Bouwen in Tiszadob IV

Woensdagmiddag arriveerden Geert, Lucas en de jongerns (Jelmer, Melvin en Sander) van het AOC Groen uit Leeuwarden met de bus. Bij aankomst konden ze direct met ons door naar de lanbdbouwschool in Tiszavasvaros. Daar werden we rondgeleid door de directeur Zoltan, en door hem op Palinka getrakteerd. Een school met duizend leerlingen, o.a.  landbouw, ICT, verzorging, metaal, houtbewerking, chemie. We hebben ook een bezoek aan de kassen van de school gebracht – verwarmd met warm bronwater. Met zakken vol paprika’s en tomaten verlieten we het terrein. Tot slot kregen we een fantastische Hongaarse maaltijd aangeboden, en we hebben tot laat op het terras zitten kletsen.

Donderdag hebben we doorgewerkt aan de muren en de geul, en er moest veel opgeruimd worden voor de komst van de provinicale bestuurders en de pers later in de middag. De volgende dag stond er een verslagje in de krant. Het bezoek eindigde met een fantastisch waterballet, waar slechts weinigen zich aan konden onttrekken. ’s Avonds zijn wij met Geert en Sander als onverschrokken reisleiders de omgeving gaan verkennen. We reden tot diep in de zonnebloemen- en de maisvelden, maar ze hebben ons weer veilig thuis gebracht. Daar volgde op ons balkon nog een lange discussie tussen generaties – onder het genot van een biertje.

Vrijdagochtend hebben we wat laatste dingen afgemaakt op het werkproject, en hebben aan het eind van de ochtend een bezoek gebracht aan een melkveebedrijf: 300 koeien, 15 man personeel 1,4 miljoen liter melk per jaar, tegen 23 eurocent per liter, salaris tussen 320 en 370 euro per maand. Voor boeren die nieuwe perspectieven zoeken: de grondprijs is tussen 600 en 700 euro, maar koeien kunnen niet buiten blijven, want dan mindert de veestapel hard.

Met Aranka, voorheen directrice van het kindertehuis, en trekker van veel sociale projecten in de omgeving van Tiszadob, bezochten we ’s middags een kleinschalig tuinbouwproject, waar Nederland zaden aan levert. Met haar brachten we een bezoek aan een houtbewerkingswerkplaats, waar tien mensen zonder werk aan deelnemen. We kregen van haar ook een uitgebreide rondleiding door het Andrassy-kasteel, vorig jaar geheel gerenoveerd met Europese subsidiegelden, een duidelijke bestemming voor het gebouw is nog niet gevonden. Tot slot hebben we samen met Aranka nog nagenoten van ijskoffie, espresso en ijscoupes op het terras van de ijssalon – ook een van Aranka’s projecten. Wij vonden het fantastisch om kennis te maken met deze vrouw, die zoveel initiatieven in haar omgeving heeft gestart en zoveel internationale contacten heeft gelegd. Niet voor niets is zij in 2006 uitgeroepen tot de Hongaarse Burger van het Jaar.

Zaterdag hebben we een beezoek gebracht aan Miskolc, de tweede stad van Hongarije na Boedapest, die ligt op ongeveer vijftig kilometer van Tiszadob. Ook de kinderen  zijn daar geweest om een bezoek aan een pretpark en een kasteel te brengen. Wij bezochten vooral het oude centrum en het park waarin het de universiteit gelegen is. Er zijn veel mooie negentiende-eeuwse gebouwen in het centrum, en de stad is tevens een belangrijk industrieel centrum van Hongarije. Na terugkeer in Tiszadob hebben wij ’s avonds op een houtvuur gemaakte goulash met zuurkool gegeten aan de rivier met enkele gasten.

 

 

 

 

Geplaatst in: Gebeurtenissen

3 reacties op “Bouwen in Tiszadob IV

  1. Bernard en Annemarie zegt:

    Wat een actie in Tiszadob. Leuk om jullie verhalen en ervaringen te lezen. Zo kunnen wij een goed beeld vormen van wat er daar gebeurt. Mooi wark!

  2. Nicky, Esmée & Riny zegt:

    Fijn om te lezen én te zien dat het jullie goed gaat! Wij sluiten ons graag aan bij Bernard en Annemarie: “Mooi Wark!”.

  3. Theda Heijs en Bertus Douma zegt:

    Wat leuk om dit verhaal te lezen, maar vooral ook om de foto’s te zien. Zo krijgen wij een beeld van de omgeving, waar onze zoon, student AOC, tijdelijk verblijft.

Geef een reactie