VPRO filmt Hannekemaaiersintocht

Onder leiding van Maarten Slagboom gaat een cameraploeg van de V.P.R.O. televisie op zaterdagmiddag 25 mei aanstaande een filmopname maken van de intocht van de vierdaagse Hannekemaaiers wandeltocht.

De deelnemers worden tussen 16.30 – 17.00 uur terugverwacht uit de richting Wijnjewoude.
Als eerbetoon aan een in vroeger tijden omgekomen (vermoordde) jonge Hannekemaaier word bij het monument “Het Poepekrus” op de kruising met de Beakendijk een moment stilgestaan en bloemen gelegd. De intocht in het dorp eindigt met een gezellige samenkomst op het terrein van “Plaza De Kolk” in het centrum van Bakkeveen.

De filmopnamen met interviews worden verwerkt in het programma V.P.R.O. Boven die t.z.t. zal worden uitgezonden. De filmopnamen, vanuit een vliegtuig, boven Bakkeveen zijn ondertussen gemaakt. De vroegere Hannekemaaiersroute met de duinen van Bakkeveen, de Poepedobbe en de holle wegen richting Allardsoog spelen daarin een belangrijke rol.

Hannekemaaiers en Kiepkerels, een eenvoudige samenvatting voor een bont gezelschap van grasmaaiers (veelal via Bakkeveen naar Friesland), turfstekers, wevers, textielhandelaren (lapkepoepen) en andere kooplieden uit de Duitse grensstreken, die in de jaren 1600-1850 hun geluk zochten in het rijke Nederland. Grote handelshuizen, w.o. Peek en Kloppenburg, C&A en Vroom en Dreesman, ontlenen hun oorsprong aan deze tijd. Het is daarom bijzonder interessant, dat Poiesz, een nazaat van de vroegere Hannekemaaiers zich gevestigd heeft aan de aloude route van zijn voorouders.

Ik roep iedereen op om zaterdag 25 mei aanstaande bij de intocht van de helden aanwezig te zijn.

Tot ziens, Willem Dolstra

Geplaatst in: Hannekemaaiers (wandelevenement)

2 reacties op “VPRO filmt Hannekemaaiersintocht

  1. Jacob zegt:

    Dan maar op krukken 🙁

  2. sietske keulen zegt:

    Wanneer wordt dit op de tv uitgezonden? Ik ben nl. bezig met een reis langs deze oude Hannekemaaierspaden en poepekruizen en dus erg geinteresseerd.

Geef een reactie