Geen plaats voor Scholierenrun

Geen plaats voor Scholierenrun in de natuur van Bakkeveen

Helaas moeten wij berichten dat de scholierenrun die volgende week plaats zou vinden in Bakkeveen geen doorgang kan vinden.

Ondanks een vergunning van de Gemeente, t Fryske Gea en toestemming van alle landeigenaren, zijn wij via een omweg aangesproken op het ontbreken van een ontheffing in het kader van de flora en faunawet. De natuurvereniging van Bakkeveen geeft aan dat dit evenement een belasting geeft op de natuur en daarom moet voldoen aan de wet en regelgeving op dat gebied. De inspecteur van het ministerie zou bij het ontbreken van de ontheffing het evenement stil kunnen leggen. Onze club vrijwilligers heeft naar eer en geweten gehandeld en was hiervan niet op de hoogte, ook vorig jaar zijn wij daar niet op geattendeerd. Helaas is het te kort dag om die ontheffing te realiseren en kunnen wij als bestuur dit risico niet nemen.

Het doel van de scholierenrun is/was om een leuk evenement voor de scholen en scholieren uit de regio te organiseren. Om de jeugd achter de computer vandaan te halen en de natuur te laten voelen en om in beweging te komen. Waar het vorig jaar geen probleem was, stuit dit nu op bezwaren van enkele natuurliefhebbers uit het dorp. Men vergeet voor ons gevoel weleens dat ook wij natuurliefhebbers zijn, iedereen beleeft en ervaart de natuur verschillend.

Consequenties
Naast alle uren die er door de vrijwilligers in is gestoken zijn er ook een flink aantal financiële consequenties. Naast de kosten die zijn gemaakt m.b.t. drukwerk, spandoeken, vergunningen etc., loopt de survivalclub € 2.000,- aan subsidie mis van de Gemeente Opsterland en Sport Fryslân. Ook de afspraken die zijn gemaakt met alle sponsors waaronder de hoofdsponsor, Garage en Mechanisatiebedrijf Veenstra uit Bakkeveen kunnen niet na worden gekomen. Ook deze sponsorbijdragen worden misgelopen.

Maar het belangrijkste punt is dat door dit soort issues ons, en alle vrijwilligers met ons, de energie en het plezier ontnomen wordt om dergelijke evenementen in Bakkeveen te organiseren!

Johan Scholte
Voorzitter Stichting Survival Bakkeveen

 

Geplaatst in: Survival

14 reacties op “Geen plaats voor Scholierenrun

 1. Gabriël Dijkstra zegt:

  Ik denk dat dan ook al die mensen met loslopende honden en andere “natuurliefhebbers die in grote getale in de weekenden naar de duinen trekken de toegang tot ons mooie dorp moet worden ontzegd,het lijkt me dat dat een even grote zoniet grotere belasting is voor de natuur.
  Komt bij dat(in dit geval de survivalclub) de boel netter achterlaten dan dat ze hebben aangetroffen,anders dan sommige andere “natuur” liefhebbers.

 2. D.R. zegt:

  Het verbaast me dat jullie niet door de Gemeente en ’t Fryske Gea op een ontheffing van de Flora-en Faunawet geattendeerd zijn. Ook verleden jaar niet.

 3. Mick zegt:

  Eens met Gabriel. Als ik zie hoe de survivalvereniging omgaat met het opruimen na een evenement dan verdient dat zeker een compliment.

  Het bos naast de Slotleane en naast de manege is inmiddels zo goed als onbegaanbaar doordat paarden alle paden hebben kapotgetrapt. Op de heide zie ik steeds meer paden ontstaan omdat mountainbikers de boel kapot raggen.

  Ik stel voor dat de natuurvereniging collectief een BOA cursus doet en in de weekenden handhaving op de natuurgebieden rondom Bakkeveen toepast.

  Laten we trouwens niet over honden en hondenbezitters spreken. Dat maakt de discussie alleen nog maar langer.

 4. Truus zegt:

  Niet alle mensen met loslopende honden maken er een rotzooi van, als ik zie hoeveel rommel er word achter gelaten in de natuur. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik ruim mijn rommel op en de poep van mijn hond ook, zie ik rotzooi liggen onderweg dan pak ik het op en gooi het weg. Even een positief bericht er zaten drie jongens wat te drinken en chips te eten, het was op en het werd keurig in een bak gegooid, keurig gedaan hoor jongens ik ken jullie niet maar zei het wel tegen ze dat ik het netjes van ze vond, dus geef ook eens een compliment aan mensen als ze wel de rommel opruimen dan alleen maar lopen klagen. En ja wat jammer dat dit nu niet door kan gaan voor de jeugd, hopelijk komt er nog iets positiefs uit.

 5. Sybrand zegt:

  Ik ben wel benieuwd wie dit heeft aangekaard, Natuerferiening Bakkefean of een paar individuen? Als het de Natuerferiening is, kan die zijn standpunt dan misschien ook toelichten? En heeft dit ook gevolgen voor het wel of niet doorgaan van de Avond 4-daagse en de Drie Provincien tocht?

  • Henco zegt:

   Beste Sybrand,
   Het zijn zowel inwoners van bakkeveen en de natuurvereniging die verbaasd hebben gereageerd op het
   voornemen van de survival bakkeveen( ook een natuurgerichte organisatie) om juist in het broedseizoen honderden kinderen per dag drie dagen lang in een dan kwetsbaar gebied te laten gaan! Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de betreffende instanties er geen toestemming voor hebben gegeven
   Bovendien bleek dat de survival niet over de nodige vergunningen beschikte. Avond vierdaagse en drie Provincie tocht zorgen hier m.i. altijd wel voor.
   groet,
   Henco.

 6. Annamarie zegt:

  Mee eens met Mick. Het bos t.o. de manege is zo goed als onbegaanbaar. Als je daar wil lopen moet je flinke laarzen en “enkel verstevigers” aantrekken. De paarden en niet te vergeten de mountainbikers hebben de boel daar flink kapot gereden. En dit is ook nog een stuk van een officieel wandelpad van Bakkeveen. Geen reclame lijkt mij….

 7. Palsma zegt:

  Graag ook een toelichting vanaf hun kant. En inderdaad, iedereen met gelijke maatstaaf behandelen!!

  Ik begrijp de frustratie van Johan Scholte.

 8. Claartje Slofstra zegt:

  De Stichting Survival Bakkeveen heeft de scholierenrun, die in april was gepland, afgelast. Dit is omdat de organisatie er te laat achterkwam dat er een ontheffing had moeten worden aangevraagd in het kader van de Flora- en Faunawet. Die ontheffing was niet op korte termijn te verkrijgen. De Natuerferiening heeft nog aangeboden een oplossing te vinden. Het is Johan Scholte zelf geweest die desondanks rigoureus heeft besloten de hele zaak af te gelasten. Over de achtergrond van dit besluit kunt u nadere informatie vinden via de volgende link: http://www.natuur-bakkeveen.nl/artikelen.php?rubrid=25

 9. Gabriël zegt:

  Ik zie nog steeds geen verschil met honderden kinderen in 3 dagen of duizenden? recreanten in de weekenden.

  • D.R. zegt:

   Het verschil zit hem hierin, dat er bij evenementen nu eenmaal, wettelijk verplicht, een ecologische toets noodzakelijk is en dat afhankelijk van de uitkomst daarvan mogelijkerwijze een ontheffing van de Flora-en Faunawet vereist is. (Die overigens niet lichtvaardig verleend mag worden).
   Dit schrijft de Nederlandse wet voor. Niet de Gemeente, niet de Natuur-organisaties en ook niet de in bovengenoemd stuk gestigmatiseerde “enkele natuurliefhebbers” uit Bakkeveen.
   De logica achter deze wet is het voorkomen van verstoring van beschermde flora- en fauna (zie de reactie van de Natuerferiening Bakkeveen).

   Alle mensen die op eigen gelegenheid de natuur in gaan, vallen niet onder de noemer van een evenement.
   Deze overige recreatie-druk (die m.i. vooral in de weekenden uit de hand begint te lopen) kan niet via bovengenoemde wet gereguleerd worden. Daar zijn andere maatregelen voor nodig.

   Zie ook nogmaals deze link:

   http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/flora-en-faunawet-ffw/ffw-bij-buitenevenementen

 10. Johan Sieswerda zegt:

  Helaas ligt de fout bij onze gemeente. Na het indienen behoort de gemeente Survival Bakkeveen tijdig te attenderen op mogelijke risico’s. Eén daarvan is de zogeheten Flora en Fauna wetgeving. Zij behoren dat in Beetsterzwaag te weten. Want waar wordt tegenwoordig niet de F&F wet toegepast?

  Onlangs is dit nog in de gemeenteraad aan de orde geweest m.b.t. de aanpassingen bij camping Kroesebeamke. Daar wordt rekening gehouden met het broedseizoen en met een paar extra nestkastjes kan men daar binnenkort aan de slag. Een kleine moeite vindt de eigenaar. Zo ook bij de nieuwe N381 (Drachten-Drentse grens), heropening van het Polderhoofdkanaal, Dúnsân, diverse evenementen, enzovoorts.

  Kan deze scholierenrun niet worden uitgesteld tot na de zomervakantie, als jongelui warm up voor de wereldbekende jaarlijkse Bakkeveense Survival Run?

Geef een reactie