Knal gehoord? F-16’s onderschepten vliegtuig

Vooral in de omgeving van Drachten was maandag rond 15.45 uur een harde knal te horen. De knal werd veroorzaakt door het overvliegen van twee F-16’s die vanaf de vliegbasis Volkel opstegen richting het noorden van het land. De knal was te horen in Friesland, Drenthe en Groningen.

De twee straaljagers deden een zogenaamde QRA (Quick Reaction Alert) omdat een vliegtuig over het Nederlandse luchtruim vloog en geen contact opnam met de verkeersleiding. Zodra dat gebeurt, worden meteen F-16’s ingezet om het betreffende vliegtuig te onderscheppen. Het is nog niet bekend of het vliegtuig op tijd kon worden ingehaald of dat andere landen het vliegtuig hebben laten onderscheppen.
De knallen ontstonden doordat de F-16’s ‘door’ de geluidsbarrière vlogen. Als een vliegtuig sneller dan het geluid (dus supersonisch) vliegt, krijgt dit golf-front een kegelvorm. Dit kegelvormige golf-front wordt bij het passeren waargenomen als een luide knal. Het is dus niet zo dat de knal hoorbaar is op het moment dat een vliegtuig (of ander voorwerp) versnelt tot boven de geluidssnelheid.

Bron: waldnet.nl

Geplaatst in: Algemeen

Geef een reactie