Zaterdag 14 mei 2016 vond de 8e editie plaats van de 3 Provincien Wandeltocht.
Er namen aan deze aflevering ca 4000 wandelaars deel: een record. Het aantal uitvallers lag rond de 10 personen. Het bedrag voor het Goede doel (het Rode Kruis, Vitaliteitsweken op de Henry Dunant) bedraagt ca € 24.000,–- .
De ballonvaart (zondagavond 26 juni vanuit Bakkeveen) is gewonnen door: Antje Leenstra uit Sneek. Zij heeft volgens de voorinschrijving de 15 km gelopen.
De voorbereiding van de tocht was nogal spannend. We hebben erg natte maanden achter ons. Dat betekende dat de onverharde delen van de routes steeds discutabel waren en dat er alternatieven achter de hand gehouden moesten worden. Ook wist een aantal landbouwers niet welk product ze zouden gaan verbouwen: ook afhankelijk van het weer in het voorjaar. Wat opviel, net als vorig jaar, dat er nog erg weinig graslanden waren gemaaid: lang gras. Maar na een 100 wandelaars hebben de daaropvolgende wandelaars geen last meer van lang gras: platgetrapt.
Soms zijn op het laatste moment nog wat wijzigingen in de routes doorgevoerd. De pallets in 2 niet al te diepe, droge sloten, zijn een voorbeeld van korte termijn improvisatie.
Ook een reden tot zorg was de gesteldheid van de parkeerweilanden van de vlooienmarkt in Bakkeveen: ook hier was het afgelopen maanden te nat om fatsoenlijk te kunnen parkeren. Gelukkig droogde het vanaf Hemelvaartsdag sterk en konden alle terreinen goed worden ingezet. Het was jammer dat een aantal deelnemers de auto’s in de woonwijken en bij de scholen heeft geparkeerd. Op gras en zelfs naast, voor en achter de parkeerverbodsborden. Vreemd gedrag. Volgend jaar moet iedereen gewoon op de daarvoor bestemde terreinen parkeren.
Dan de tocht zelf:
Het weer was de hele zaterdag redelijk goed. Gelukkig niet meer de temperaturen van de voorgaande dagen: dat was tegen de 25 graden en deze zaterdag nauwelijks boven de 10. Af en toe een buitje en stevige wind. In ieder geval niet te warm om te wandelen. Naar verluid is 1 persoon onderkoeld geraakt en is door het Rode Kruis behandeld.
De volgende landbouwers en grondeigenaren danken we voor het feit dat we eenmalig over hun terreinen hebben mogen wandelen:
- Een-West: Hilhorst, Uneken, Meinesz, De Haan, Van der Meer, Nieuw-Allardsoog
- Een: Olthuis, Linker, Feringa-Meursing, Assies, Vermeer
- Zevenhuizen: Driessen (in Groningen)
- Zevenhuizen: Ballast, Postma (precies over de grens van Groningen en Drenthe)
Hiermee konden we fraaie route alternatieven aanbieden in plaats van asfalt.
Ook zijn we de prachtige terreinen van ’t Fryske Gea, StaatsBosBeheer, Natuurmonumenten en Drents Landschap gepasseerd. Met name het deel aan de Friese kant van de grens was vrijwel volledig natuurgebied (in totaal een kleine 9 km).
Er zijn deze dag 20 personen in touw geweest voor parkeren; 2 klaarovers, en verder 5 rustpunten:
- Rustpost 1: Vennootsweg 24 in Een-West. Achter een woonboerderij. De opbrengst was voor het KWF. Men was erg tevreden over de opbrengst voor de kankerbestrijding. (15, 20, 25 en 40 km)
- Rustpost 2: CBS De Regenboog in Een (het dorpshuis werd verbouwd, vandaar deze uitwijk); organisatie bestuur dorpshuis Een. Hier kwamen de afstanden 40, 25 en nogmaals de 40 km langs.
- Rustpunt 3: Voetbalkantine GOMOS Norg. Hier passeerden alleen de wandelaars van de 40 km.
- Rustpunt 4: Fam. De Vries, exploitant van bungalowpark Drentse Vennen in Een. Passerende afstanden: 20, 25 en 40 km.
- Rustpunt 5: Natuurvriendenhuis Allardsoog, te Een -West. Passerende afstanden 10, 15, 20, 25 en 40 km
- Start- en finishlocatie Dúndelle in Bakkeveen.
Alle vrijwilligers van de rustpunten (tegen de 60 personen) hebben een onvergetelijke dag meegemaakt, dat mede door de vele plezierige wandelaars !
Onderstaand de fotoreportage van Martijn van der Vaart.
Reacties