Impressie Zonnebloem boottocht

Boottocht Zonnebloem

Woensdag 6 mei was het weer een drukke dag voor onze vrijwilligers. Zij brachten met auto’s onze gasten naar de opstapplaatsen Ureterp,  Bakkeveen en  Wijnjewoude, waar verder vervoer gereed stond. De bussencapaciteit was niet groot genoeg en daarom zijn er enkele passagiers rechtstreeks naar de boot gebracht. Aan boord zorgden 11  vrijwilligers, waaronder 2 verpleegkundigen dat het  onze gasten aan niets ontbrak. Voor een leuke sfeer zorgden ook een drietal muzikanten.

Tijdens de verstrekking van koffie met gebak, hield onze voorzitter Albert de Vries een openingstoespraak. Vanwege familieomstandigheden bleef hij niet aan boord. Vanaf de Loswal in Drachten voer de  “Jan Plezier” richting de Veenhoop en Eernewoude. Men kon zien dat het nog vroeg in het seizoen was, de meeste vakantiehuisjes hadden de vlag nog niet gehesen, een gehesen vlag betekent dat men aanwezig is in het huisje.

De tocht voerde verder langs Trijehûs , een restaurant gelegen op een eilandje in het prinses Margrietkanaal. Dit restaurant is te bereiken met een watertaxi, welke vertrekt vanuit de Hellingshaven te Grou.

In Grou, langs het Nieuwe Kanaal zagen we hoe men op een moderne manier bezig was een klinkerbestrating aan te brengen. Er  was een stratenmaker machine bezig, de stratenmakers hoeven niet meer op de knieën, zij staan op de machine om de stenen in een bepaald patroon te leggen.

Via Terhorne gingen we het Sneekermeer op richting Starteiland.De naam Starteiland  verwijst naar de functie tijdens zeilwedstrijden van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, die het eiland sinds 1919 ook gebruikt als controlecentrum op het Sneekermeer.Vroeger heette het Starteiland “Kolmeersland”. Het eiland rust op een twee meter dikke veenlaag,  aan de oppervlakte is het veen afgedicht met een 30 cm dikke zeekleilaag.

Na een rondje Sneekermeer voeren we weer richting Drachten.

Het was opmerkelijk gezellig op de terugweg, misschien dankzij de genuttigde advocaatjes met slagroom. Het lijkt wel of dit drankje weer terug is van weggeweest .

Toen de boot  aanmeerde stonden de bussen en auto’s klaar om een ieder naar huis te brengen.

Wij, als bestuur zijn de vrijwilligers veel dank verschuldigd voor de manier waarop zij deze dag hebben laten slagen.

Namens het bestuur van de Zonnebloem afd. Ureterp e.o.,

Antje Berga

Geplaatst in: Voorzieningen

Geef een reactie