige recreanten komen om te fietsen door de bossen en heidegebieden in de Zuidoosthoek. De kinderen en kleinkinderen op de grotere familiecampings in Bakkeveen, pake en beppe in alle rust UtSicht.
De camping is zelfs goed voor de huizenverkoop in de buurt. Een stel uit Amsterdam was zo onder de indruk dat ze dit voorjaar een woning inWaskemeer kochten. De campingbazen zelf houden er vrienden aan over door het hele land. ,,Binnenkort gaan we naar Jos en Gre in Zaandam. Hij is ziek en ze kunnen hier niet meer komen. Nou, dan zoeken wij hen toch op.’’

www.utsicht.nl

Geplaatst in: Ut Sicht

2 reacties op “LC: thuiskomen bij Ut Sicht

  1. jan noordman zegt:

    Ik wil zo graag bij Auke in het recreatieteam maar dat lukt me niet. Hij vermaakt de mensen zo dat ze vanzelf weer terug komen.

  2. Sybrand zegt:

    @ Jan: Misschien lukt het je wel in het recreatieteam van Ecofeen.

Geef een reactie