Libellencursus 2013 in Bakkeveen

Libellen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Het kijken naar en onderzoeken van libellen is fascinerend en verhoogt de belevingswaarde van elke natuurliefhebber die er graag op uit trekt in bos, heide en moeras.

Na ruim tien jaar onderzoek blijkt Friesland tot de rijkste provincies voor libellen te behoren. Libellen zijn prachtige, fotogenieke dieren die met betrekkelijk weinig moeite in het veld op naam gebracht kunnen worden. Bovendien reageren deze kleurrijke jagende insecten pijlsnel op veranderingen, zoals klimaatopwarming, verbetering waterkwaliteit en natuurontwikkeling, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om de dynamiek van de natuurkwaliteit van ons landschap te meten.

Met 57 soorten (waarvan een tiental nieuwe sinds 2000) behoort het water- en natuurrijke Friesland tot een internationaal belangrijk bolwerk voor zeer zeldzame en bijzondere libellensoorten. Omdat deze insectengroep zich kan verheugen in een toenemende belangstelling, is het van belang dat de kennis die vergaart is, door te geven en te delen.

Daarom organiseert de Natuerferiening Bakkefean dit voorjaar
een driedelige Libellencursus:

CURSUS Libellen in Fryslân ecologie & determinatie

Deel I: Inleiding en juffers
Deel II: Echte libellen en libellen als indicatoren van natuurkwaliteit

Cursusleider: Eduard Peter de Boer, coördinator Friese Libellenwerkgroep “De Hynstebiter”

libelle

De cursus bestaat uit twee theorie avonden en een praktijk excursie. De twee avonden worden gehouden op woensdag 17 en 24 april van 19.30-22.00 uur.

De excursiedatum is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar vindt waarschijnlijk rond half juni plaats op een zaterdag om 11.00 uur bij Pûpedobbe te Bakkeveen (vennen Pûpedobbe & Wolfshaar). Hier zijn veel interessante libellensoorten te verwachten, zoals de Koraaljuffer en Venwitsnuitlibel.
Een mooie bijkomstigheid is dat deelnemers het in mei 2013 te verschijnen “Libellenboek van Friesland” geschreven door Peter de Boer, tegen gereduceerd tarief aan kunnen schaffen. (Hét standaardwerk over de Friese libellen, Full colour 213 pagina’s)

Aanmelding: Bij een minimale deelname van 20 deelnemers kan de Natuerferiening Bakkefean de cursus voor € 25 p.p. voor de drie cursusdelen aanbieden. Geeft u zich daarom zo spoedig mogelijk op bij de Natuerferiening Bakkefean door een mailtje te sturen aan het secretariaat: [email protected]
(foto’s via Koert Scholten)

 

Geplaatst in: Algemeen, Natuerferiening Bakkefean

Geef een reactie