Boskap in Bakkeveen hervat.

Vandaag (6-8-2012) zijn de boswerkzaamheden aan de Alde Drintse Wei van start gegaan. (in de volksmond het reiger / varenbosje genoemd) Dit zou al voor het broedseizoen gebeuren, maar dit is er toen door omstandigheden niet van gekomen.

Onderstaand een aantal foto’s van het machinaal kappen. (foto’s Martijn van der Vaart)

Geplaatst in: 2012-gebeurtenissen

12 reacties op “Boskap in Bakkeveen hervat.

 1. Jaap zegt:

  Mooi werk, werd ook tijd, en beetje lucht in het bos
  Kosterhout ga zo door, men begint er hier aan te wennen

 2. michel zegt:

  Tsja………laatste mooie stukje wordt ook een IKEA bos, weg varens , weg spechtennesten, een vinex-bos ! Went nooit.

 3. inge zegt:

  aan de andere kant van bakkeveen is vorig jaar behoorlijk gekapt. eerst leek het kaal en moest je er aan wennen.Maar nu een jaar later groeien er op plekken waar het donker en geen ondergroei meer was ,weer varens, kleine beukjes en ander groen
  En het is een stuk lichter , het bos ademt weer.
  Ik denk ook dat het voor de bossen niet slecht is als er tussenbeide wat uitgedund wordt, dat doe je in je eigen tuin toch ook. Anders krijg je dat 1 bepaalde soort de overhand krijgt.

 4. LP zegt:

  Oké dat is het aanzicht, maar ook de dode bomen waar o.a. de groene en de bonte specht in broeden worden omgehakt. Dit is ook het stukje bos waar nog eekhoorns zitten en een aantal uilen.Ik ben bang dat die nu het bos zullen verlaten of sterven. Er wordt niet “wat ” uitgedund, maar na één dag is het al een kaalslag.

 5. inge zegt:

  Ik mag toch hopen dat er wordt gekeken of er bepaalde bomen belangrijk zijn voor bepaalde diersoorten.Daar hebben we toch bv de natuur en vogelwacht vereniging voor.
  Hier waren bomen die behouden moesten blijven, gemerkt.Is dat niet het geval dan waar nu gekapt wordt?

 6. Paul BAken zegt:

  Wij hebben onze mond vol van de ontbossing elders in de wereld. Hier in Nederland zijn onze landschapsbeheerders de grote ontbossers. In hoog tempo wordt Nederlands bos (de natuurlijke staat van grote delen van ons land) vervangen door parklandschappen die hier niet duurzaam voorkomen en in de natuur geen schijn van kans hebben. Met ecologische onzinargumenten worden onze bossen vervangen door open landschappen als heidevelden en zandverstuivingen. Beide landschappen zijn ontstaan door toedoen van de mens en waren ecologische rampen. Massale kap en overbegrazing zorgden voor niet Nederlandse landschappen. En juist die landschappen worden nu op grote schaal nagemaakt.
  Het voordeel voor de landschapsbeheerders is het eigenbelang. De natuur laat van de parklandschappen geen spaan heel. En dus moet er met veel (Europese) subsidies de landschappen tegen de natuur beschermd worden. De landschapsbeheerders blijven er groot door.
  De verliezer is de natuur. Want met natuur hebben deze ingrepen helemaal niets te maken

 7. jaap zegt:

  Er is oud gezegde “een verkeerde boom zagen is niet zo erg, niet zagen wel”
  Als je geregeld uitdund krijg je een gezonder en gevarieerd bos
  Door te zagen krijgen andere soorten meer kansen
  Het is niet nodig om alle “uitheemse soorten” kappen
  Geef de soorten welke goed gedijen een kans en kijk niet naar afkomst,

 8. Huub zegt:

  Dat er gekapt moet worden zal wel nodig zijn,maar ik hoop dat de paden heel gauw weer toegankelijk zijn voor wandelaars.

 9. Paul Baken zegt:

  Het bijzondere van het veelgehoorde argument (zie hierboven) dat kappen en dunnen een gezonder en gevarieerder bos oplevert, is dat daar geen argumenten voor zijn. In een ander kapproject verschenen er bordjes in het bos met dezelfde tekst. Toch maar eens nagevraagd bij SBB. Daar werd het even stil. De echte reden voor de kap bleek gewoon houtoogst te zijn. maw: inkomsten voor SBB.
  Dat dunnen en kappen een gezonder en gevarieerder bos oplevert is jaren als een soort mantra over ons uitgestrooid. tot we het zijn gaan geloven. Het is bedoeld om vernielingen in de natuur acceptabel te maken.
  De echte reden voor kap is meestal geld. Landschapsbeheerders voeren altijd die activiteit uit die het meeste subsidies oplevert; voor de kap zelf en voor het altijd nodige ondeerhoud achteraf. Het zijn dan ook altijd activiteiten die in de natuur binnen de kortste keren weer zijn teniet gedaan.

 10. LP zegt:

  Voor zoveel ik heb vernomen, is dit bos een particulier bos van een inwoner van Bakkeveen. Ook heb ik begrepen dat, zoals Paul Baken al schreef, het alleen om de houtopbrengsten gaat.

 11. jaap zegt:

  Nou het hout even afvoeren en alles lijkt met een jaar een stuk beter

 12. Jaap zegt:

  Wat is er trouwens mis als een eigenaar zaagt voor opbrengsten
  Een boer oogst toch ook voor opbrengsten
  Als je naar de fabriek gaat om te werken, is het toch ook voor het geld.
  Nuchter nadenken lijkt me

Geef een reactie