Paddenstoelen excursie: zaterdag 20 oktober

Paddenstoelenexcursie
op zaterdagochtend 20 oktober

De Natuerferiening Bakkefean organiseert een Paddenstoelen excursie onder leiding van Lieuwe Calsbeek in het bos van de Slotplaats. Op zaterdag 20 oktober verzamelen op de parkeerplaats bij de Slotplaats om 10.00 uur.

Rond deze tijd verschijnen er weer veel paddenstoelen in de bossen en bermen rond Bakkeveen. Paddenstoelen of zwammen zijn onmisbaar als opruimers van dood organisch materiaal en als symbionten van bomen. In Nederland komen zo’n 5000 verschillende soorten voor en jaarlijks worden er nog tientallen nieuwe soorten ontdekt.
Veel zwamsoorten dragen vrucht (= fructificeren) in het najaar.

De paddenstoelen aan een mycelium (zwamvlok) zijn te vergelijken met appels aan een boom: het grootste deel van de zwam bevindt zich onder de grond.
Veel vruchtlichamen ontwikkelen zich in de tweede helft van het jaar, maar er zijn het hele jaar rond wel paddenstoelen te vinden. De verschillende soorten hebben specifieke periodes om te fructificeren.

Zo vindt de fructificatie van het Blauwgroen trechtertje Omphalina chlorocyanea in het vroege voorjaar plaats. De deelnemers van de voorjaarsexcursie van 23 april 2012 naar het Oude Bos werden bij het Koningsdiep (bij de bovenloop Cascade) verrast met de aanblik van tientallen Blauwgroen trechtertjes. Deze paddenstoeltjes zijn slechts 3 cm hoog en eerder blauwzwart dan blauwgroen van hoed en steel, met witte lamellen. Pas in 2005 zijn ze voor het eerst in Friesland waargenomen. Ze blijken het goed te doen in Nederland ten gevolge van natuurontwikkeling. De paddenstoeltjes staan graag op voedselarme grond met pioniersplanten en mossen, vaak vlak bij een beek of poel.

Een paddenstoel die je wat later in het voorjaar kunt aantreffen is de Zwavelzwam Laetiporus sulphureus. Deze buisjeszwam is een parasiet met een voorkeur voor vrijstaande loofbomen en veroorzaakt bruinrot. Oene Roelsma zag de Zwavelzwam begin mei groeien op een boom langs een bospad vlak bij de Bosmanege. Hij nam onderstaande foto, met de Zwavelzwam op zijn mooist op 14 mei 2012.

Meldingen van mooie en bijzondere paddenstoelen graag doorgeven aan Tiny Groustra ([email protected]).
 

 

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

1 reactie op “Paddenstoelen excursie: zaterdag 20 oktober

  1. Douwe Klijnstra Vrzt.Natuerferiening Bakkefean zegt:

    Afgelopen zaterdag hield Natuurmonumenten een paddenstoelenexcursie in de Slotplaatsbossen. Er waren geen Bakkeveensters bij maar die wachten natuurlijk op bovenstaande excursie……
    Hoe dan ook; er staan heel veel en ook bijzondere paddenstoelen momenteel, die het echt de moeite waard maken om deze excursie bij te wonen.

Geef een reactie