Cursus landschaplezen

Cursus landschapslezen Bakkeveen

 De Natuerferiening Bakkefean en de Historische Vereniging Bakkeveen organiseren komende herfst en in het voorjaar van 2014 gezamenlijk een Cursus Landschapslezen.

Bakkeveen staat bekend om zijn  prachtige omgeving met een boeiend landschap en een rijke natuur. De belangrijkste onderdelen zijn de duinen en de bossen van het Mandeveld met de heide van Allardsoog, de Duurswouder heide, de bossen van de Slotplaats en het beekdal van het Alddjip.

Velen genieten daarvan, maar de kennis van het eigen landschap en de natuur is vaak gering.  Daarom, en ook omdat er de laatste jaren veel nieuwe dingen zijn ontdekt, hebben wij bedacht dat het zinvol is een Cursus Landschapslezen aan te bieden. Die heeft de bedoeling belangstellenden de rijkdom van het landschap te laten zien, te leren hoe je het landschap beter kunt begrijpen, a.h.w. zelf kunt ‘lezen’. Dat landschapslezen moet je leren, zoals je vroeger op school een boek leerde lezen. De details van die speciale leestechniek komen tijdens de cursus aan de orde.

Voor wie?
Voor wie is de cursus bedoeld? Voor iedereen die belangstelling voor de eigen omgeving heeft,  in het bijzonder ook voor diegenen die zelf kennis over landschap en natuur aan anderen willen overdragen, zoals mensen uit het onderwijs en natuurgidsen.

Inhoud
De cursus bestaat uit een tweetal onderdelen. Het eerste onderdeel gaat over het (historische cultuur-)landschap, het tweede onderdeel over de natuuraspecten in relatie tot het landschap. We maken het onderscheid tussen die twee om praktische redenen. In feite is dit onderscheid kunstmatig. De cursus is er juist voor bedoeld om te laten zien dat natuur niet op zichzelf staat, maar een integraal bestanddeel is van het landschap.

Beide cursusonderdelen omvatten in totaal 11 lessen: 4 binnenlessen in de Dúnhoeke (20.00-22.00/22.30 uur) en 7 veldexcursies (op zaterdagmorgen 9.00 – 13.00 uur).

Het programma van het eerste cursusonderdeel over het landschap rond Bakkeveen ziet er als volgt uit:

wo. 25 sept.

  • Het landschap rond Bakkeveen in grote lijnen; nieuwe inzichten.
  • De zorg voor ons landschap

di.  1 okt.

  • Wat is landschapslezen?

za.  5 okt.

  • Veldexcursie bossen Slotplaats

 

za.  19 okt.

  • Veldexcursie Duurswouder heide

 

za.  2 nov.

  • Veldexcursie Mandefjild

 

za.  16 nov.

  • Veldexcursie Ald Djip

De cursusleider van dit cursusonderdeel is Jan Slofstra.

 

Het cursusonderdeel natuur in het voorjaar 2014 heeft een vergelijkbare opzet. De details van het programma, dat wordt ingevuld door de Natuerferiening Bakkeveen, zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt.

Vast staat al wel dat aan dit onderdeel o.a. meegewerkt gaat worden door Henk de Vries (directeur It Fryske Gea) en enkele terreinbeheerders van de natuurbeherende organisaties.

Voorlopige cursusdata zijn wo. 2 en wo. 9 april voor de binnenlessen met aansluitend 3 excursies op de daarop volgende zaterdagen.

Organisatie
Het is de bedoeling dat de diegenen die de cursus willen volgen zich opgeven voor de hele cursus. Landschapslezen gaat om het leren begrijpen van de samenhangen tussen natuur en landschap. En die worden pas duidelijk wanneer U de gehele cursus hebt gevolgd.

Ten behoeve van de cursisten maken wij een mapje met kaarten, afbeeldingen en relevante teksten. Dat geldt zowel voor de lessen als de veldexcursies. Voor de veldexcursies is een fototoestel en/of verrekijker een goed hulpmiddel.

Om de onkosten (sprekers van buiten, lesmap, zaalhuur, koffie) te dekken, vragen wij per persoon voor de hele cursus per persoon een bijdrage vragen van 2 x € 20= € 40.

Graag voldoen vóór aanvang van de cursus (25 september).

Laten we er samen een succes van maken!

 

Douwe Klijnstra (Natuerferiening Bakkeveen)
Jan Slofstra (Historische Vereniging Bakkeveen)

 

AANMELDING
Ik geef mij op voor de Cursus Landschapslezen Bakkeveen.

Naam: ……………

Adres: ……………

Postcode:…………

Woonplaats:………

Tel.nr.: …………

Emailadres.: ……

 

Uw aanmelding kunt u mailen naar: [email protected]

of opsturen naar:

Secretariaat Natuerferiening Bakkefean

Mevr. C. Slofstra
Stoukamp 2
9243 JN Bakkeveen

De cursuskosten van € 40 maak ik na bevestiging van mijn deelname over op bankrek.nr. 363960937 t.n.v. Natuur- en Vogelwacht Bakkeveen, onder vermelding van Cursus Landschapslezen Bakkeveen.

Handtekening:

Geplaatst in: Algemeen

Geef een reactie