Reisverslag World Servants (2)

Beste dorpbewoners,

Mijn reis naar Ethiopië zit er helaas alweer op! Daarom nu van mij even een kort verslag wat ik heb gedaan en beleefd.

Zoals jullie hebben kunnen lezen zou ik in eerste instantie naar New Delhi in India. Dit is niet door gegaan, omdat we als groep ons visum niet konden krijgen. Dit was erg jammer, maar gelukkig kreeg ik de kans om naar Ethiopië te gaan.

Hier ben ik samen met 21 andere deelnemers op 20 juli naar toe gevlogen. ‘s Avonds om 22.00 uur kwamen we aan in het weeshuis waar we de komende 3 weken zouden verblijven. De 13 weeskinderen die daar wonen keken stiekem ‘s avonds nog even door het raam om te kijken naar wat voor ‘blanken’ daar aan kwamen.

De volgende ochtend hebben we een voorstelrondje gedaan samen met de kinderen. Het was gezellig en iedereen vond zijn plekje in het weeshuis. Daarna was het tijd om te gaan bouwen. De bouwplaats kon je vanuit het weeshuis zien. Het was dus niet ver reizen. De fundering was al bijna klaar en we konden op maandag gelijk beginnen met bouwen.

De taken bestonden vooral uit stenen sjouwen en muurtjes metselen. Het eindresultaat was dat we (bijna) alle muren zo hoog hadden dat het dak erop kon. Dit gaat de lokale bevolking afmaken. Ik heb die drie weken niet alleen gebouwd. Ik heb ook 2 keer een ochtend kinderwerk gedaan en heb de kans gekregen om een paar cultuuruitstapjes te doen.

Het kinderwerk was erg leuk. We konden minimaal in het Engels communiceren, maar de kinderen vonden het geweldig! De sfeer was heel gezellig en de kinderen waren zorgvuldig met hun taakjes bezig. Was prachtig om te zien. Met de cultuuruitstapjes heb ik een lokaal gezin bezocht. De armoede is daar echt verschrikkelijk en de mensen kijken je met grote ogen aan. Met allemaal vliegen en vlooien om me heen zat ik daar in een klein hutje. Het is in Nederland niet voor te stellen.

Het gemiddelde inkomen van een Ethiopiër ligt dan ook rond de 1 euro per dag. We kregen de kans om wat vragen te stellen en we gaven ze als bedankje voor hun gastvrijheid een kilo suiker en koffiebonen. Dit is in hun ogen een heel groot cadeau. Ook heb ik een ziekenhuis en 2 kinderen die mee doen in het goede doelen programma van Compasion bezocht.

In de weekenden hebben we nog leuke uitstapje gedaan met de groep. O.a een Nederlandse boer bezocht in Debre zit. Hier zitten ook meerdere Nederlandse ondernemers. De boer had ons ‘s avonds meegenomen om wilde hyena’s te spotten. Dit vond ik echt geweldig.

Aan het einde van het project was het tijd voor de bouwoverdracht en het kinderfeest. We hebben met zijn allen er een mooie dag van gemaakt. De dankbaarheid was groot! Daarna volgde afscheid van de weeskinderen en van bouwvakkers die er altijd voor ons waren geweest tijdens het project. De 3 weken waren voorbij gevlogen en het was weer tijd om terug te vliegen naar Nederland. Ik heb een mooi en leerzaam project gehad en wil dan ook iedereen bedanken die dit voor mij mogelijk heeft gemaakt.

Groetjes Jikke Flapper
 

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie