Slotplaats: natuurlijk bijennest

Bijennest in buitenlucht.

Bijennest in buitenlucht.

Bijennest, Slotplaats

Unieke vondst in het terrein van de Slotplaats: een bijennest!

Op dinsdagmorgen  25 november 2014 was ik, samen met nog enkele vrijwilligers van Natuurmonumenten, bezig met  beheerwerk op landgoed  De Slotplaats in Bakkeveen.  Op een gegeven moment zagen we aan een tak van een grote eik,  op een hoogte van ongeveer 8 meter,  iets hangen met een behoorlijke omvang.  In eerste instantie dachten we aan grote zwammen maar al snel kwamen we er achter dat het hier ging om een “bijennest” waarvan de prachtige raten naar beneden hingen.  Op deze morgen scheen de zon aangenaam en was duidelijk te zien dat de bijen nog actief waren .  Uit navraag, bij een bijenkenner, blijkt dat dit honingbijen zijn die aan het begin van de zomer aan een imker zullen zijn ontsnapt.

Het bijenvolk heeft deze plek gekozen om een nieuw onderkomen te stichten.  Normaal  doet een bijenvolk dat in een holle boom of iets dergelijks.   Dat het volk eind november nog in leven is zal alles te maken hebben met de hoge temperaturen in de herfst en een zomer die het mogelijk heeft gemaakt dat een voedselreserve kon worden opgebouwd.  Nu de temperatuur  verder daalt komen ze in de problemen.  Op de foto is duidelijk te zien dat tussen de raten aan de linkerzijde al geen bijen meer zitten.  Alle  bijen zitten nu samen geklonterd  aan de rechterzijde en proberen de koningin en zichzelf zo in leven te houden. De kans dat ze deze winter zullen overleven is vrijwel uitgesloten.

Zo’n puur en natuurlijk gemaakt bijennest aantreffen is echt uniek. Op de foto, bovenop de raten, laat een koolmees zien dat deze mezen een honingbij ook niet versmaden.

Dick Kramer,  Marum, vrijwilliger bij Natuurmonumenten

Meer info: klik op www.natuur-bakkeveen.nl

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

3 reacties op “Slotplaats: natuurlijk bijennest

 1. Willem Oosterhoff zegt:

  Dit zijn de overlevers! Deze bijen zijn kennelijk zo sterk dat zij zich zonder ingrijpen van de mens kunnen handhaven in de open lucht, tot ver in November! Deze bijen kunnen de redding zijn van het imkeren. Probeer van dit volk na te telen, dat is een kans!

 2. Bart Pietersma zegt:

  Geef ze een dekentje en de kans is aanwezig dat ze het redden bij een zachte winter.
  Imker Bart.

 3. klaes Jellema zegt:

  Een jaar of tien geleden samen met Bauke Wiersma zo’n bijenvolk aangetroffen achter de ijsbaan in open bos te Beetsterzwaag. Het hangt van het winterweer af of ze overleven. het is wel een pracht.

Geef een reactie