Luchtoorlog & Pilotenhulp Zuidoost-Friesland

Luchtoorlog & Pilotenhulp Zuidoost-Friesland

Op dinsdag 27 november om 19:30 uur verzorgt de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) een lezing over de luchtoorlog boven Friesland. Aan de hand van foto’s en kaartmateriaal gaan de heren Drijver en Tuinhout van de SMAMF ook dieper in op de geschiedenis van de luchtoorlog boven Zuidoost Friesland. De toegang voor leden van de Beleefbibliotheek Drachtenis € 5,00 en voor niet-leden € 6,00.
Aanmelden kan via de website www.beleefbibliotheek.nl, telefonisch op nummer 0512-512680 of aan de balie van de klantenservice in de bibliotheek.

Nederland vormde tijdens de bezettingsjaren de westgrens van het ‘Derde Rijk’ en lag op de aanvliegroute tussen Engeland en Duitsland. Het gevolg was dat de luchtoorlog zich in alle hevigheid boven ons land afspeelde. Ook in de provincie Friesland was de impact van de luchtoorlog enorm. Duitse piloten, ondergebracht op de Fliegerhorst Leeuwarden, zaaiden dood en verderf onder de geallieerde vliegtuigbemanningen die, op weg naar doelen in Duitsland, Friesland en het IJsselmeer als aanvliegroute gebruikten. Ook veel Duitse vliegers kwamen bij deze luchtgevechten om het leven. Talloze vliegtuigwrakken, soms nog steeds in de Friese bodem aanwezig, zijn hiervan een stille getuige evenals de op 57 Friese begraafplaatsen begraven militaire slachtoffers van de luchtoorlog.
 

Geplaatst in: Voorzieningen

Geef een reactie