PSZ Dunkabouters gered

Het is zeer waarschijnlijk dat de peuterspeelzaal in Bakkeveen (Dúnkabouters in gebouw Dúndelle) na de voorjaarsvakantie gewoon open blijft. Torteltuin B.V. uit Heerenveen heeft de resterende peuterspeelzalen in de gemeente Opsterland overgenomen. Hiermee komt een voorlopig einde aan een intensieve periode van overleg en zoeken naar alternatieven.

Onderstaande artikel overgenomen van Sa! sa24.nl 

Torteltuin neemt peuterlocaties over

De Torteltuin uit Heerenveen neemt de peuteropvanglocaties in Terwispel, Langezwaag, Nij Beets, Bakkeveen en Lippenhuizen over. Pas in de loop van vorige week kwam De Torteltuin als overnamekandidaat in beeld, op verzoek van enkele oudercommissies.

Overnamekandidaten hadden tot afgelopen maandag de tijd om bij de curator een bod uit te brengen op één of meerdere peuteropvanglocaties uit het faillissement van Timpaan Kindercentra. Nadat Kinderwoud Kinderopvang zich vorige week dinsdag terugtrok als overnamekandidaat dook de in Heerenveen gevestigde Torteltuin ineens op. De dagopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang biedt plaats aan meer dan 300 kinderen. Volgens eigenaar Hanny van Lune hebben oudercommissies haar benaderd. Na een weekend rekenen besloot De Torteltuin maandag een bod bij de curator neer te leggen voor vijf locaties. Dinsdag kreeg Van Lune bericht dat het bod is geaccepteerd, onder voorbehoud van goedkeuring door de rechter-commissaris. “Ik ben er blij mee. Het is heel hectisch. We gaan er nu alles aan doen om te zorgen dat de locaties ook na de voorjaarsvakantie weer gewoon open gaan.”

De Torteltuin was vorig jaar ook al in beeld toen Timpaan Kindercentra een partij zocht die de toen nog zeven kleinere opvanglocaties wilde overnemen. De keus viel uiteindelijk op Kinderopvang Esther van Esther Russchen. Deze overname is later door de curator in het faillissement van Timpaan Kindercentra getrokken. De oudercommissie in Wijnjewoude besloot rond het weekend met dorpsgenoot Esther Russchen verder te willen. Zij heeft voor de locatie Wijnjewoude een bod uitgebracht. De oudercommissie van de zevende locatie, Tijnje, gaf eerder al te kiezen voor Villa De Buitenkans uit Heerenveen. Of de curator voor Wijnjewoude en Tijnje ook overeenstemming heeft bereikt was bij het ter perse gaan van deze krant [dinsdagmiddag 23/2] nog niet bekend. Ook de Stichting Activiteiten Peuterspeelzalen Opsterland bracht maandag een bod uit op de zes overgebleven locaties. Vorige week kregen de oudercommissies een nadere toelichting op de plannen. Voor zover deze krant heeft kunnen achterhalen zijn er verder geen partijen die bij de curator een bod voor een van de vestigingen hebben gedaan. De curator was dinsdagmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Draagvlak
De afgelopen weken heeft de curator steeds laten weten alleen met een partij te willen onderhandelen die kan rekenen op de steun van de ouders. Maar de afgelopen week heeft de curator onder de ouders niet gepeild waar hun voorkeur ligt. Uit contacten van deze krant met oudercommissies ontstond wel het beeld dat De Torteltuin bij de ouders het best in de markt lag, omdat het een bestaande organisatie is die al actief is in de peuteropvang. De Stichting Activiteiten Peuterspeelzalen had wel duidelijke plannen, maar moet de organisatie verder nog opstarten. Bovendien spelen de ouders binnen de Stichting zelf een grotere rol, met alle bijbehorende verantwoordelijkheden. Daar zitten niet alle oudercommissies op te wachten. Maar bij alle ouder-commissies staat continuïteit voorop. Dus was het met De Torteltuin niet gelukt, dan was de Stichting een goed alternatief. Voor de leidsters betekent een overname door De Torteltuin dat ze waarschijnlijk moeten overstappen van de CAO Welzijn naar een minder gunstige CAO Kinderopvang. Na een gesprek dat ze vrijdag met De Torteltuin hadden, was hen een financieel voorstel toegezegd. Tot dinsdagmiddag hadden ze dat nog niet gekregen. Van Lune laat weten deze week nog afspraken te willen maken met de leidsters.

De zeven peuteropvanglocaties vallen onder het in december uitgesproken faillissement van Timpaan Kindercentra in Gorredijk.

Geplaatst in: Dúnkrûmels

Geef een reactie