Vlooienmarkt 01 augustus 2015

We kunnen eigenlijk deze keer heel kort zijn het was een Mega markt……..toch een verslag

Het was bijna de hele week al slecht weer geweest. Het begon vorige week zaterdag (25 juli) met de zwaarste zomerstorm sinds 1901. Daarna in Bakkeveen nog ca 65 mm regen. Pas donderdag/vrijdag wordt het weer langzaam beter en deze zaterdag van de vlooienmarkt is het prachtig “marktweer”: zonnig, weinig wind en na een koude nacht rond de 20 graden. Dat het een vrij drukke markt zou worden was wel duidelijk, maar het is gewoon onverwacht mega druk geweest. Niet alle terreinen waren goed bruikbaar vanwege de vele regen, maar dat is uiteindelijk allemaal net goed gegaan.

Tot ruim 6 uur in de ochtend was de drukte van de binnenrijdende standhouders goed te verwerken. Daarna ontstond er door het grote aanbod filevorming tot een max lengte van 1½ km. Het plaatsen van de standhouders op de terreinen verliep vlot, maar toch iets langzamer dan het aanbod van de auto’s. Om dik 8 uur waren alle standhouders binnen. Het bleken er 757 te zijn. Nog nooit eerder zoveel gehad. Enkele late standhouders kwamen wel wat op een zacht deel van P(arkeerterrein)3 terecht; daar waar een week eerder nog het Concours Hippique was gehouden. Het was niet anders.

Ook de bezoekers waren al vroeg. Om iets na 8 uur waren P1 en P2 al vol. P3 was opgeofferd aan de standhouders. P4 was tegen 10 uur vol. Daarna hebben er nog ca 300 auto’s op overloop terrein P5 (!!…ja zoveel parkeerterreinen zijn er onderhand) gestaan (voor kwart gevuld). Bezoekers bleven lang, zodat er aanvankelijk weinig vrije parkeerplekken vrijkwamen om op te vullen voor nieuwe bezoekers.

In de loop van de ochtend ontstonden er (lange) rijen voor de 3 toiletcentra. Dit was nog niet eerder gebeurd; alleen in het restaurant staat doorgaans een rij, maar ook in de beide andere gebouwen ontstonden rijen. Achteraf gezien waren er nog meer toiletten beschikbaar geweest, maar deze situatie was niet voorzien. Het was mega druk. Ook elders in Bakkeveen werd druk geparkeerd: langs weerzijden van de vaart en de vele zijstraten. De parkeerverboden werden doorgaans wel goed nageleefd. De politie is langs geweest. Ook kwamen vele bezoekers van de campings in de omgeving wandelend of op de fiets. Het is ook midden in de vakantieperiode en na een periode van slecht weer wil iedereen er wel eens op uit…

We hebben zeer waarschijnlijk de drukste markt van 2015 achter de rug. De Vlooienmarkt commissie zal zich buigen over de vraag op welke wijze ze ervoor zal zorgen dat de markt zeker niet groter wordt. Er werd al getracht de standhouders te ontmoedigen door vorig jaar het standgeld met € 1,– te verhogen (hielp niet). Ook werden geen toiletunits geplaatst op de parkeerweilanden in de hoop dat door de grotere afstand lopen naar toiletten de markt voor gezien zou houden (hielp ook niet zichtbaar). Er zijn natuurlijk wel meer en betere maatregelen te verzinnen om de omvang te beheersen. Wat niet zal werken is “vol” roepen op een bepaald moment en de “hekken” sluiten. Standhouders die 2 uren hebben gereden om op tijd in Bakkeveen te zijn, kun je niet terugsturen. Ook willen we graag standhouders die de zolder opruimen en af en toe eens komen graag op de markt houden.

Bijna iedereen wilde rond 13 uur weer weg. Dat gaf een file richting centrum Bakkeveen. Daar was wel wat aan te doen, door vanaf uitrit van P4 een aantal vertrekkende bezoekers en standhouders te adviseren 2 km om te rijden (via de Dwarswijk voor de kenners) om zo het centrum van Bakkeveen te mijden. Maar vaak wil men weer terug via de route zoals men ook is gekomen. De uitrit van P3 was te nat om te kunnen gebruiken. Rond 13:45 uur waren alle wachtrijen weer opgelost. De laatste standhouders hadden tegen 15 uur hun handel weer ingepakt.

Om 4 uur waren de eerste 4 vrijwilligers van de vlooienmarkt begonnen; vervolgens in de loop van de ochtend opgeschaald naar 12.  Om 15 uur was alles weeropgeruimd en nauwelijks te zien dat er een markt was geweest.

De omvang van de markt

De gedachte was (en is) dat de omvang van de markt zichzelf zou reguleren. Als de markt te groot wordt, haken mensen af en komt er een kleinere evenwichtssituatie. Gemiddeld zijn de markten van 2015 nauwelijks groter dan die van 2014, maar in 2015 zijn er door het weer uitschieters naar boven èn naar beneden. En …….. de uitschieters naar boven moeten ook verwerkt kunnen worden. Er wordt nagegaan in hoeverre vanaf volgend jaar regels moeten worden aangepast en welke faciliteiten dan beschikbaar moeten en kunnen zijn.

De volgende markt is op 15 augustus. Dan zal het vast wel rustiger worden.

Onderstaand een aantal foto’s om een indruk te geven van de grootste markt van 2015.

Oh ja nog even dit…….ideeën om de markt (beter) te regulieren zijn natuurlijk altijd welkom.

Geplaatst in: vlooienmarkt_2015, Vlooienmarkten

8 reacties op “Vlooienmarkt 01 augustus 2015

 1. stellingwerf zegt:

  petje af voor organiesatie vr gr stellingwerf bakkeveen!!!

 2. Familie Vos zegt:

  Deze keer voor de 5e maal uw markt bezocht. We vinden de organisatie/vrijwilligers top !!! Elke keer vinden we iets, en dan het parkeergeld: slechts één Euro.
  Als we kritiek mogen hebben: het mag wel een uurtje langer duren. (…arme vrijwilliger)
  Groeten, familie Vos.

 3. Akkie zegt:

  Het was zoals gewoonlijk weer gezellig!!! Complimenten voor de organisatie. Als ik al een puntje van kritiek heb: Het moet eigenlijk niet groter worden, maar dat vinden jullie zelf ook al. Tot de 15 e augustus!!

 4. Meijer zegt:

  We bezoeken meerdere keren per jaar de markt in Bakkeveen. Geweldige markt echt een aanrader. Deze markt was enorm. We hadden meteen wel door dat dit het record was. Zeer tevreden over het parkeren en hoe alles is geregeld echt top. Waar wij het vaak over hebben is de tijd. We komen uit Leeuwarden. Je moet vroeg weg wat wel eens lastig is met de kids. Iets later beginnen en iets later eindigen zou wel fijn zijn. Maar het is een geweldig markt die we al vele jaren met veel plezier bezoeken.En waar nog vele jaren bij zullen komen.

 5. AW zegt:

  Ik was erg benieuwd naar het aantal standhouders. Wij hoorden bij de laatsten die om 8 uur op hun plek stonden. Een compliment voor de sfeer. In alle rust worden de zaken geregeld. Het is echt top! Mijn complimenten voor de organisatie. Ik vind de tijden van de rommelmarkt ook erg prettig. Goed te doen.

 6. Jess zegt:

  Deze maal eens niet gestaan maar op de sneup geweest. Tjonge, dàt kost geld! Zoveel leuks te koop en ook heel bruikbaar natúúrlijk!! Meestal doe ik een heel klein stukje markt rond mijn staplek, maar nu kwam ik ook niet verder dan 1 veldje [P4 of zo?] zoveel als er te bekijken was. Héérlijk; een goed begin van mijn vacantie!!

 7. Klaas zegt:

  Prachtige markt.

 8. Joris zegt:

  Prachtige markt , als je het binnen de perken wil houden, moet je gaan werken met vooraf aanmelden. dit zou je kunnen bereiken door mensen vooraf verplicht te laten inschrijven op deze site

Geef een reactie