Opsterland wil hoek Tsjerkewâl vlot trekken

bron: sa24.nl

Opsterland wil hoek Tsjerkewâl vlot trekken

Er lijkt schot te komen in de ontwikkeling van de hoek Tsjerkewâl-Mjûmster Wei in Bakkeveen. De gemeente Opsterland overweegt de leegstaande panden op de beeldbepalende plek in het centrum van het dorp aan te kopen.

Woningcorporatie WoonFriesland heeft deze panden al een aantal jaren in eigendom. In 2009 kwam het dorp met succes in actie tegen plannen om op deze plek een appartementencomplex van drie etages hoog te bouwen. Daarna bleef het lang stil. Bouwbedrijf  Van der Veer en recreatieondernemer Jan Willem Russchen, beide uit het dorp, hadden plannen om er tien appartementen te bouwen. Maar dat plan leed vanwege de kosten ook schipbreuk. Twee van de drie panden waren lange tijd bewoond door anti-krakers. “Maar anderhalve maand geleden waren die ineens verdwenen”, vertelt Emy Hoogenboom van Plaatselijk Belang Bakkeveen. “En even later stonden de panden op Funda te koop.” WoonFriesland wil dus van de panden af. Naast de drie afzonderlijke huizen, vraagprijs variërend van 99.000 tot 125.000 euro, staat er ook een kale bouwkavel van 910 m2 te koop. Een potentiële koper heeft een optie genomen op Tsjerkewâl 1.

De gemeente Opsterland doet in principe niet meer aan actief grondbeleid. Ze koopt geen strategische stukken grond aan. Toch overweegt wethouder Piet van Dijk voor deze locatie een uitzondering te maken. “Het is een strategische locatie en het wordt tijd dat er iets gebeurt. Ik vind het jammer dat WoonFriesland er niet in is geslaagd er een mooi project van te maken.” Het liefst koopt Van Dijk de panden om deze zo snel mogelijk weer door te verkopen aan een ontwikkelaar. Wie dat is en waarom Opsterland partij in deze deal moet zijn, wil Van Dijk niet zeggen. “Ik wil proberen het vlot te trekken. Lukt dat niet, dan kunnen we niet zeggen dat we het niet geprobeerd hebben.” Plaatselijk Belang hoopt dat het lukt. Hoogenboom: “Het verpaupert en in Bakkeveen is wel behoefte aan appartementen.”

 

Geplaatst in: Algemeen, Bakkeveen

7 reacties op “Opsterland wil hoek Tsjerkewâl vlot trekken

 1. J. zegt:

  Er zijn plannen genoeg geweest, zelfs bij de verkoop de afgelopen maanden. De verkopende partij heeft de boot afgehouden. Dat dit er achter vandaan zou komen was te verwachten. Sinds wanneer zit meneer van Dijk in het vastgoed? Vooraf mooi bedacht, ik ben benieuwd naar de uitvoering.

 2. aukjedirk zegt:

  Schandalig dat men, o.a. een woningbouwvereniging deze woningen zo liet verpauperen. Waar is de onderhoudsverplichting (gemeentelijk verordening) gebleven.

 3. Kurt zegt:

  Er zijn voorbeelden genoeg van architectonisch geslaagde en beeldpassende appartementcomplexen met 2 of 3 bouwlagen. 10 appartementen is te weinig, daar valt niets aan te verdienen of krijgt een sobere uitstraling zo als in Haulerwijk met dakpannen als gevelbekleding. Dat moeten we echt niet willen.

  De gemeente kan direct de kruising verbeteren waardoor het sluipverkeer over de Buorren verminderd wordt maar ook de doorstroming vanuit de Mjumsterwei/Dunsan sterk verbeterd, dat is nu soms dramatisch bij de rommelmarkt of drukte door wandelaars in het bos.

 4. JanvD zegt:

  Kurt, hoe zie je de verbeterde doorstroming van verkeer vanuit Mjûmsterwei voor je?

 5. Free zegt:

  Lijkt erop dat het (nog) niet gelukt is. Woning nr. 1 leek verkocht maar staat nu toch weer een bord voor het raam?

Geef een reactie