Fiets reparatiekamp juni 2014

Fietsreparatieweek voor tehuisjongeren.

Stichting Andrássy uit  Bakkeveenorganiseert met haar Hongaarse zuster Stichting KUL ( spreek uit KOEL)  educatieve zomerkampen en  -weekenden  voor Hongaarse tehuiskinderen. Komende zomer doen we dit al voor de 10de keer met de organisatie van een bijzonder zomerkamp, namelijk een fietsreparatiekamp.

Wilt u ons helpen om dit fietsreparatiekamp mogelijk te maken door de deelname van een kind te sponsoren? De kosten voor het gehele 6 daagse kamp bedragen € 75,= per kind (€ 12,50 per dag).

Voor tehuiskinderen zijn er in de vakanties geen activiteiten. De meeste tehuiskinderen zijn van Roma afkomst. Voor de  Roma is de fiets hét vervoermiddel bij uitstek. En zolang er nog twee wielen en twee trappers aan zitten worden ze gebruikt. Maar kennis om een fiets te repareren is er niet, voor de overheid zijn vakopleidingen niet van belang. En al helemaal niet als het over fietsen gaat die door Roma worden gebruikt.

Om de tehuis kinderen in de zomer van 2014 een zinvolle bezigheid te bieden is het idee ontstaan om voor oudere kinderen uit verschillende tehuizen een vakantie week te organiseren waar ze kunnen leren fietsen te repareren. Lekker sleutelen aan oude fietsen om ze vervolgens zelf te gebruiken of te verkopen, dat mag natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat ze leren hoe je een fiets mobiel kunt houden:

  • Band plakken
  • Verlichting aanbrengen
  • Onderdelen vervangen
  • Mogelijk een wiel spaken
  • Lagers vervangen
  • Etc.

Het is vooral de bedoeling onderdelen van oude fietsen opnieuw te gebruiken. Op het einde van de week kunnen de kinderen deelnemen aan een fiets-verkeerexamen. Zodat de kinderen ook vertrouwd raken met de verkeersregels.

Resultaat
Het fietsreparatiekamp is in principe een eenmalige activiteit, de kinderen zijn een week plezierig met z’n allen bezig en krijgen de kans om zelf een fiets te repareren en om hun fietsvaardigheden te vergroten. Tussen het sleutelen door worden er nog leuke andere activiteiten georganiseerd zoals zwemmen en kanoën.

Organisatie
Faciliteiten
We organiseren het kamp in een eenvoudige groepslocatie in Tokaj, een stad in Noord-Oost Hongarije.  De fietsen worden verzameld in Nederland door Jan Brinkman uit Dronten  en naar het vakantiekamp in Hongarije gebracht.

Deelnemers en Vrijwilligers
In totaal kunnen er 30 kinderen deelnemen aan het kamp. Daarnaast gaan er 5 vrijwilligers uit Nederland mee om de fietsreparatielessen te geven en 10 vrijwilligers van KUL helpen mee bij de verdere organisatie van het kamp.

Kosten
De kosten voor deelname  bedragen € 12.50 per kind per dag, voor € 75,= kan een kind mee doen aan dit  6 daagse bijzondere zomerkamp. Deze kinderen hebben geen geld daarom zijn we opzoek naar sponsoren.  

Voor € 75,= kunt u een kind deel laten nemen aan dit fietsreparatiekamp en na afloop krijgen ze hun zelfgemaakte fiets mee naar huis. Het zou fantastisch zijn als er 30  kinderen mee  kunnen!  Wilt u  een kind sponseren ?

U ontvangt na afloop een verslag van het  fietsreparatiekamp.

Stichting Andrassy
NL 12 RABO  01 32 5880 72  o.v.v. Fietsreparatiekamp Hongarije

Alvast heel hartelijk dank,

Namens Stichting Andrassy

Annemarie Bongers ( voorzitter)

Geplaatst in: Oproepen

Geef een reactie