Vrijwilligers Dorpssteunpunt en “Omtinkers”naar “Huis van het Heden”

Bezoek Dorps Steunpunt (W.M.O.) met “Omtinkers” aan Huis van het Heden.

Dinsdag 5 april verzamelen ’s morgens vrijwilligers van het Dorpssteunpunt en de voor deze ochtend uitgenodigde “Omtinkers”, om gezamenlijk het “Huis van het Heden” te bezoeken.

Het “Huis van het Heden” is een, als woning ingerichte demonstratieruimte, in de NHL Hogeschool in Leeuwarden. In deze ruimte presenteert platform “GEEF” (Gezondheid Expertise en Educatiecentrum Friesland), verschillende producten en diensten, die de woning comfortabeler, veiliger en toegankelijker kunnen maken. Aangezien de overheid aanstuurt op een zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen, wordt het gebruik van technische innovaties, comfortdiensten, zorg en domotica, steeds belangrijker.

“GEEF” heeft een verzameling simpele en doelgerichte oplossingen ondergebracht in vier categorieën:

 Veiligheid en Bewaking.

Denk aan: Alarm/zorgcentrale, bewakingscamera’s en detectiesensoren.

Behandeling en verzorging.

Denk aan: Contact met zorgcentrale, medicatiebegeleiding, doorgeven thuismetingen en zorgplanning.

Welzijnsdiensten.

Denk aan: Videocommunicatie, sociale netwerken, “goedemorgen” dienst en chatservice.

Gemaksdiensten.

Denk aan: Evenementenkalender, gemeentelijke diensten, besteldiensten en maaltijden.

 

Vanmorgen mogen we van al deze informatie kennis nemen. We worden welkom geheten door Marianne Vermeulen, de huismeester van “Het Huis”.

Zij neemt ons mee door de woning en laat ons allerlei mogelijkheden zien die het verblijf in en om de woning aangenamer en veiliger maken.

Een aantal voorbeelden.

We beginnen bij de voordeur. Voor de veiligheid is hier een deurbel met camera gemonteerd.

In het keukenblok zit een voorziening gemonteerd om het geheel op en neer te bewegen, hierdoor kun je  met een rolstoel aan het keukenblok werken.

In de slaapkamer staat een, elektrisch verstelbaar, hoog/laag bed.

In het WC blok is een was/droog voorziening gemonteerd, waardoor je zelfstandig het toilet kunt gebruiken.

Het “uurtje” wat ons ter beschikking staat, loopt flink uit en is te kort om alles wat zich in “Het Huis” bevind te kunnen behandelen. We bedanken Marianne voor de ontvangst en de uitgebreide uitleg.

We drinken nog een kopje koffie en aanvaarden daarna de thuisreis.

Zo komt er een einde aan een zeer leerzame ochtend, waarin wij als “Omtinkers” een goede indruk hebben gekregen op wat voor manieren hulp kan worden geboden. Zowel op technisch als op dienstverlenend niveau.

Geplaatst in: Dorpssteunpunt

2 reacties op “Vrijwilligers Dorpssteunpunt en “Omtinkers”naar “Huis van het Heden”

  1. Laura zegt:

    Veel van de genoemde voorzieningen zijn bij mij op het werk ook al veelvuldig in gebruik. Waren er ook ‘snufjes’ die echt vernieuwend/net op de markt of nog in ontwikkeling waren? Ik vind het altijd erg leuk om deze vernieuwingen bij te houden zodat we kunnen proberen om het dagelijks leven van onze cliënten nog verder te veraangenamen, vandaar mijn interesse 🙂

Geef een reactie