Update 10 sept. Werkzaamheden sluis.

Update 10 september met 4 nieuwe foto’s

De voegers van de firma Tjalsma uit Arum hebben vrijdag 5 september j.l. hun werkzaamheden aan de sluis kunnen afronden.
Ze gaven de volgende reactie;
“Een prachtige klus en ontzettend aardige mensen ontmoet, fantastisch.”

It Wetterskip is deze week met de laatste loodjes bezig. Er komt nog een stukje nieuwe walbeschoeiing bij het bemalingsgedeelte en ook wordt daar het hekwerk vernieuwd.

Het water in de kolk is op het oude peil terug gebracht en iedereen kan zien, dat de sluis er weer uitstekend bij ligt!

Tot zover deze reportage.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Update 3 en 4 september met 7 nieuwe foto’s

Het weer werkt bij de renovatiewerkzaamheden aan de sluis heel goed mee. Het voegwerk kan prima drogen en het water staat nu halverwege, zodat de laatste vakken van de kademuren konden worden afgewerkt.
Vandaag 4 september was men druk bezig met de kaderondingen.
Of de werkzaamheden morgen (vrijdag) 5 september klaar zijn is echter nog de vraag…..

…………………………………………………………………………………………………………………………………

update 26  augustus met 3 nieuwe foto’s:

Aan belangstelling hebben de mensen die de sluis renoveren, niet te klagen. Gisteren kwam radio Fryslân langs, de Leeuwarder Courant plaatste een foto en ook het Friesch Dagblad bleef niet achter. Daarnaast komen velen even persoonlijk een kijkje  bij de sluis nemen en een kleine groep komt zelfs dagelijks langs….. Door het onverwachts goede weer kon men vandaag verder met het voegen van de sluiswanden. Eén kant van de sluis was vanmorgen al klaar, aan de tweede wordt gewerkt. Men werkt de wanden in vakken van beneden naar boven af. Zodra er  een vak aan beide wanden klaar is, moet het voegwerk eerst drogen. Daarna wordt het water hoger gezet en kan men verder met de bovenliggende vakken. Ook volgende week zal er nog aan de sluis gewerkt worden. …………………………………………………………………………………………………………

update 20 augustus met 2 nieuwe foto’s:

It Wetterskip is vandaag begonnen met het plaatsen van nieuwe klossen op de bielzen waarop de muren rusten. De bielzen worden er ook niet beter op en zullen t.z.t. ook wel eens vervangen moeten worden. Nieuwe klossen moeten de boel vooralseerst verstevigen. Voor deze klus werd het water nog lager gezet. De voegen in de muren zijn gebeiteld en nu moeten de muren eerst drogen voordat er gevoegd kan worden. ……………………………………………………………………………………………………………………………… 18 augustus De noordelijke bouwvak is voorbij en dus is men weer volop aan de slag. In Bakkeveen startte vorige week de firma Tjalsma uit Arum met het herstel van de muren en het voegwerk van de sluis. Met pompen wordt het water uit de sluis gehouden. Men denkt ongeveer 3 weken voor deze klus nodig te hebben, maar dat hangt ook van het weer af, vertelde een werknemer van de fa. Tjalsma. Hopelijk blijft dat weer niet de hele tijd hetzelfde als vanmorgen, want het leek wel herfst met al die regen.

Geplaatst in: 2014-gebeurtenissen, Bakkeveen

3 reacties op “Update 10 sept. Werkzaamheden sluis.

 1. peter zegt:

  dat gat aan de linker kant is dat vroeger een poort geweest ofzo??

  (sluiswachter??)

  • Dirry zegt:

   Hoi Peter, even voorbij de boog (poort) aan de linkerkant zit een inlaatschuif voor het water, zei een werknemer van it Wetterskip. Deze wordt nu niet meer gebruikt. Vroeger werd er bovenop de sluis aan een soort wiel gedraaid om de inlaatschuif te openen. Het oude gedeelte van de sluis is uit 1895. Dat jaartal staat ook nog ergens op de sluis.
   Er werd hier in het dorp al voor de grap gezegd, dat daar de grafkelder van Dodo te vinden is….maar dat is écht niet zo!

 2. D.R. zegt:

  Toen het water lager werd gezet, zijn er nog 4 fietsen op de bodem van de sluis gevonden….

Geef een reactie