St. Vlooienmarkt steunt Bakkeveenster organisaties

Tijdens de Bakkeveenster avond (zaterdag 10 november) heeft St. Vlooienmarkt Bakkeveen donaties gedaan aan een aantal organisaties.

Sinds afgelopen voorjaar is de commissie “vlooienmarkt Bakkeveen” overgegaan in een stichting. Hiermee wordt enige afstand gecreeerd van de 3 verenigingen die de markt 24 jaar geleden hebben opgericht. Deze verenigingen droegen en dragen elke keer weer zorg voor de organisatie, de vrijwilligers en het opruimen. De markt is sterk gegroeid en daarmee de inkomsten van de 3 organiserende verenigingen.

Om de financiele positie van de 3 verenigingen gezond te houden moet er een redelijke balans zijn tussen de inkomsten van de vlooienmarkt en andere inkomsten (bijvoorbeeld uit ledenbijdragen). Omdat ook de druk op Bakkeveen bij sommige drukke markten toeneemt is er besloten de markt een breder draagvlak in Bakkeveen te geven en vandaar de stichtingsvorm. 

Dit jaar voor het eerst is een oproep in dorpsblad De Slûswachter gedaan aan organisaties die een financieel steuntje kunnen gebruiken. Er is een 10-tal verzoeken binnengekomen. Het door de 3 organiserende verenigingen beschikbaar gestelde bedrag bedroeg € 2.500.

De aanvragen zijn volgens onderstaande criteria beoordeeld:

 • mate waarin bestedingsdoel aansluit bij welzijnsverbetering in Bakkeveen
 • mate waarin organisatie ook inspanning heeft verricht om zelf aan inkomsten te komen.
 • mate van transparantie in de financiële huishouding en toekomstmogelijkheden van de organisatie

Of te wel: des te beter gemotiveerd, des te groter de kans op een (deel van de) uitkering.

Tijdens de Bakkeveenster avond zijn de cheques aan de gelukkige organisaties uitgereikt. Het uitreiken werd opgeluisterd door optredens van Pien en Fien: zij slaagden erin middels een parodie op de vlooienmarkt het publiek aan zich te binden (filmpje volgt later).

Voorzitter Joop Nieuwdam heeft de volgende cheques uitgedeeld:

 • € 250 aan de AED-commissie
 • € 250 aan St. Dodo-festival (is niet afgehaald)
 • € 500 aan Toeristisch Informatie Punt Bakkeveen (voorheen VVV)
 • € 500 aan Sinterklaas commissie
 • € 1000 aan Toneelvereniging Nij Bigjin

Omdat de opbrengsten van de vlooienmarkt sterk aan de weersomstandigheden gerelateerd zijn, is de omvang van de uitkering van volgend jaar niet op voorhand vast te stellen.

Hieronder een impressie van de uitreiking. Foto’s Willem Dolstra.

 

Geplaatst in: vlooienmarkt_2012, vlooienmarkt_2013

3 reacties op “St. Vlooienmarkt steunt Bakkeveenster organisaties

 1. Toneel ver. Nij Bigjin zegt:

  Beste vlooienmarktcommissie,
  Ik wil jullie namens alle leden en het jeugdtoneel van “Nij bigjin” heel hartelijk bedanken voor de 1000 euro die wij van jullie mochten ontvangen op de Bakkefeansteravond.
  Het is geweldig,wat een bedrag!
  Wij zijn hier heel blij mee. Wij gaan dit bedrag zinvol besteden. Zodra we iets kunnen tonen dan horen jullie nog van ons.
  Nogmaals heel erg bedankt !
  Voorzitter “Nij Bigjin”

 2. T.I.P. zegt:

  Ook het T.I.P.is heel blij met de € 500,00,we gaan het zeker ook goed besteden.

Geef een reactie