Volkstuinenvereniging De Twakamp

Tuinvereniging “De Twakamp

Januari en februari zijn nou niet de maanden dat de tuinman veel uurtjes op de tuin doorbrengt. Maar begin maart krijgen moestuinders weer de kriebels. Het wordt tijd om de grond te bewerken en te bemesten, te gaan zaaien en planten en de tuin gereed te maken voordat de lente echt zijn intrede doet. Wel is de grote vraag, wat kun je nu al in de koude grond zetten? Het is nog beperkt maar op een beschut plekje kun je al spinazie zaaien en slaplantjes poten, deze zijn over het algemeen winterhard. Bleekselderij en knolselderij kunnen ook gezaaid worden. Sjalotten en uien kunnen in de laatste week van maart gezet worden, terwijl knoflook zowel in november als ook in maart in de koude grond kan. Tuinbonen kunnen ook in maart al in de koude grond, maar let op zo gauw ze ontkiemen bescherm dan de jonge plant tegen de vorst.

Op de tuinen van De Twakamp zien wij steeds meer mensen fruitbomen, bessen en kruisbessen telen. Ook komen er steeds meer soorten pompoenen en courgettes. Tuinieren is dus meer dan boontjes, sla, andijvie of spinazie. Volkstuinen zijn als een kleurrijk schilderij.

Tuinkruiden

We zien dat er ook een grote variatie aan kruiden op de tuinen komt.

Knoflook, laurier, lavendel, oregano, venkel, salie, tijm, bieslook, citroenmelisse, een aantal soorten munt, rozemarijn, marjolein, stengelui en koriander. Als je langs een kruidentuintje loopt en je ruikt al die geuren, dan …………mmmm krijg je trek!

Al deze kruiden hebben kleurrijke bloemen. Die bloemen trekken bijen en vlindersoorten aan en zorgen voor een goede bestuiving.

Een groot voordeel van tuinieren is dat je zelf kunt beslissen wat je wilt verbouwen en wat niet in alle winkels te koop is. Wij telen zonder chemicaliën en zo proef je je de pure smaak van het product.

Mede door een financiële bijdrage van de vlooienmarkt en de medewerking van de gemeente hebben we een prachtig hekwerk kunnen plaatsen aan de achterzijde van de tuinen. Het hekwerk van het voetbal-oefenveld doet nu weer dienst op De Twakamp.

Op de tuinen is een zitje onder een afdakje. Daar zitten regelmatig enkele tuinders om het nieuws van de dag door te nemen en omdat het na intensieve arbeid goed rusten is.

Wij willen ook dit jaar weer twee avonden organiseren voor een breed publiek. Dan kunt u ideeën opdoen, plantjes, bloemen en groente kopen.

Tuinvereniging de Twakamp heeft haar jaarlijkse ledenvergadering op 21 maart in het Ankerplak gehouden en kan dus nu echt van start.

 Op dit moment zijn er nog een paar mooie tuintjes te huur en er is ook plaats als u een tuinkas wilt.

En als laatste een oproep:

Welke veehouders kunnen ons helpen aan koestalmest? Graag een telefoontje of mailtje aan Jouke Bouius 06 21860882 of [email protected].

Het bestuur: Jacob de Vries, voorzitter     Jouke Bouius secretaris      Tjipke Okkema, penningmeester

Geplaatst in: Bakkeveen, De Twakamp, Verenigingen

Geef een reactie