Dinsdag 22 mei VIJVER: pomp draait, vijver wordt bijgevuld! UPDATE 23 mei

Update woensdag 23 mei:
 Ook met twee nieuwe foto’s onderaan de pagina!

De vijver is gisteren bijgevuld tot ongeveer een derde van het normale niveau.
Vanmorgen omstreeks 10.00 uur was het peil alweer 3 centimeter gezakt.
Dat komt misschien gedeeltelijk door het warme weer,
maar hoofdzakelijk doordat de ingedroogde bodem eerst opnieuw
met water verzadigd moet raken.

Uiteindelijk heeft dat iedere keer indrogen van de laatste tijd alleen maar extra geld gekost.
Als de vijver gewoon vol was gebleven, had er heel wat minder water bijgepompt hoeven te worden.

……………………………………………………………………………………………………………
dinsdag 22 mei:

Vanmorgen om 8.00 uur hebben
 Joop Nieuwdam en Jan van der Vaart van VV Bakkeveen
de slang van de pomp bij het voetbalveld naar de vijver uitgerold en vervolgens de pomp aangezet.

Tot vanmiddag 17.00 uur blijft de pomp draaien en op deze wijze
wordt de vijver van een nieuwe laag water voorzien.
Een hele opluchting voor de vissen en alle andere leven in de vijver, zeker met dit warme weer.

Vanmorgen heeft ook de dierenpolitie een kijkje bij de vijver genomen.
Laat de gemeente de vijver weer indrogen, dan moet alle leven er voortijdig uitgehaald worden.
 Dus dat moet gebeuren als er nog een aardige laag water in staat en de vijver moet dan leeg gepompt worden. |
Mensen met netten en ander materiaal, moeten daarbij alle leven onderscheppen en overzetten.
Laat men de vijver helemaal indrogen, dan komt het leven in het slik en gaat het meeste leven dood. Dat is dan nalatigheid!
Op dit moment hebben de vissen ook kuit geschoten en zijn er kleine visjes die moeilijk te vangen zijn.

Geplaatst in: 2012-gebeurtenissen

8 reacties op “Dinsdag 22 mei VIJVER: pomp draait, vijver wordt bijgevuld! UPDATE 23 mei

 1. JohanS zegt:

  Is dit een eenmalige actie of een structurele oplossing voor het probleem?

 2. D.R. zegt:

  @ JohanS:
  Een beslissing over de toekomst van de vijver zal pas na een gesprek tussen Gemeente en Plaatselijk Belang genomen kunnen worden. Wat ook de afspraak was, maar waaraan de gemeente zich de laatste tijd niet heeft gehouden, door opnieuw de vijver droog te laten vallen en te belissen dat de vijver een WADI is geworden.
  De gemeente moet de vijver gevuld houden, totdat er een definitieve beslissing genomen wordt. Wordt er beslist om de vijver te dempen of dat het alsnog een Wadi wordt, dan moet er op een correcte wijze met het leven in de vijver worden omgesprongen (zoals hierboven beschreven is).
  De gemeente heeft de vv Bakkeveen voor vandaag gevraagd om de vijver bij te vullen, na alle protesten vanuit verschillende hoeken uit het dorp.
  Of de gemeente de komende tijd (tot de definitieve beslissing) het water in de vijver op peil houdt is een open vraag ….Laten we het hopen …..

 3. JohanS zegt:

  @D.R. Bedankt voor de aanvullende informatie.
  Ik heb het gemeentebestuur al de nodige schriftelijke vragen gesteld. Want naast dat het een probleem is van Bakkeveen dat voor langere tijd speelt, wil ik zwart op wit boven water hebben wie verantwoordelijk/aansprakelijk is voor de vijver. Bovendien ben ik als gekozen volksvertegenwoordiger benieuwd of er sinds kort sprake is van een nieuwe beleidslijn uit het gemeentehuis (zodat alle vijvers in Opsterland worden drooggelegd?). Mij is namelijk niks bekend …

 4. Anky Kerkstra en Janka de Haan zegt:

  De leerlingen van cbs Betrouwen en obs de Oanrin willen ook gehoord worden:
  DE VIJVER MAG NIET DICHT!
  Dit willen wij dhr. Gerard Bremmer laten weten door middel van een handtekeningactie. Op korte termijn nodigen we deze meneer uit voor een bezoekje aan de vijver in Bakkeveen.
  Wij houden u op de hoogte.

 5. appie zegt:

  De plaatselijke politisie worden (wakker). Veelal gebeurd dat alleen bij verkiezingen, nu al omdat het hele dorp hun heeft gewekt.

 6. Johannes zegt:

  Bakkeveen,

  Eerst maar de complimenten voor de heren van v.v bakkeveen! Ronduit geweldig! Toch wil ik als eerzaam burger (wat dat ook moge zijn) wel iets kwijt over het wel en wee van bakkeveen en de relatie met de gemeente waarin zij is gehuisvest. Toen ik hier over nadacht had ik als titel bedacht “slaap bakkeveen,slaap”. Want dat is hetgeen we aan het doen zijn in dit mooie idyllische toeristische dorp. Het is misschien nog wel erger dan dat, het lijkt wel of we in een soort diepe coma toestand liggen en maar niet wakker willen/kunnen worden. De gemeente heeft bakkeveen in een stevige tang en gaat haar niet loslaten. Bakkeveen krijgt niet 1 euro, nee,niet eens een cent! De kraan zit dicht, potdicht! We worden met z’n allen met een kluitje in het riet gestuurd! U bekijkt het maar!

  Maar waar blijven uw en mijn belastingcenten dan? Gaat dat op aan een veel te duur gemeenteapparaat? Neem het voorbeeld van A.Jansma; 4,5,6 ambtenaren die een hele middag gaan overleggen of u/mijn vijver überhaupt nog bestaansrecht heeft? En deze ambtenaren worden betaald van ons geld! Deze ambtenaren zitten daar omdat wij ze een kans hebben gegeven via ons “democratisch stelsel”. Waarom doen zij dan niets voor bakkeveen en haar “burgers”. Dat politiek er is om u en mij geld afhandig te maken is mij al jaren duidelijk. Dat het nu zo ordinair aan de bovenkant komt drijven is voor mij nieuw. Dat we het met z’n allen accepteren is werkelijk schrikbarend.

  Neem het project Dundelle, ronduit waanzinnig zoals we hier worden afgescheept met één of ander kletsverhaal via een powerpointje om duidelijk te maken dat het “game over” is. Met schaamrood op me wangen heb ik de reactie gehoord van mevrouw de voorzitter van plaatselijk belang. Volledig geaccepteerd neemt zij het op voor de gemeente en ik hoor geen enkele tegenwerping of wat dan ook. Heb later die avond eerst maar eens informatie ingewonnen of deze mevrouw daadwerkelijk voorzitter is van plaatselijk belang, helaas het is zo! Een ronduit trieste vertoning! Kortom, Dundelle is over, al u werk, inspanning, vrijwilligheid, liefde en passie is met één rode potlood streep van de kaart geveegd. Jaren voor niets. Fijn hé zo’n gemeente. U bent hopelijk toch niet in de veronderstelling dat dit ooit nog een kans maakt? Probeer u eens te laten knijpen, misschien wordt u wakker…denk het niet…

  Zo ook de scholen en hun gymlokaal. Schaamte trekt over je gehele lijf als je ziet in wat voor omstandigheden de kinderen hun oefeningen mogen doen. We moeten als ouders onze kinderen gewoon verbieden hier nog langer les te volgen. Overigens doen de beide scholen meer dan hun best er nog iets van te maken, echter hebben we hier ook weer één tegenwerkende partij, u weet wel, die club van veel te dure betaalde mensen die we zelf onderhouden. Wakker worden bakkeveen, wakker worden.

  Verder hebben we in ons dorp vele ondernemers en verenigingen creatieve plannen om bakkeveen bruisend en actief op de kaart te zetten. Geweldig, en zeker nodig voor toeristisch dorp als de onze. Maar ook hier is er weer een tegenwerkende partij, tsja, u weet het al! Inderdaad, de bekende dure “vrienden”, welke gesteund worden door enkele elementen uit het dorp die moeten te menen dat ze in “rusthuis bakkeveen” wonen. Ronduit zielige mensen, die door hun actie zich automatisch keren tegen het dorp en haar bewoners. Maar ja, als niet verder kunt denken dan een paar uurtjes overlast “wat is dat eigenlijk? “ is er weinig hoop op een positieve afloop.

  Bakkeveen, ik kan nog wel even doorgaan over het in slaap brengen van een dorp, een dorp wat ooit als toeristisch speerpunt zou worden neergezet. Ik beloof u, gaat niet meer gebeuren! Tenzij bakkeveen u wakker wordt. Kom uit uw slaap, neem een koude douche, ruim het puin op en maak van ons dorp een DORP! Een dorp wat leeft, bruist en actief is en vooral zal blijven, we hebben immers allemaal een contract met onze samenleving! Het wordt tijd, hoog tijd dat u niet meer kijkt naar verschillen, maar naar de overeenkomsten. Aan elke onderneming, vereniging, stichting, club, wat dat ook de nadrukkelijke oproep om de handen ineen te slaan, verschillen opzij te zetten en te gaan. Wordt volwassen en groei bakkeveen….groei en bloei…

 7. Jan van Dalen zegt:

  “Johannes”, eerzaam burger van Bakkeveen; zou je mij even kunnen emailen via [email protected]

 8. Johannes Roelsma zegt:

  Ik ben niet de johannes van hier boven.Daar kan ik het niet mee eens zijn.
  Ook over de vijver pomp,heb ik een andere gedachten. Wij als dorp bewoners
  als wij de vijver mooi vinden,dan moet het ook kunnen dat wij een pomp
  kopen.We moeten niet altijd naar de gemeente kijken als die wat doet.
  Als ik de poll zie dat 47 % niks wil geven,dan is dat jammer.

Geef een reactie