Dúnsân: Mjûmster Wei

Maandagochtend 13 juni 2016 is het asfalt van de Mjûmster Wei tussen Aylvalân en grens bebouwde kom eruit gefreesd. Het asfalt heeft daar vanaf 1968 gelegen. Toen is de weg namelijk verbreed van 3 naar ruim 5 meter. In 1951 is de voormalige zandweg opgewaardeerd tot een smalle asfaltweg. De fundering bestond toen uit zand; destijds gehaald uit de hoge delen van de omringende weilanden. Daarboven op ligt ca 20 cm puinafval: delen van muren etc. Dit puin is met de voorhamer bewerkt als de brokstukken te dik waren (overigens is dit puin met de boot aangevoerd in Klein-Groningen aldus Bakkeveenster Willem de Vries).

Dit puin was een onaangename verrassing voor de gemeente: dit moet afgevoerd worden. Gelukkig is de grond niet vervuild.

Het was lange tijd onzeker of de Mjûmster Wei nog meegenomen kon worden in het duo project van gemeente en provincie. Een onderdeel van de aannemer Schoterland is enkele weken geleden failliet verklaard. Hierdoor is de voortgang van de werkzaamheden nog lager geworden dan die al was. Op papier (resultaat van de aanbesteding) heeft Schoterland het recht om verder te gaan. De meest recente deadline voor het project was 31 mei. Nu is dat een week voor de bouwvak. Erg vervelend allemaal; we zullen er het beste maar van hopen.

Hieronder een foto-impressie van Martijn van der Vaart.

Geplaatst in: Project Dúnsan

3 reacties op “Dúnsân: Mjûmster Wei

 1. Jitte Huitema zegt:

  Eehh, wat mankeerde er eigenlijk aan de doorgaande weg?

 2. JanvD zegt:

  De Mjumsterwei (deel binnen bebouwde kom) staat in 2017 (wordt nu al 2018) op de nominatie om gerenoveerd te worden. Het paste de gemeente (financieel) beter om een deel tegelijkertijd met het Dunsan project te doen: dat krijgt dat alvast dezelfde uitstraling en kwaliteit als het Dundelle-gebied (al onderdeel van de TOP-lokatie).
  Natuurlijk kun je discussieren over in welk jaar de Mjumsterwei gerenoveerd moet worden… Dat er verzakkingen zijn is duidelijk en de waterafvoer dient (met de stortregens van dit jaar en de toekomst) ook verbeterd te worden. Het is natuurlijk triest dat deze activiteit in het vakantieseizoen plaatsvindt, maar uitvoering februari/maart was niet bespreekbaar.

 3. Freek zegt:

  Het schrikhek vooraan op de Mjumster Wei werkt erg verwarrend voor sommige mensen, mogelijk ook omdat het zo’n beetje midden op de weg staat.

Geef een reactie