Huisman schilderijen tentoonstelling

HUISMAN SCHILDERIJEN TENTOONSTELLING
ook landschappen omgeving Bakkeveen

Onder grote belangstelling van familie en kennissen opende de jeugdige Marlissa Huisman uit Leek, vrijdag 16–10-2015 in het gemeentehuis van Marum, de schilderijententoonstelling van haar overgrootvader Fokko Huisman (1911-1985)

De Marumer schilder Fokko Lammert Huisman overleed in 1985 op 74-jarige leeftijd. Hetzelfde jaar dat hij zijn laatste schilderij maakte. Daar kwam zijn zoon Roel Huisman achter toen hij begin dit jaar ongeveer vijftig landschapschilderijen van zolder haalde. Ook de aantekeningen verzorgd door zijn moeder mevr. Huisman waren bewaard gebleven. Fokko, die van beroep huisschilder was, kreeg in de periode voor de tweede wereldoorlog les op de kunstopleiding Academie Minerva, toen nog tekenschool, in Groningen. Daarnaast was hij gespecialiseerd in de techniek van het marmerverven. Vlak voor de tweede wereldoorlog heeft hij een aantal schilderijen gemaakt om de techniek onder de knie te krijgen.

Landschapschilderijen
Begin jaren zeventig pakte hij de schilderkunst weer op, met als resultaat tientallen prachtige schilderijen. Hij heeft ongeveer zestig, voornamelijk landschappelijke schilderijen nagelaten. Hij schilderde realistisch, achter op de schilderijen staat geschreven wat het voorstelde. Er zit bijvoorbeeld een afbeelding bij van een boerderijtje die nu nog steeds aan de Houtwal in Marum is te herkennen. Ook de Kaleweg te Opende in wintertijd (in de buurt van het huidige Blote Voetenpad)  is op prachtige wijze vastgelegd. Het bleef niet alleen bij het Westerkwartier. In het over de provinciegrens gelegen buurtdorp Bakkeveen, werden de historische Allardsoogster heide (bekend van de volkshogeschool) en de Beakendyk (aloude Hannekemaaiers route) op creatieve vastgelegd. De nazaten, Huisman reclamegroep Marum, verzorgen tegenwoordig de uitgaven van de Historische Vereniging Bakkeveen.

De schilderijen zijn tentoongesteld in het Gemeentehuis Marum
Molenstraat 45,   9363BA Marum,  tel. 0594-641333
Openingstijden: Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.
Woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Geplaatst in: Opmerkelijk

Geef een reactie