Paddenstoelen excursie landgoed De Slotplaats

Natuerferiening Bakkefean
organiseert een
Paddenstoelenexcursie
op zaterdagochtend 12 oktober 2013.

Paddenstoelen spelen in vele ecosystemen een belangrijke rol. Met hun netwerken van schimmeldraden breken ze plantaardig materiaal af en maken zodoende de voedingsstoffen weer beschikbaar voor planten. Verder vormen mycorrhizapaddenstoelen onmisbare partners voor bomen.
Paddenstoelen zijn een groot deel van het jaar onzichtbaar, maar vooral in de herfst en onder vochtige omstandigheden schieten er vele als paddenstoelen de grond uit…..

Ook dit jaar gaat de Natuerferiening Bakkefean weer onder leiding van Lieuwe Calsbeek speuren naar paddenstoelen in de bossen van de Slotplaats.
Door de verschillende biotopen en de verscheidenheid aan bomen kan hier een grote diversiteit van paddenstoelen worden aangetroffen.

Zaterdag 12 oktober verzamelen op de parkeerplaats bij de Slotplaats om 10.00 uur.

Vlak achter de uitkijktoren staan een paar mooie groepen van deze paddenstoelen. Dit is het Hazepootje Coprinus lagopus dat vaak op houtsnippers groeit.

Het Hazepootje ontleent zijn naam aan het uiterlijk van de jonge exemplaren, deze zien er heel zacht uit, door het wollig-vezelige velum dat de jonge Hazenpootje omhult. Daarna wordt de hoed van het Hazepootje al snel kaal, en door de zwarte sporen drupt er zwart vocht uit de lamellen. (Dit heet “verinktende” lamellen).
Hieraan dankt de genus zijn naam: het Hazepootje Coprinus lagopus behoort tot de Inktzwammen. In Nederland komen bijna 100 soorten verschillende Inktzwammen voor!

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

2 reacties op “Paddenstoelen excursie landgoed De Slotplaats

 1. Tiny Groustra zegt:

  Met de verwachtte regen, belooft het een rijke Paddenstoelen-flora te worden!
  Iedere geïnteresseerde is welkom.
  Voor €5,- per jaar ben je overigens al lid van de Natuerferiening Bakkefean!

  • D.R. zegt:

   Die regen kan idd. gunstig uitpakken Tiny.
   Weet je trouwens dat er in het Oude Bos vorig jaar 140 soorten paddenstoelen zijn geïnventariseerd?
   In totaal zijn er tot en met 2012 wel 430 soorten gevonden.
   Bron: werkgroep Paddenstoelenkartering Friesland.

Geef een reactie