Honden nog welkom mits aangelijnd

Bakkefeansterdunen en Heide fan Allardseach niet afgesloten voor wandelaars met hond

Het afgelopen jaar was er vanuit It Fryske Gea en Staatsbosbeheer veel aandacht voor de hondenproblematiek in de Bakkefeansterdunen en de Heide fan Allardseach. De reden hiervoor was dat er diverse bijtincidenten van loslopende honden zijn geweest, die de daar grazende schaapskudde aanvielen. Daarom werd er verscherpt toezicht gehouden op de heide en moesten er helaas diverse bekeuringen worden uitgedeeld aan overtreders van het verbod op loslopende honden. Het resultaat is echter positief en daardoor hoeven beide terreinen niet te worden afgesloten voor wandelaars met een hond.

Terrein voorlopig niet afgesloten voor wandelaars met honden
Bij geen verbetering zouden de natuurgebieden worden afgesloten voor wandelaars met een hond.

It Fryske Gea en Staatsbosbeheer hebben diverse keren een dringend beroep gedaan op alle hondenbezitters om zich aan de openstellingsregels te houden. Ook de plaatselijke recreatieondernemers hebben hier aandacht aan geschonken richting hun gasten. En met succes! Het resultaat van de samenwerking is dat zich het laatste half jaar geen bijtincidenten meer hebben voorgedaan. Daarom is besloten om de Bakkefeansterdunen en de Heide fan Allardseach voorlopig niet af te sluiten voor wandelaars met honden. Wel zal het verscherpte toezicht op loslopende honden de komende periode worden voortgezet.

Concreet betekent dit dat:
Wandelaars mogen met aangelijnde honden in de beide natuurterreinen wandelen op wegen en paden. In de Bakkefeansterdunen, waar geen begrazing plaatsvindt mogen honden tevens los lopen onder de voorwaarde dat andere bezoekers hiervan geen overlast ondervinden. Ook moet de hondenpoep worden opgeruimd, omdat er in dit deel van het natuurterrein ook veel kinderen in het zand spelen.

Geplaatst in: t Fryske Gea

2 reacties op “Honden nog welkom mits aangelijnd

  1. vincent zegt:

    Een mooi bericht voor alle goedwillende hondenbezitters !
    Hoop wel dat er controle blijft op allerlei zaken die de natuur beschermt en mensen dat niet denken dat het één grote speelsport terrein is. Daar lijdt de natuur nog het meeste van.Een wandelaar blijft nummer één om van dit unieke natuurgebied te genieten, daar mag wat mij betreft meer rekening gehouden worden.

    Vincent

  2. CM zegt:

    Helaas van tijdelijk van aard het gaat weer achteruit, het gros van de hondenbezitters begrijpt het niet, stelt zich intolerant op en ziet de duinen als een grote speel -en poepbak. Goedbedoelde opmerkingen worden afgeblaft. Wij mij betreft alles aanlijnen anders 90 euro, bij herhaling verbod op gebiedsentree voor die persoon. Jammer voor hondenbezitters die het wel begrijpen, die zijn er gelukkig genoeg..

Geef een reactie