Straat Allardsoog blijft onverhard

[bron: woudklank.nl]

Buurtbewoners Bakkeveen mogen slechte onverharde weg zelf bijhouden

De bewoners van een onverhard deel van de Jarig van der Wielenweg bij Bakkeveen mogen zelf de gaten in de weg dichten.
Bewoner Chris van Bergen hoopte dat het stuk weg alsnog verhard zou worden, maar dat zit er niet in. ,,Wij hebben diverse keren een klacht bij de Gemeente Opsterland ingediend voor de zeer slechte onverharde weg. De klacht wordt genegeerd of er wordt  een beetje grint in de diverse gaten gegooid, wat natuurlijk niks oplost. Er is een aantal jaar geleden voor miljoenen in de weg geïnvesteerd, maar dit stukje weg was niet belangrijk.”

Kuilen en plassen
Het zijweggetje, waaraan drie blokjes van twee woningen staan, heeft vooral in natte perioden al snel kuilen en grote waterplassen. ,,Je stapt je auto uit en je hebt al natte voeten. Kinderen kunnen niet fatsoenlijk spelen. Onze dochter is over de kop gegaan met haar fiets door de diepe gaten en ga zo maar door. Van ons wordt verwacht dat we altijd maar belasting betalen, maar we krijgen er niks voor terug.”

De klachten van Van Bergen zijn volgens woordvoerder Tjeerd Breuker bij de gemeente Opsterland bekend. ,,We hebben vorige week met hem afgesproken dat het gemeentebedrijf weer langskomt om reparaties aan de weg uit te voeren.” Volgens Breuker zit verharding van de weg er niet meer in: ,,De laatste jaren heeft de gemeenteraad fors bezuinigd op de onderhoudsbudgetten voor wegen. Hierdoor zijn er geen financiële mogelijkheden om dergelijke zandwegen als aan de Jarig van der Wielenwei aan te pakken door bijvoorbeeld de aanleg van asfalt. Het onderhoudsniveau aan het bewuste stuk Jarig van der Wielenwei is overigens niet veranderd door de bezuinigingen.”

Inspecties
,,In Opsterland liggen verschillende kilometers aan onverharde wegen, die gevoelig zijn voor weersinvloeden. De gemeente is zich er van bewust dat deze wegen vooral in natte perioden voor overlast kunnen zorgen. Om deze wegen optimaal berijdbaar te houden inspecteert het gemeentebedrijf deze wegen een aantal keer per jaar en indien nodig worden gaten/kuilen dan ook direct aangepakt. Als burgers vinden dat er tussentijds meer reparaties nodig zijn, kunnen ze dat aangeven en dan is de gemeente bereid om vaker langs te komen.”

Het bewuste stuk Jarig van der Wielenwei wordt volgens Breuker jaarlijks drie tot vier keer geïnspecteerd. Dit is de laatste keer eind november 2015 gebeurd. Toen zijn ook reparaties uitgevoerd. ,,Een tijdje terug heeft een bewoner bij het gemeentebedrijf aangegeven dat hij zelf op vrijwillige basis ook wel tussentijds kleine reparaties wil uitvoeren. Het gemeentebedrijf heeft toen een paar kuub verharding langs gebracht, dat naar eigen inzicht door hem en/of de buurt ingezet kan worden.”

Asfalteren goedkoper
Van Bergen heeft de buurman de eerste keer geholpen met het vullen van de gaten, maar het steeds weer oplappen van de probleempunten is volgens hem geen oplossing. ,,Wat gebeurt er als je in een harde weg los materiaal legt, dat wordt er meteen weer uitgereden. Dan krijg je dus naast de kuilen ook nog eens bulten. Ik denk dat uiteindelijk asfalteren of bestraten misschien wel goedkoper is, want de onderlaag is al hard. En dan ben je er in een keer van af.”

Dergelijke onverharde weggetjes kunnen op zulke plaatsen gewoon niet meer, vindt Van Bergen. ,,Vroeger voldeed dit misschien, maar toen was het gebruik anders. Er kwam hier niemand langs, de post kwam hooguit een keer per dag als je geluk had en ons huis heeft zelfs jarenlang leeg gestaan. Het is hier nu veel drukker. Bij elk huis staan tegenwoordig twee auto’s en de bezorgdiensten rijden af en aan. Zo kan het gewoon niet langer.”

Meer foto’s: zie het woudklank artikel

 

Geplaatst in: 2016-gebeurtenissen

Geef een reactie