Poll: Het stoken met een houtkachel doe je niet in de bebouwde kom

Het stoken met een houtkachel doe je niet in de bebouwde kom

 • Oneens, vanwege besparing en gezelligheid (29%, 57 stemmen)
 • Eens, vanwege de uitstoot van koolmonoxide en fijnstof (21%, 41 stemmen)
 • Houtkachels zou je overal moeten verbieden (16%, 32 stemmen)
 • Eens, het geeft veel geurhinder (15%, 30 stemmen)
 • Oneens, hoogrendementskachels geven weinig hinder (15%, 29 stemmen)
 • Geen mening (4%, 8 stemmen)

Totaal aantal stemmen: 197
Reageren? Klik op de vraag.

Laden ... Laden ...

Open haard is uit, een houtkachel is in.
Steeds meer mensen gaan over tot de aanschaf van een houtkachel, voor de gezelligheid en om gaskosten te besparen. Ook in Bakkeveen zie je , vooral ‘s-avonds, rookpluimen uit de schoorstenen komen.
Door het gebruik van hoogrendementskachels wordt de uitstoot van koolmonoxide en fijnstof steeds meer beperkt.
Wat vind jij van houtkachels?

De vorige poll leidde tot een record aantal stemmen, maar liefst 174.
Dit toont aan dat velen zich betrokken voelen bij het Dodo festival.
Maar liefst 67% wil het fest het liefst in het centrum en voor 26 % mag het ook wel op het parkeerterrein.
Slechts 6% heeft het liefst helemaal geen Dodo festival.
Er werd door niemand een toelichting gegeven. Opvallend.
De volledige uitslag:

Het Dodo Festival hoort thuis in het centrum van Bakkeveen

 • Mee eens (67%, 116 stemmen)
 • Het parkeerterrein is ook prima (26%, 45 stemmen)
 • Geen mening (4%, 7 stemmen)
 • Liever helemaal geen Dodo Festival (3%, 6 stemmen)

Totaal aantal stemmen: 174
Reageren? Klik op de vraag.

Laden ... Laden ...
Geplaatst in: Opmerkelijk

70 reacties op “Poll: Het stoken met een houtkachel doe je niet in de bebouwde kom

 1. kees zegt:

  Je zou deze kachels moeten verbieden om drie redenen.
  Een, het zijn ondanks hun hoge rendement stinkdingen die voor heel veel overlast zorgen.
  Twee, je zou ze moeten verbieden alleen al om het feit dat ze veel fijnstof en ultra fijnstof uitstoten en dit is hoofdoorzaak van kanker.
  Drie, de gezondheidszorg is niet meer te betalen en om dze reden zou je de oorzaak vah het ziek worden moeten uitbannen te beginnen met die kankerverwekkende houtkachels.

  • Elina zegt:

   Hier ben ik het helemaal mee eens!
   Vroeger was men blij met de cv om zo van de steenkoolkachels af te kunnen zijn. En nu gaan we weer stinken, waar zijn we mee be zij?!

   • Jan zegt:

    verbod op verkoop van houtkachels, open haarden en vuurkorven.
    verbod op het verkopen van hout (voor het bovengenoemde)
    Optreden door de overheid (lees gemeente) bij overlast van bovengenoemde.
    informatie naar de burgers, wat houtrook doet met mens, dier en milieu.

    Het is een mooi gezicht, papavervelden. Maar hoeveel mensen worden ermee vernietigd!

 2. Trinette Janssen zegt:

  Ook de pelletkachel geeft nog een luchtvervuiling van 25 tot 50 millgram fijnstof per kubieke meter, volgens meting in het laboratorium. In de praktijk ligt dat hoger. Gewone houtkachels geven nog veel meer fijstof. Dat wil zeggen: ultrafijn stof van de soort zwart stof of roet. Dat is nou juist het ziekmakende gedeelte van het fijnstof. Oorzaak van veel kwalen, zoals astma, COPD, hartkwalen, beroertes, Alzheimer en oogkwalen. Logisch, die rommel kruipt in je poriën en gaat via de longen door je hele lijf. Door medici die dit bestudeerd hebben wordt dit zwart stof een killer genoemd, een moordenaar, dus. De overheid, en ook de Vara, kun je hierop aanspreken, omdat deze alle gevolgen van houtrook onder de pet houden. Willens en wetens. Een rechter zou dit “moord met voorbedachte rade” moeten noemen; maar dat doet de rechter niet; die laat zijn/haar oor hangen naar de instructies van de overheid. Dat is voornamelijk het ministerie van I&M. Ook dat komt bekend voor.

 3. Beb zegt:

  Wist u dat jaarlijks 4 miljoen mensen wereldwijd sterven aan de zeer schadelijke gevolgen van houtrook? Dit volgens de WHO (Lancet. Zij vraagt ook aan regeringsleiders maatregelen te nemen tegen houtstook. In houtrook zitten meer dan honderd schadelijke stoffen, waaronder Benzeen. Zie voor verdere informatie; http://www.houtrook.nl.
  Het is ook onzin te stellen dat het stoken van een houtkachel CO2 neutraal is. Van boomkap tot droge blokken in uw haard, vraagt veel energie met als gevolg CO2 uitstoot.

 4. Klaas zegt:

  Wat heel belangrijk is bij het stoken van houtkachels, ook bij hoogrendementskachels, is dat het brandhout goed droog en schoon (geen verf of lak) is. Dit zorgt voor een hogere temperatuur in de kachel en voor een vollediger verbranding, met minder schadelijke stoffen en minder stank en dus overlast. Afhankelijk van de houtsoort moet brandhout minstens 1 tot 3 jaar drogen voor je het verantwoord kunt stoken. Open haarden verbranden bijna altijd onvolledig omdat de temperatuur hierin nooit hoog genoeg word voor volledige verbranding.
  Daarnaast is het belangrijk om voor het aanmaken van de houtkachel rekening te houden met het weer; niet stoken bij mist of windstil weer.
  Verder lijkt het mij sterk dat de uitstoot van houtkachels de hoofdoorzaak van kanker en andere ziektes zijn, zoals Kees hierboven lijkt te beweren. Heb je cijfers die deze bewering ondersteunen, Kees? Industrie,landbouw en verkeer lijken mij veel grotere uitstoters van fijnstof.

  • Klaas re zegt:

   Uitstoot van houtkachels is erger dan van het verkeer.
   Bron Ronald Hoogerbrugge van RIVM

   Milieu Centraal:
   Gezondheidsrisico’s houtkachels in woonwijken te groot
   ECN 39% fijnstof PM2,5 door houtrook

   Klaas dat zijn nu de misstanden over stoken.

   Hele wijken meuren naar de rook dat is echt niet gezond.

   • Klaas zegt:

    “Blootstelling aan houtrook wordt in sommige studies geassocieerd met meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen, luchtwegklachten en een verslechterde longfunctie. Andere studies laten geen relatie met gezondheidseffecten zien.” en
    “De geraadpleegde studies zijn vooral uitgevoerd in gebieden waar haarden en houtkachels de enige verwarmingsbron zijn. Deze situatie komt in Nederland nagenoeg niet voor. Daardoor is het lastig de resultaten te vertalen naar de Nederlandse situatie. Een uitgebreide verkenning van de lokale blootstelling aan schadelijke stoffen als gevolg van houtverbranding in Nederland is nodig om meer inzicht te krijgen in de lokale bijdrage van houtverbranding aan luchtverontreiniging.” Bron: http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Wetenschappelijk/Rapporten/2012/februari/Gezondheidseffecten_van_houtrook_Een_literatuurstudie

    • A. Gnosis zegt:

     Beste Klaas,
     Uit een onderzoek van ECN in opdracht van VROM gemaakt blijt, dat een goede houtkachel in één uur tijd 50 mg/m3 aan fijn stof verspreidt 200m bij 200m vanaf de bron. Je moet weten dat 40 mg/m3 de dagemissie is dat wordt toegestaan. Kun je nagaan wat een gifbelt als je buren een houtkachel stoken, laat staan als het er vijf houtkachels branden op hetzelfde moment.
     Waarom zou houtrook gezonder zijn dan sigarttenrook; het is hetzelfde organissme. De meeste gifstoffen zitten in de natuur zelf. Lees het rapport van ECN via Netwerk Houtrook.

     • H Hadderingh zegt:

      Mijn gemeente beweert
      woon je 120 meter van de bron geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid
      Bron : buro Blauw te Wageningen onderzoek houtrook te
      Groningen.

 5. Klaas zegt:

  Ter relativering waar het gaat om doodsoorzaken:
  (Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_causes_of_death_by_rate)
  It is estimated that of the roughly 150,000 people who die each day across the globe, about two thirds—100,000 per day—die of age-related causes.[2] In industrialized nations the proportion is much higher, reaching 90%.[2] Thus, albeit indirectly, biological aging (senescence) is by far the leading cause of death.

 6. Fred zegt:

  Houtrook is het nieuwe H-woord. Kom niet aan de speeltjes van de stokers, want dan heb je ze op de kast. Schoon stoken bestaat niet en in een straat waar 12 woningen op een rij staan en er 4 een kachel hebben is het fijnstof gehalte op winteravonden ver boven de wettelijk norm. Logisch als je geen lucht meer kan ademen. Dat wordt steeds meer de praktijk, we gaan weer helemaal terug naar vroeger. Toen was er nog geen verkeer, vliegtuigen, fabrieken en 17 miljoen Nederlanders. Nu is het helemaal hot en stoken dat kunnen de meeste niet. Zie filmpje van 1V met die man en zijn laminaat brandje. Goed voor de buren al die giftige stoffen. Het is wettelijk verboden om plastic en ander afval te verbranden, maar we gedogen het maar weer in gedoogland. Na 3 verhuizingen en de vierde op komst kun je nergens meer rookvrij wonen. Was je eindelijk van de sigarettenrook af van je collega wordt je nu uitgerookt door je buren. Sfeerhaarden wordt er dan gezegd.
  Heerlijk al die fijnstof. Houtrook bestaat uit kankerverwekkende stoffen. Net als asbest en tabaksrook de rekening komt later. Hoe kom ik aan dat gezwel hoe kan dat nou. Dus open haarden moeten net als het verkeer worden behandeld, keurmerk, filters, controle, belasting de vervuiler betaald en een stookcursus voor de meeste stokers. Te kleine woonkamers te grote kachel van de bouwmarkt en smoren maar de bende en de giftige rook komt door alle roosters en kieren en mechanische ventilatie zo bij uw binnen. De sluipmoordenaar wordt fijnstof ook wel genoemd. Ouders maken zich druk dat er bij school een weg ligt vanwege het fijnstof en in de avond zitten ze bij de open haard……jiskefet ten top.
  Hout moet 2 jaar drogen, nou het ligt gewoon buiten en elk weekend zie je in het bos hout halen wat direct in de kachel gaat. En CO2 vrij, nou denk het niet. Transport, zagenmachines, droogmachines, transport naar winkel, transport naar huis. En dan heb ik het nog niet over al het afval wat wordt verbrand.
  Zo de voorstanders vinden het schijnbaar fijn elke dag de rooklucht in je slaapkamer. En als toetje zomers de crematie ovens met zwart vlees en rauw van binnen vol met rook. En daarna gezellig de vuurkorf aan. Zodat je weer je eigen tuin uit kan vluchten. Hoe leuk is onze samenleving. Roken doe je maar in je eigen huis en de rook van je kachel houd je bij je.
  Dankzij 1V is eindelijk het H woord eruit.
  Open haarden, houtkachels en vuurkorven horen niet in een woonwijk. Alleen in open gebied en vakantie woningen vind ik het best. Rook me kaar daar maar uit, want ik heb geen keuze dat ik rookvrij kan wonen. En een flatgebouw daar ben je ook niet veilig. Zelfs daar zie je rookpijpen of een balkon haard.
  Zou mooi zijn als er een echte ECO wijk zou komen.
  Geen BBQ geen vuurkorven geen houtkachels geen open haarden geen tabaksrook maar heerlijke frisse lucht die al zonder houtrook aardig slecht is in Nederland. wie doet er mee voor zo’n wijk!!!
  Dank aan houtrookpuntnl top dat er nog mensen zijn die wel nadenken.

 7. cristien (cris) gol-sieling zegt:

  ik wil heel graag reageren!
  voor mij is de uitstoot van kachelrook een ware Trauma!!!
  jarenlang veel en dagelijks last van de rookuitstoot van de buurman, die notabene van de gemeente daar een vergunning voor kreeg!
  het erge is dat ik meer dan 9 jaren geprobeerd heb uit te leggen dat ik er veel last van had,nog heb. de gemeente heeft nooit echt gehandhaafd, denk na,anders had ik nooit ziek mogen worden!
  ik heb moeten vechten om op deze plek waar ik bijna 28 jaar woon,te mogen blijven wonen.
  helaas is dat niet voor mij opgegaan, zelfs het Recht heeft niet gehandhaafd!
  grote schoorsteen,zo goed als op mij gericht,jarenlang geprobeerd mijn recht te krijgen.
  wat ik er aan over gehouden heb is een toch wel ernstige vorm van hyperreactive astma, mijn wereld is aanzienlijk kleiner geworden! maar alles waar ik heel veel liefde en plezier in had,is mij ontnomen! 2 weken geleden nog de politie moeten bellen vanwege de vreselijke onmogelijke rook,met een verdacht luchtje!
  voor mij afzien,ik was nooit ziek, nog geen griep!!! nu kan ik niet eens meer weggaan, geen kruidvad of DA waar ik zomaar kan rond lopen! ik kook met een kapje voor! en zo word je dagelijks eraan herinnerd hoe smerig die rook is, maar dus ook dat je er echt doodziek van kan worden!
  mijn hond,veel te jong 10 jaar bij me gelopen,waar ik was hij ook.
  gestorven aan een longtumor! voor alle Dieren!!! is rook dus ook funest, zelfs mijn kippen reageren op die prikkels. dat zegt genoeg!!!
  nog steeds die vuiligheid uit de schoorsteen,nooit zijn er monsters genomen,hoe bizar, zo,n mooie plek om te wonen, waar ik vreselijk voor heb moeten strijden, een brief van mijn longspecialist! de CT THOrax uitslag zei al genoeg: ik heb ontstekingen van TOXISCHE invloeden! betekend gewoon giftig ,kankerverwekkend!!!
  en daar worden vele mensen aan bloodgesteld! de meeste gemeentes die slapen. eerst moeten er veel meer mensen ziek worden,of sterven!
  het is meer dan afgrijselijk, je gaat voor je lol toch geen rook inademen, iemand met longziekte,heeft er meerdere keren last van dan iemand die dat niet heeft! maar de stap is heel klein om zelf ook longpatient te worden. vooral kinderen,kijkt u uit aub. misschien dat ik dan wel begrip krijg!
  ik weet hoe het is om van houtrook doodziek te worden,veel te moeten inleveren, en dat omdat ik zo graag wilde blijven wonen waar ik nu gelukkig nog woon?,met vreselijk veel onbegrip,
  te triest voor woorden!!! ik waarschuw, het is echt ingrijpend,het tast alles aan tot uw gezinsleven toe! om het over uw gezondheid maar niet te hebben! ik rook niet! woon niet aan een snelweg! vult u verder zelf maar in. het is te gek voor woorden dit! een ware martelgang!!! een lijdensweg!!!
  cris

 8. Jos Merks zegt:

  In woonwijken heeft 17% van de mensen hinder van houtstook. De opmerking dat hoogrendementskachels de uitstoot zouden verminderen is onjuist. Ook hoogrendementskachels verspreiden fijnstof, weliswaar in mindere mate dan een open haard, maar nog altijd veel.
  Bovendien geven ook deze kachels de mogelijkheid er van alles ter verbranding in te gooien, waardoor de uitstoot aanzienlijk vergroot wordt.
  De stelling wordt daardoor op onjuiste wijze toegelicht. Ondanks dat kan je nu al zien uit de stemmingen in de pol dat het probleem zo snel mogelijk uit de wereld moet.

 9. Melanie Vos zegt:

  Goede pol! Houtkachels moeten verboden worden in de bebouwde kom!! Ook hoogrendementskachels! Met deze kachels stoken ze dagelijks en het is een ramp als je ernaast woont! Deze kachels stoten nog steeds (in allergunstigste geval) zeker 40 ug/m3 uit! Dat is de grens die de wereld gezondheids organisatie (WHO) hanteert. De rook blijft hangen rond je huis, met weinig wind hn mist helemaal. Dus als er nog iemand gaat stoken dan zit je al snel dagelijks boven de toelaatbare norm fijnstof!!Elke avond!!!!je hebt de keuze: of elke avond schadelijke rook inademen of elke avond alles potdicht doen !!!!!En pas kunnen gaan slapen wanneer de buren gaan slapen omdat je dan pas je raam open kan doen!Dit is toch waanzin! In een restaurant adem ik frissere lucht in dan in mijn eigen huis en op mijn eigen erf omdat in een restaurant ik beschermd wordt door de overheid maar in je huis mogen de buren onbeperkt giftige rook (12 x schadelijker dan sigarettenrook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek) bij je naar binnnen uitstoten!!! We wonen in een land dat behoort bij de smerigste landen in europa wat betreft luchtkwaliteit (kijk op RIVM site). De kachels dragen rond 10 % bij aan de fijnstof uitstoot: verbieden dus! 10% vermindering van fijnstof is veel en red mensen levens en scheelt in de gezondheidszorg kosten!

  • cristien (cris) gol-sieling zegt:

   dag Melanie, overal moeten houtkachels verboden worden zolang er geen betere regels, wetten, afspraken komen!!
   dus zeker ook op het platteland!!!
   daar denken ze dus echt dat niemand daar last zal hebben van kachels, maar wat te denken van bermbranden, takken verbranden! dat is erger dan vreselijk! ik kan geen kant op, totaal geen leven ,en als je dan ziet,gisteren nog,zo asociaal!veel rook richting de huizen, bijna niemand reageerd,durft niet, terwijl daar de giftige stoffen net zo erg zijn!
   dus platteland of stad? in de stad of dorp wonen meer mensen, maar dat mag toch niet zo ver gaan dat op het platteland die gene die daar wonen pech hebben!
   mijn ervaring is vreselijk. op de bedreigingen na.
   ieder mens heeft Recht! ik dus ook,helaas ben ik door houtrook gevloerd, mijn hond overleden aan longkanker! ik ben er ziek van geworden, toxische smerigheid! dus voor dieren net zo,n bedreiging als voor mensen,eigenlijk voor alles wat leeft! ik noem dit geen toeval!!!
   wat te denken van het milieu??? de ene kant bouwen ze snelwegen achter muren vanwege het fijnstof.
   lachertje, de opkomst van kachels is zeker de overhand aan het krijgen! dus waar zijn ze mee bezig? de ene kant verbeteren, de andere kant dubbel verslechteren!!!
   dat noemen ze water naar zee dragen!
   kun je zien hoe er werkelijk mee om word gegaan!
   dit gaat ten koste van!!!
   helaas moeten mensen het eerst zelf ervaren, om er met begrip mee om te kunnen gaan!!
   ROOK maakt meer kapot dan je lief is!!!
   cris

   • Melanie Vos zegt:

    Dag Cris, mee eens . Buiten de bebouwde kom kan je ook veel last hebben want daar kan je ook buren hebben die pal naast je wonen en de hele dag en avond stoken (zoals bij jou dus).Het beste zou zijn als er nergens gestookt wordt en je overal fris en vrij kan ademen. Hout stoken is geen noodzaak, gezonde lucht om in te kunnen ademen is dat wel.

 10. dothea zegt:

  Sluit me graag aan bij degenen die strijd voeren tegen de gevolgen van houtstook.Vreemd dat in deze tijd een dergelijke hobby zo onbelemmerd kan toenemen. Cv’s worden op alle mogelijke manieren zo veilig mogelijk gemaakt en dit ontgaat iedere verantwoorde controle.
  Overheden wordt wakker.

  • Henny zegt:

   Beste Dothea,
   Er bestaat inderdaad een groep mensen die zich samen verweert tegen de nadelige gevolgen van houtrook.
   Je kunt je aanmelden via de website van het “Netwerk Houtrook”.
   Als je Netwerk Houtrook in Google intypt, an kom je er vanzelf.
   In deze berichten kan ik geen website direct invullen.

   Je kunt daar steun vinden en voorbeelden hoe je je kunt verweren. Ook is het plezierig met personen te communiceren, die met hetlfde probleem te kampen hebben.
   Succes en hartelijke groeten
   Henny

 11. Cees Stam zegt:

  Je snapt toch niet dat mensen op een dergelijkke voorhistorisch wijse hun huis willen verwarmen. Je bent er maar druk mee. Wil je het goed doen en het juiste hout stoken, ben je een stuk duurder uit. Eerst een goede kachel, huplakee 5000,00 Euro is niets. En daarna hout kopen van de juiste kwaliteit en dat is ook geen kattepis. Kost ook een flinke duit. En heb je dat voor elkaar en stook je op hoge temperatuur om zo schoon mogelijk te branden, is het veel te heet in je huis. Dus smoren die kachel. Resultaat: 3-dubbele vervuiling van de lucht en je buren krijgen de ellende over zich heen. Conclusie: Geen houtkachels in woonwijken. Laat je buren niet stikken. Één houtkachel is erger dan 100 diesels. Houtrook is 12x slechter dan de rook van sigaretten. Waar hebben we het over. Juist: Kankerverwekkende troep die uit die schoorsteen komt. Weet u nog hoe het zat met asbest vroeger. Juist! Gewoon oop het paspitje bij oma en de vonken kwamen er vanaf. En wat gebeurt er nu als er ergens asabest zit? Juist ! De hele buurt wordt geevacueerd. En met houtrook? Lekker fikkie stoken, alle mogelijke verboden afvalhout die kachel in en verder gebeurt er niets. Langs de snelweg maken we ons druk om vieze lucht, terwijl het in de woonwijken explodeert. Gemeentes doe er iets aan.

 12. Henny zegt:

  Het wordt de hoogste tijd dat er iets gebeurt tegen de schadelijke gevolgen van houtrook. Het is toch van de zotte dat een buurman jouw lucht kan verpesten. Gewoon die troep de schoorsteen uit laten blazen en dat het bij nou thuis naar binnen komt. We lopen met zijn allen elektrische auto’s te subsidiëren van de belastingcenten waar we miljarden te kort aan hebben om het milieu zogenaamd schoner te maken. En ondertussen stampen diezelfde mensen onder het mom, dat het zo lekker goedkoop is, tonnen vieze smerigheid de lucht in. De wereld op zijn kop. Gebruik je verstand en laat je buren niet stikken.
  Groeten
  Henny

 13. Leo zegt:

  Ben het volkomen eens met de stelling.Wij ondervinden dagelijks hinder van de houtkachel van onze buren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat er allerhande giftige, kankerverwekkende stoffen in houtrook zit. Wij willen onze kinderen en ons zalf hier niet aan blootstellen, dus moeten wij dagelijks ons hele huis hermetisch afsluiten om de rook niet binnen te krijgen via onze ventilatieroosters. Dit is weer slecht voor het binnenmillieu omdat het in nieuwbouwhuizen juist weer heel belangrij is om goed te ventileren. Daarnaast heben wij al heel veel voorzieningen getroffen zoals filters, rolluiken etc. Dit is een aanzienlijke kostenpost, die we anders niet hadden gehad. Dus samenvattend moeten wij voor het genot van een ander giftige stoffen inademen en enorme kosten maken om dit zoveel mogelijk te beperken.Dit is zoals de vorige schrijver schreef: “de wereld op zijn kop”.

  Groet

  Leo

 14. Tim zegt:

  Ik zie ook geen voordelen van houtstook in de bebouwde kom. Steeds meer mensen schaffen een houtkachel aan vanwege het gezellige vuurtje, maar vergeten alle ellende er om heen. Met mijn astmatische aandoening heb ik regelmatig last van irritaties en benauwdheid als mensen in de buurt aan het stoken zijn. Als de overheid zo graag overal belasting op wil heffen, waarom dan ook niet op het stoken van hout? Nu nog al het gemotoriseerde verkeer elektrisch / op waterstof aandrijven en dan hebben we pas schone lucht.

 15. Trinette Janssen zegt:

  Ik heb al heel veel argumenten tegen houtstoken ingebracht. Het erge is, dat de overheden deze ontkennen. Of ze nu een alfa- of bèta studie hebben gevolgd: ze zeggen onwaarheden over houtstoken. Omdat het zo gezellig is.Omdat het volk dat wil. De bèta’s verdraaien opzettelijk de waarheid hierover; net zoals ze dat t.a.v. asbest decennia lang hebben gedaan. Voornamelijk omdat ze, als nieuwe stijgesrs op de sociale ladder, zelf zo’n ding hebben aangeschaft. Om in de pas te lopen met hun connecties, de lobbyisten. Hopelijk groeit het Netwerk Houtrook hard in aantal; want de overheid is alleen gevoelig voor het aantal (kiezers).

 16. Mattie zegt:

  Wanneer je weet dat Nederland de meeste fijnstof in de lucht heeft van Europa en wanneer je weet dat houtverbranden verschrikkelijk veel fijnstof geeft, dan geef je wel verdraaid weinig om het milieu als je dan hout stookt, om nog maar niet te praten over giftige stoffen. Wanneer je een beetje nadenkt stook je geen hout meer. P.S. om dezelfde reden wil ik nog geen electrische auto, die rijden nog steeds op steenkool.

 17. de houtman zegt:

  Heb zelf een,,hoogrendement kachel”en buren die tegen zijn.
  Kan me in veel punten vinden mbt overlast,want het inderdaad te gek
  dat er geen goede controle is.Ook ik erger me regelmatig aan ,,overlast”van stokers die maar wat doen.Stoken met alle soorten hout met impregmeer,nat,geschilderd enz.enz,het gevolg is een blauwe walm die neer slaat,controle is dan ook niet moeilijk,de uitmondingen van het rook kanaal is zwartaangeslagen.
  Ik stook af en toe,80%drook eiken met vochgehalte <12% (4jaar gedroogt)het gevolg is zichtbaar;witte rook,mede door hoge temperatuur van verbranden eiken.En ik stook alleen bij goede conditie.s.
  Het gevolg is weinig tot geen overlast,je kunt het wel ruiken maar niet hinderlijk volgen mijn eerst boze buren.
  Maar in de zomer bij een killere avond komt buurman zijn speeltje,
  de,,de vuurkorf"met alles wat er ligt aan hout ,nat-vervuilt maar brandbaar,vele ramen staan open bij buren,en moeten dicht,ondanks dat men graag de warmte uit huis wil.
  Komt bij dat in de avond ook het dauwpunt zakt waardoor net als bij mist de lucht blijft hangen de hele nacht.
  Het vervelende is,ook deze ziekte verspreider word masaal gebruikt
  en misbruikt,maar wel in een tijd dat vele medeburen de ramen open hebben,tegen over bij koude-winter de ramen meest tot een minium zijn geopend.
  Bovenstaande geeft maar weer aan;als je stookt-voorkom zoveel mogelijk de overlast voor uw naasten,kost wel moeite en geld maar maakt het voor een ieder aangenamer.
  Laat de overheid maar strenger worden in het stook beleid,ik ben voor.

  de Houtman

  • Elina zegt:

   Tja, zat je eerst alleen in de winter in de rook, nu geldt dit ook voor de zomer. Altijd alert zijn om op tijd de ramen te sluiten. Begint de buurt eerst met de barbeques, waarna er nog flink nagetafeld wordt “onder het genot” van de tuinhaard. Bij ons staat zo’n stinkding onder het slaapkamerraam. Als het weer zover is, gaan we uit eten, hetgeen een leuke bijkomstigheid is. Komen we thuis, dan lijkt het wel of de boel hier in de fik heeft gestaan, dus kijken of er gelucht kan worden. Zoniet, dan nog maar even een blokje om!
   Ik ben bang, dat dit rookfenomeen steeds erger gaat worden.

   Elina

 18. Melanie Vos zegt:

  Vreemd dat er geen reacties zijn van diegene die tegen de stelling zijn??! 40 % van de stemmen zou tegen de stelling zijn op het moment maar ik zie niemand van hen een reactie geven….vreemd!?

 19. S zegt:

  Ik denk dat de mensen die tegen zijn zich er niet echt druk om maken.
  Want zeg nou zelf , als er echt mensen zouden zijn overleden aan houtkachels zou het er wel anders uit zien.
  En als er nou echt over procenten werd gesproke van de houtkachels in bveen van de totale co2 uitstoot en deeltjes en dergelijke zouden ze al lang verboden zijn.
  Ik maak me er niet druk om,

 20. Melanie Vos zegt:

  Reactie op S: Mensen maken zich niet druk omdat ze NIET WETEN hoe schadelijk houtrook is! Het wordt ze namelijk niet verteld door de overheid terwijl wetenschappelijk onderzoek allang heeft aangetoond dat het 12x schadelijker is dan sigaretten ( ook een ‘natuurproduct’ en toch schadelijk!).. Net zoals het ook lang duurde dat het roken in de horeca werd verboden (omdat het schadelijk is ) en asbest bijvoorbeeld. Van deze twee was ook al lang wetenschappelijk bewezen dat het zeer schadelijk was voor de gezondheid maar voordat de overheid actie ondernam waren we jaren verder. Maar de onderzoeken waar het in stond waren er al lang! Zie ook de informatie hierboven: houtrook niet dodelijk? JAARLIJKS STERVEN 4 miljoen mensen wereldwijd aan de zeer schadelijke gevolgen van houtrook. Dit volgens de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie, zie Lancet., Google maar eens). Zij vraagt ook aan regeringsleiders maatregelen te nemen tegen houtstook. In houtrook zitten meer dan honderd schadelijke stoffen, waaronder Benzeen.
  Landelijk dragen houtkachels gemiddeld 10 % bij aan de totale fijnstof uitstoot( waaronder het zeer schadelijke allerkleinste fijnstof dat in je long-, hart- en hersencellen kruipt en daar definitief schade aanricht).
  Dat zal in Bakkeveen niet veel anders zijn! En op dagen dat er veel gestookt wordt, bij mist etc zal dit percentage lokaal flink oplopen!
  Nare cijfers maar als je googled zijn de wetenschappelijke artikelen hierover zo te vinden. Ik vind het ook heel gezellig zo’n vuurtje maar nu ik weet hoe schadelijk het is ben ik van mening dat mensen beter een ander en ook gezellig alternatief zouden moeten gaan gebruiken; bijvoorbeeld gashaard of bio-ethanol.
  De overheid verzuimd alleen nog om de mensen te informeren over de schadelijkheid van houtrook en actie te ondernemen, net als dat ze dit bij asbest lang hebben nagelaten..

 21. S zegt:

  En zo kunnen we nog wel even door gaan.
  Tegen woordig is alles dodelijk
  Maar stel , de buren hebben een houtkachel , zou dat dan direct een doodvonnis zijn ?

  • Melanie Vos zegt:

   Tuurlijk kunnen we zo nog wel even doorgaan, maar het ging nu toch over houtstoken?
   Dat tegenwoordig veel dingen als schadelijk worden bestempeld klopt. Mensen kunnen dan zelf de afweging maken of ze deze dingen willen doen/ eten etc (bijvoorbeeld eten van bepaalde voedingstoffen, stralingen etc.).
   Wanneer je buurman dagelijks zeer ongezonde rook op je huis af stuurt (soms enkele meters van je ramen) heb je geen keuze.; je moet de rook wel inademen of je moet je huis uren of dagen hermetisch afsluiten watook erg ongezond is .
   Wij dachten er met de buren wel uit te kunnen komen na 8 jaar als goede buren te hebben samengeleefd. Maar het bleken opeens hele andere mensen te zijn dan dat wij dachten! ! ..
   Of het direct je doodvonnis is? Het is direct wel schadelijk: als we de ramen elke dag zouden open zetten en de schuifjes zouden we continunschadleijke rook binnenademen en dan neemt de kans op astma en lokngkanker zeker toe! (houtrook is 12x schadelijker dan sigaretten!). As we continu alles dicht houden ontstaan er Andere problemen:. Teveel vocht in huis (kinderern moeten douchen, er moet gekookt worden etc). Te veel co2 in huis, schadelijke stoffen kunnenn niet naar buiten (radon, huismijt etc). Zie sites van GGD, Centraal Milieu etc die over de schadelijkheid van niet genoeg luchten schrijven!
   Daarnaast geeft het zeeer veel stress wanneeer je continu spastisch moet doen over het niet kunnen openen van deuren, ramen etc. Je moet douchen wanneer de buren niet stoken, je kan pas naar bed wanneer de buren naar bed gaan (want dan pas kan je de ramen openzetten/schuifjes open zetten), je kan geen bezoek ontvangen want dan lopen de co2 concentraties helemaal op etc.
   En te lang stress ondergaan (sommige mensen ondergaan dit al jaren) is ook wetenschappelijk bewezen! zeer slecht voor je gezondheid. Het. Kan hartfalen tot gevolg hebben! Ook psychisch kan het gevolgen hebben; somberheid, depressie en problemen in het gezin vanwege aanhoudende spanningen.
   Onzin? Echt niet. Denk je eens in hoe het is. En het frustrerende is dat wanneeer je bij de gemeente aanklopt ze dit probleem opzij schuiven. Hetvgeeft ze teveel problemen dus krijg je bij hun geen gehoor voor je probleem en kan je buurman vrolijk verder gaan! En de overheid geeft geen duidlelijke richtlijnen waar mensen zich aan moeten houden dus hebben de stokers vrij spel en wij geen frisse lucht.
   Het belang van frisse lucht is toch veel groter dan het belang van gezellig stoken?!
   Vandaar dat ik , en vele met mij zie ik, voor de stelling zijn . Verbied stoken in de bebouwde kom ( liever helemaal! En overal!). Dan kan iedereen weer fris ademhalen en zijn we weer vrij in ons eigen huis en op ons eigen erf.
   Voor mij en mijn gezin zou het leven er dan weer een stuk rooskleuriger uit zien!
   Verhuizen? Tja, belachelijk als je dat moet doen omdat de buren graag voor de lol willen stoken.
   We denken erover, maar hoe raak je je huis nu kwijt in deze tijd? En hoe raak je een huis kwijt dat dagelijks wordt berookt met stinkende giftige rook?
   Overigens ben ik geen notoire zeurpiet en doe dit niet voor mijn lol. Het liefst zou ik me bezig houden met andere dingen. Maar het probleem kan echt zo groot zijn dat je er zoveel mee bezig moet zijn. En dat is niet alleen bij mij en mijn gezin zo….

   • Frisse Lucht voor Iedereen zegt:

    U hebt het probleem zeer duidelijk en zorgvuldig beschreven. Je kunt je niet aan die ellendige houtkachels etc. onttrekken, nota bene in je eigen huis! Je huis is je eigen veilige plek niet meer, als een ander een dergelijke inbreuk op je frisse lucht doet. Constant dat spagaat tussen de lieve vrede met je buren of spanningen en onenigheid. Altijd op de wip om de boel gauw te kunnen sluiten als er weer één de kachel aanmaakt. De onderlinge gesprekken die erdoor worden beheerst. De angst dat je er wat aan zult overhouden, terwijl je zelf altijd geprobeerd hebt gezond te leven. Al die winteravonden dat je de boel potdicht zit te houden, terwijl je weet dat dat ook ongezond is. De twijfel of je de mechanische ventilatie moet afzetten, want die zuigt alles naar binnen. Het gevoel dat je, als je maar wist waar je veilig was, vandaag nog je koffer zou willen pakken. Maar houtkachels zijn langzamerhand overal! Klagen bij de gemeente helpt niet: een
    ambtenaar komt een beetje snuiven (erg objectief), maar ruikt helaas niets, jammer voor jou, klacht afgewezen. Jij bent gewoon een aansteller en een leugenaar. De overheid neemt zijn verantwoordelijkheid niet, je voelt je machteloos. De psychische factor van dit probleem kan inderdaad moeilijk onderschat worden. Anderen bepalen jouw dagritme, anderen beschikken over jouw lucht, een essentiele levensvoorwaarde.
    Ook wij overwegen verhuizen. In onze buurt staan drie huizen van hetzelfde type als ons huis al anderhalf jaar te koop, dat is ook niet bemoedigend. Tegenover eventuele kopers moet je houtrookproblemen wel verzwijgen, dat is ook een rotsituatie. En waar moet je heen? Wijken zonder houtkachels schijnen niet te bestaan, als iemand er één kent, ik hou me aanbevolen. Ik meende nog even dat ik in een ecowijk zou kunnen gaan wonen, maar daar stoken ze relatief nog meer, omdat het zo duurzaam is zeker!
    Ik schaam me soms voor de stank in de straat als er iemand op bezoek komt, heb dan het gevoel dat ik me moet verontschuldigen. Je wordt er somber van en cynisch, je verliest het vertrouwen in de goedheid van mensen en de goedwillendheid van overheden.
    Als je op de bres wilt gaan staan voor dit probleem, moet je er helemaal induiken en ook nog eens een belangrijk deel van je vrije tijd opofferen. En dat voor een verandering in denken die misschien wel net zolang in beslag zal nemen als die met betrekking tot roken. Hoe grof het ook klinken mag, tegen die tijd ben ik wel dood.

 22. S zegt:

  Je kan het ook op een andere manier bekijken.
  Voordat het hout er was waren er bomen , en deze bomen hebben ook het co2 opgenomen.
  Het is dus ook een “schone” brandstof , over benziene en diesel maar te zwijgen.

  • Melanie Vos zegt:

   Wanneer het hout direct uit je omgeving komt en goed gedroogd en goed gestookt , het voor de co2 uitstoot niet zo schadelijk. Maar het hout komt vaak uit het buitenland, of het wordt gedroogd in ovens etc. En voor het vervoer van dit hout wordt wel diesel en benzine gebruikt!
   Dt co2 praatje is heel populair bij de kachelverkopers echter als goede verkopers vertellen zij niet wat de nadelen zijn van houtstoken! Ze zeggen niets over de fijnstof, of dat het wel meevalt. En dat FIJNSTOF en de andere schadelijk stoffen in houtrook zijn juist het probleem. Ze zeggen dat het geen overlast geeft maar dat is dus wel zo, kijk maar naar alle voorstemmers en google maar eens.
   Ze vertellen ook niet dat het voor de stokers zelf ongezond is, maar dat doen de sigarettenverkopers ook al decennia niet,(vandaar het grote aantal mensen met longkanker).

 23. S zegt:

  Conclusie , het is niet anders,

  • Melanie Vos zegt:

   Conclusie is dus dat je de lucht in Nederland 10% schoner kan krijgen waanneer burgers en masse nee zeggen tegen houtstoken. Te beginnen in Bakkeveen.

 24. Sybrand Bosma zegt:

  Door alle heftige reacties van voorstemmers op de poll is het natuurlijk logisch, dat de kachelbezitters niet in de rij staan om zich te verdedigen, want dat verliezen ze toch.
  Ik zelf ben ook een gebruiker van een hoogrendements houtkachel en ‘gelukkig’ mijn naaste buren ook. Ik doe er alles aan om de eventuele ‘schade’ voor mijn leefomgeving zo veel mogelijk te beperken: Ik kap zelf de bomen en laat het hout door de wind net zo lang drogen dat het goed droog is. Gebruik geen geverfd en verlijmd hout als MDF, spaanplaat en triplex. Het ‘vuurtje stoken’ begint pas om een uur of 7 ‘s-avonds en is om 11 uur afgelopen. Om de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum te beperken stook ik de kachel minimaal een half uur goed heet op alvorens te temperen.
  Van andere houtstokers weet ik, dat ze er op dezelfde manier mee omgaan.
  Ik heb geen studie gemaakt van eventuele gevolgen van houtstoken, dus daar kan iedereen me van alle kanten op aanvallen. Hoe de uitkomst ook is, ik doe de kachel niet weg, daar geniet ik er te veel van. Het spijt me.

  • jan ten cate zegt:

   Besef dat het genieten van uw houtkachel ten koste gaat van de gezondheid van omwonenden.
   Die lopen een onvrijwillig risico. Dat is niet veel anders als onvrijwillig meeroken, dat willen we tegenwoordig gelukkig ook niet meer.
   Het gaat hier om stationaire puntbronnen die veel overlast kunnen veroorzaken.
   Waarom zou de gehinderde moeten wijken? Het lijkt logischer om de dader te laten stoppen of te doen verhuizen. Hout stoken in woongebied zou uit den boze moeten zijn!

 25. cristien (cris) gol-sieling zegt:

  de discussie word heftigtiger, hoe kan het ook anders,iemands plezier afpakken in de vorm van houtstoken!
  wat dacht u,de rollen omdraaien,die gene die last heeft van houtrook?
  er is over en weer niet veel respect, mijn ervaring! helaas, ik ben er niet op uit om kritiek te gaan geven, maar de andere kant van het verhaal word als maar aangevallen!!!
  zolang iemand er geen notie van heeft,hoe vervelend!!! hoe doordringend!!! wat het kapot maakt!!! meer dan dat!ik gun iedereen zijn plezier, kan er dan ook begrip van de houtkachel kant zijn tegen over mensen die er wel degelijk overlast van hebben,wat zeer ingrijpend is,erger dan dat!!!
  mijn ervaring is dat je als lastig word gezien,weer zo,n milieu zeurkous! eerst moet men het zelf ervaren. jammer!
  ik heb meer dan 9 jaar moeten vechten tegen de dagelijkse rookoverlast van mijn buurman,ik ben zelfs bedreigd!!! zo hoort het dus niet,maar die reacties groeien wel,eigenlijk te gek voor woorden!
  iemand die steeds een trek van zijn sigaret neemt weet….. het is niet goed voor me. Nu houtrook is net iets gemener!!! beetje sluipmoordenaar word het genoemd! terecht!!!
  de discussie van welles- nietis!
  de regels in Nederland ontbreken voor juist kachel stoken!!! het word dan ook hoog tijd dat dat gaat gebeuren!
  er zijn zeker mensen die benul hebben om goed te stoken, goed stoken is een vak!!! de gevaren van houtrook worden weggewuifd,en mensen die zeuren zijn lastig!
  ik heb hyperreactive astma opgelopen door veel rookuitstoot van mijn buurman,praten had dus geen zin! ik ben echt ziek! ben er zeker niet trots op. ik ben meer thuis gebonden,elke prikkel word ik hondsbenauwd van, ik kook met een kapje voor, de douce moet ik onder weg rennen, de normaalste dingen waar je niet bij stil staat,maar die je leven behoorlijk aantasten, lichamelijk, maar zeker ook psygisch!!! dus aub. ik als vrouw van bijna 60 jaar, gewoon mishandeld zo voelt dat, mijn hond is zelfs overleden aan een longtumor, wij waren altijd buiten samen.
  mijn longen vertonen Toxische ontstekingen, betekend kankerverwekkend . giftig! ik rook niet! woon niet aan de snelweg! verteld u mij dan maar waarvan ik dit gekregen heb!
  het zou zo mooi zijn om onderling veel meer begrip te hebben!
  het is wel degelijk een ongecontroleerd probleem aan het worden!
  dus AUB. begrip voor die gene die last hebben, probeer u op zijn minstte verplaatsen. er zijn nl. veel teveel foute stokers!!!
  en ik weet wat het is om er dus ziek van te worden, ik heb in mijn leven nog geen griep gehad! nu moet ik elke dag bij alles wat mijn pad passeert denken hoe ermee om te gaan! tot de gekste dingen toe!
  ik kom op voor deze groep mensen en ik hoop dat er snel regels gaan komen! dit gaat zeker meer slachtoffers veroorzaken, daar kunt u op wachten,want de stook woede is explosief aan het groeien,en meestal niet op de juiste manier!
  bedankt,ik ga niet in discussie verder neemt u mij niet kwalijk. denk er maar over. voor mij is het genoeg, en wat ik nu ervan heb overgehouden, dat Gun ik niemand!!!
  graag begrip, het is echt ernstig,
  Rook maakt meer kapot dan je lief is!!! mij is veel afgepakt! en ik ben niet zielig,in tegendeel.!!!
  dank u wel. cris

 26. patrick marinus zegt:

  houtkachel is voor mij mooie hobby we hebben zelf geen houtkachel maar ik vind het gezellig al die mooie vuur en warmte iderdaag moet geen rommel in de kachel dat gaat echt stinken als je maar droog eiken beuken en essen die geven geen rommel in de lucht maar houtkachels moeten blijven vind ik met het warmte en tuurlijk genieten van het vuur want dat geefd gezellig heid

 27. Freek zegt:

  Hoeveel van de reageerders komen er eigenlijk daadwerkelijk uit Bakkeveen?

  Aan de reacties die het met de stelling eens zijn valt behoorlijke frustratie af te lezen, de veroorzakers van die overlast zijn vast geen mensen als Sybrand krijg ik het idee. Als ik ’s avonds door Bakkeveen loop heb ik niet het idee dat er zo ontzettend veel gestookt wordt, en zeker niet met een boel overlast.

 28. wouter zegt:

  wij stoken al jaren hout en hebben nog nooit een klacht gehad
  Ook mij valt de frustratie op van de mensen die tegen de houtkachels zijn
  Kom daar eens mee aan in onze landen om ons heen zoals Frankrijk duitsland Belgie zweden etc daar wordt veel meer hout gestookt en ook in de dorpen
  houtvuur is zo oud als de wereld en hoort er gewoon bij

  • Frisse Lucht voor Iedereen zegt:

   “Wij stoken al jaren hout”. Dan bedreigt u dus al jaren uw eigen gezondheid, en die van huisgenoten en omwonenden.
   “Wij hebben nog nooit een klacht gehad”. Misschien zijn uw buren te bang of te beleefd om te klagen, of ze weten gewoon niet hoe schadelijk houtrook is.
   Tegenstanders van stoken zijn “gefrustreerd”. Dat klinkt alsof ze zich ten onrechte een potje aanstellen. De ongezondheid van houtrook is allang wetenschappelijk aangetoond.
   “In andere landen wordt meer gestookt”. Dat betekent alleen dat het daar dan dus nog ongezonder is, en niet dat het in Nederland wel meevalt.
   “Houtvuur is zo oud als de wereld”. Ja, in de zon lopen ook, maar we weten inmiddels dat uv-straling ook niet zo gezond is.
   Mensen, mensen, wanneer leren we eens wat! Al die argumenten slaan echt helemaal nergens op.

 29. Groot zegt:

  Houtkachels, moet overal verbiden!!!

 30. A zegt:

  Ik zou zeggen, de brand er in 🙂

 31. S zegt:

  Ik zou zeggen , de vik der in
  🙂

 32. Frisse Lucht voor Iedereen zegt:

  Ik zou zeggen de vik (!) in A en S, want tegen zoveel domheid is geen kruid gewassen

 33. Frisse Lucht voor Iedereen zegt:

  Ik snoof die houtrook avond aan avond graag op, de geur van gezelligheid…
  Ik mocht ook graag een poosje boven een blik verf hangen, rook zo schoon en nieuw!
  En na het verven die terpentinegeur! Werd je gewoon een beetje high van. Als je het flink diep opsnoof dan.
  Dat die oude bruine volgerookte kroegen er niet meer zijn, ook jammer. In je eentje kreeg je het nooit zo blauw.
  Op benzinedampen en uitlaatgassen was ik trouwens ook gek, dat gaf me gewoon altijd zo’n stads gevoel. Maar helaas ruik ik al dat heerlijks al een tijd niet meer, omdat ik met longkanker aan de zuurstof lig. Dat is pas een rotlucht!

 34. bakkeveencity zegt:

  Ik VIND dat mensen t lekker zelf moeten weten Heb je er problemen mee dan zoek je t maar uit

  • Melanie zegt:

   Natuurlijk moet iedereen vrij kunnen zijn om te doen en te laten wat hij/zij wil mits………..je een ander geen overlast bezorgd. Dus houtstookliefhebbers: stook gerust lekkere verder maar haal voortaan wel even de schoorsteen van het dak ( of dicht je pijp af met een goede afdichter) zodat jullie voortaan zelf die heerlijke geur volledig kunnen opsnuiven en de buren en omwonenden voortaan genieten van heerlijke houtrookvrije frisse lucht!

   • bakkeveencity zegt:

    ALS T WIND STIL.IS KAN T WEL MAAR JE MOET NIET GAAN STOKEN ALS ER WINDKRACHT 2-3 STAAT

    • Melanie zegt:

     Deze Tip Van bakkeveen city is voor al die mensen die graag zoveel mogelijk giftige stoffen in willen ademen en dit dan ook hun buren graag aandoen! Houtrook is 12 x schadelijker dan sigarettenrook! Google maar eens op houtrook en gezondheid.

 35. bakkeveencity zegt:

  Ik zie net dat 41 mensen hier dikke hippies zijn
  Met je vervuiling dit dat
  Maar zelf wel in een auto naar t werk

 36. S zegt:

  @Frisse lucht voor iedereen, geef me je adres maar even, dan zullen we zien wie het domste is !

 37. Tinus zegt:

  Een woonwijk waar maar een paar open haarden branden kunnen een hele wijk verontreinigen.
  Houtrook is 30 x schadelijker dan tabaksrook. Houtrook bevat een aantal kankerverwekkende stoffen. Verder is houtrook een van de grotere veroorzakers van uitstoot van ultrafijnstof (>39%) in onze directe leefomgeving. Houtrook bevat minuscule deeltjes van creosoot, roet en as die wel tot drie weken in de lucht blijven zweven.. Kleine deeltjes van vaste en vloeibare stoffen de zogenaamde PM (particulate matter). blijven nog langer in de lucht aanwezig. PM0,5>2,5 (fijnstofdeeltjes) dringen diep door in de longen en worden direct opgenomen in de bloedbaan of veroorzaken ontstekingen in de longen. PM2,5 is nog schadelijker dan PM10 fijnstof, omdat het zich diep in de holtes (Alveoli) nestelt en daar schade aanbrengt. Inademen van fijne PM veroorzaakt hoesten, irritatie en permanente littekens in de longen. Dergelijke schade vermindert de longfunctie, verhoogt het potentieel voor ademhalingsziekten en kan bijdragen tot kanker, hartziekten, veranderingen in het DNA en bij auto-immuunziekten veroorzaken. Ook worden de toxische (giftige) deeltjes worden opgenomen in het bloed.“Fijnstof is een mix van kleine vaste en vloeibare deeltjes die zijn opgelost in de lucht. Fijnstof bestaat onder andere uit zuren, organische chemicaliën, metalen, en bodem- en stofdeeltjes. Fijnstof levert een verhoogd risico op luchtwegziekten en is onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempeld als kankerverwekkend. De WHO heeft fijnstof geclassificeerd als schadelijk voor de menselijke gezondheid”. Het kan de levensverwachting van mensen die regelmatig aan houtrook worden blootgeteld met zo’n 10 jaar verkorten. Met name kinderen zouden met zo min mogelijk (ultra) fijnstof in aanraking moeten komen. Wij maken ons terecht zorgen over scholen en woonwijken in de buurt van snelwegen. Wat wij blijkbaar nog niet doorhebben is dat het gevaar van lokale fijnstof in de omgeving van een houtkachel veel groter is. Zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM dat jaarlijks ruim tweeduizend mensen overlijden mede door kortstondige blootstelling aan concentraties fijnstof. Er wordt steeds meer bekend dat fijnstof (ook in kleine hoeveelheden) de gezondheid schaadt.
  Houtverbranding veroorzaakt vaak intense geurhinder die hele wijken doet stinken en ze, zeker bij ongunstige weersomstandigheden in ongezonde rook hult.
  Een slecht gebruikte houtkachel kan bovendien evenveel dioxine in de lucht blazen als een goed afgestelde verbrandingsoven.

  Nu weer wakker geworden van de brandlucht van buren…..!

 38. Tinus te Bakkeveen zegt:

  Houtrook is 30 x schadelijker dan tabaksrook. Houtrook bevat een aantal kankerverwekkende stoffen. Ik heb nog noooit bij de buren geklaagd, bang voor negatieve reactie. Wel heb ik er dagelijks last van!

 39. L.Vos zegt:

  ik ga verhuizen naar waar minder rook is van houtkachels, let op : minder ……..

 40. Pietsje zegt:

  Om jaloers op te worden, L. Vos: minder houtrook! Wij worden met name in het weekend weer wakker in de stank, vergeten alle roosters te sluiten. Weer de hele dag de rook van de buren in huis, zéér ongezond voor de kinderen!!

 41. hazesje zegt:

  Allemaal lopen zeuren over “vervuiling” maar morgen wel lekker met de auto naar het werk

 42. Titus zegt:

  Wij maken ons terecht zorgen over scholen en woonwijken in de buurt van snelwegen. Wat veel mensen blijkbaar nog niet doorhebben is dat het gevaar van lokale fijnstof in de omgeving van een houtkachel veel groter is.

 43. Kurt zegt:

  Wat de meeste stokers niet weten is dat zij ongemerkt zichzelf ziek maken door de kachel. Een open haard is al helemaal een sluipmoordenaar, ongecontroleerde verbranding, dat is pas middeleeuws. Ik heb mijn kachel met een fijnstofmeter getest. Ik dacht ook alles goed te doen, echter nu blijkt zelfs een clean burn apparaat al een vervuiler te zijn. Kom ik even bedrogen uit.
  https://youtu.be/754yeBPPMA0

  Er zijn wel degelijk HR kachels te koop uitgerust met een electrostaatfilter. Deze zijn echter niet goedkoop. En laat dat laatste nu net de insteek zijn van menig stoker. Die heeft niets met het milieu of de buren als het maar brandt!

  De reden waarom in landen als frankrijk duitsland oostenrijk zwitserland veel op kachels wordt gestookt is omdat er vrijwel geen gasnetwerk is. Wat er wel is is een goede controle en handhaving op het stoken met hout pallets etc. De schoorsteenveger is een vakman met de bevoegdheid installaties te verzegelen bij onjuist gebruik. In zwitserland worden nu massaal electrostaatfilters toegepast. In duitsland zijn open vuren in de bebouwde kom zelfs verboden sinds 1-1-2015. In parijs mag helemaal niet meer gestookt worden tenzij dit niet op en andere wijze in te vullen is.

  Redenen. Ik denk niet omdat het allemaal “wel meevalt”, 2 minuten blootstelling aan 2 maal de maximale fijnstofwaarde binnen de EU heeft direct tot gevolg dat het lichaam de bloedvaten gat vernauwen om het lichaam te beschermen. Het hart moet dan 3 x zo hard werken. Voor zwakkeren in de samenleving een gevaar. Naar schatting sterven hierdoor ca 18000 mensen per jaar in NL, dat is 30 x meer dan in het verkeer.

  De overheid moet haar verantwoording nemen en niet de schuld afschuiven op een grote groep als “de industrie of autogebruikers”.

  Lokaal in Bakkeveen heb ik zeer hoge fijnstof waarden gemeten, ook rond de schoolpleinen. Meestal na een windstille avond/nacht. De waarden liggen 3-4 x hoger dan in het bos of weiland en tot mijn verbazing hoger dan langs de A7. Uw kinderen worden ongemerkt longpatienten.

  Ik weet dus wel zeker dat het niet meevalt. Ondanks dat heb ik niet perse een probleem met een houtkachel, echter aan het gebruik en voorlichting schort heel veel, en dat geeft de problemen. Zonder overheidsbemoeienis komt het niet goed. Ik pleit voor voor beperking van het gebruik, strengere DIN normen (geen oude kachels meer) en verplichte filters.

  • inge zegt:

   van deze getallen schrik ik echt, dat betekend dus dat terwijl wij hier in een bosrijke schone omgeving leven toch heel veel stoffen binnenkrijgen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
   Vooral de meting die je hebt gedaan rondom de scholen is toch echt om over na te denken.

   ik begrijp dat dat met filters opgelost kan worden,ik hoop dat of de mensen dan zelf hun verantwoordelijkheid nemen, en als dat niet gebeurt dat de overheid dan met regels komt.

  • Elbrich zegt:

   Dag Kurt,

   Deze discussie is al van een tijd geleden , maar wellicht kan ik hem weer doen “oplaaien”.

   Ik schrokschrik van jouw fijnstofmetingen, maar ben ook benieuwd of je recentelijk nog metingen hebt gedaan?

   Wij zijn een paar maanden terug in Bakkeveen komen wonen voor rede schone lucht, maar het valt me op hoe enorm veel er hier gestookt wordt. Ongeacht weersomstandigheden . Onze achterburen stoken de hele dag door, donkergrijze rook (onvolledige verbranding). Laatst kwam ik erachter dat de slaapkamer van ons zoontje van 2 ’s ochtends blauw stond. Zwart roet op het kozijn. Dat was de druppel. Ik ben erg benieuwd hoe dit in Bakkeveen leeft.

 44. H.J. vd Linde zegt:

  Hendrik
  Het lijkt mij dat het stoken van houtkachels een modegevoelig gebeuren is en het zou mij niet verbazen dat het net zo gevoelig is als die gevoeligheid van de haters van kachelrook van de houtkachels.
  Een en ander neemt niet weg dat er veel stokers zijn die zich moeten schamen voor de manier het stoken van hun warme maatje, een stookopleiding is veelvuldig nodig, evenals een opjectief oordeel of je echt wel in staat bent om verantwoord bent een houtkachel te stoken, eerst denken en dan doen.
  Het is al jaren beredeneerd dat juniorchauffeurs na het behalen van zijn rijbewijs voor zichzelf de indruk hebben dat hij/zij prima kan rijden, maar de praktijk leert dat het ook best wel anders kan zijn.
  Een beetje rustig blijven wil nog wel eens veel oplossen.
  PS. Ik stook geen houtkachel en heb ook geen last van de buren.

 45. Andries zegt:

  Oplossing gevonden, de gaskraan vol open zetten in Groningen en we hebben geen houtkachel meer nodig!

Geef een reactie