Impressie Zonnebloemtocht 2 mei

Op stap met de Zonnebloem.

Op donderdag 2 mei zijn 120 mensen aan boord van de rondvaartboot de “Jan Plezier” in Steenwijk gestapt.
De gasten van de Zonnebloem waren die ochtend rond 8 uur van huis gehaald door vrijwilligers en naar de liftbussen gebracht die in Ureterp, Frieschepalen, Bakkeveen en Wijnjewoude voor hen klaar stonden voor vervoer naar Steenwijk.

Eénmaal aan boord gingen de trossen los en voeren we langs de noordkant van Giethoorn. Hier zagen we een watervilla vakantiepark in aanbouw.
Via de Belterwijde voeren we naar Zwartsluis, waar nog veel scheepsbouw is, hier wees de kapitein ons op de Buisman fabriek. Eind 19de eeuw was koffie erg schaars. Napoleon had het Europese vasteland verboden om handel met Engeland te drijven. Men zocht toen een goedkope vervanger voor koffie namelijk cichorei. De koffiebranders gingen op zoek naar een meer smaakvolle vervanger voor de bittere cichorei. Het branden van suiker (de koffiestroop) bleek de oplossing. Tegenwoordig kennen we Buisman aroma nog steeds als smaakmaker voor menig kopje koffie.

s’ Middags voeren we door de oude zeesluis van Blokzijl, dit stadje lag vroeger aan de oostzijde van de Zuiderzee (nu IJsselmeer), vandaar het kanon op de kade om aanvallen vanaf zee af te slaan.
Aan boord heerste nog de oranjesfeer van het kroningsfeest van enkele dagen daarvoor. Zo werd er koffie met oranje koek geserveerd, het voorgerecht van de warme maaltijd bestond uit koninginnensoep en het nagerecht was een oranje bavarois, versierd met goudkorrels.

De bediening aan boord bestond uit 11 vrijwilligers, waaronder 2 verpleegkundigen en enkele mannelijke vrijwilligers, van de afdeling Ureterp e.o.  Later in de middag werden er nog leuke prijzen verloot, welke beschikbaar waren gesteld door ondernemers uit de regio, die wij dan ook hartelijk bedanken voor hun schenking.

Na het aanmeren in Steenwijk, zocht iedereen zijn bus weer op om terug te gaan naar zijn/ haar opstapplaats. Daar stonden vrijwilligers klaar om onze gasten naar huis te brengen. Al met al een geslaagde dag.

Heeft u ook belangstelling voor de activiteiten van de Zonnebloem, als gast of vrijwilliger, wij staan met een kraam op de braderie in Ureterp!

Namens het bestuur van de Zonnebloem afdeling Ureterp e.o.,
Antje Berga

Geplaatst in: Verenigingen

Geef een reactie