Boswerkzaamheden in Bakkeveen

De boswerkzaamheden in Bakkeveen zijn nog in volle gang, dit kan nog tot 15 maart, want dan mag er niet meer gezaagd worden i.v.m. het broedseizoen.

Zoals menig wandelaar al heeft ondervonden zijn de bossen van Bakkeveen (Mandefjild) al behoorlijk uitgedund. De meeste reacties van de wandelaars zijn dan ook wat zonde om zo’n mooi stuk bos zo uit te kleden.

De bomen die groen zijn geblest zullen omgezaagd worden en de bomen die voorzien zijn van een blauwe kleur moeten staan blijven en vanzelfsprekend de bomen die niet geblest zijn, blijven natuurlijk ook staan.

Volgens experts kunnen de bomen niet blijven staan door verschillende oorzaken. Het kan gaan om bomen die ziek zijn, dood zijn, gevaarlijk zijn door instabiliteit of takbreuk of meer duurzame bomen in de weg staan. Ook wordt gezegd dat er meer zonlicht door de bomen moet komen, zodat datgene wat onder de bomen groeit ook kans krijgt tot groei.

Zoals het nu lijkt, zullen de bomen die in het bosgebied van Staatsbosbeheer staan als eersten worden gekapt. Daarna zullen de bomen die in het bosgebeid van It Fryske Gea staan worden gekapt, dat zijn de bomen die rond de zandvlakte staan en achter het zwembad. 

Hieronder is een filmpje van dit gebeuren te zien.
 

Geplaatst in: 2012-gebeurtenissen

11 reacties op “Boswerkzaamheden in Bakkeveen

 1. D.R. zegt:

  Ook in het dorp zelf is er flink gedund, o.a. bij het speelterreintje/ voetbalveldje aan de Merskekamp/Aylvalaan.
  Flink kaal geworden.

 2. Kees-Jan zegt:

  Er zou uitgedund worden tot en met de achter het Ecofeen gelegen bospercelen. Bomen waren wel oorspronkelijk van merken voorzien. Blijkbaar niet de moeite waard of stomweg vergeten!

 3. Hans zegt:

  Klopt. Het is een grote bende met veel dooie bomen. Het maakt een slechte indruk voor al die Bakkeveense recreanten die zomers langsfietsen.

 4. patrick zegt:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat nu een duurzame boom precies is.

  Los daarvan: afgelopen jaren heeft er rond Bakkeveen een kaalslag plaatsgevonden waarvan ik me afvraag of dit nou werkelijk de natuur ten goede komt of dat er sprake is van een doorgeslagen éénzijdige hobby. Complete bospercelen kappen zodat er insecten beter kunnen migreren, bossen zover uitdunnen dat er geen sprake meer is van een bos maar van een open ruimte met af en toe een boom maar waar dan één vogelsoort bij gebaat is. En dan inderdaad Ald Bakkefean: werkelijk schandalig zoals dat is achtergelaten door de heren houthakkers.

  Wellicht is de houtprijs momenteel dusdanig interessant dat dit voor de diverse natuurclubs als alternatief dient voor de bezuiniging op overheidssubsidies?

 5. JH zegt:

  Je hebt gelijk Patrick. Er is op de subsidies bezuinigd door de overheid.
  De opbrengst van de kapperij is ter vervanging hiervan.
  Ben benieuwd wat ze van de bossen over laten in de toekomst. Waarschijnlijk alleen nog open vlaktes.

 6. Douwe Klijnstra zegt:

  Dame en heren critici,
  iedereen heeft het recht om kritische geluiden te laten horen! Maar als jullie een antwoord willen, kom dan op uitnodiging van de terreinbeherende instanties op excursie en laat daar van je horen. Afgelopen zaterdag was er een excursie waar zowel iemand van het Fryske Gea als ook iemand van SBB jullie vragen kon beantwoorden.
  Ook Natuurmonumenten heeft 2x een excursie gehouden voordat men ging kappen.

 7. PETER zegt:

  @HANS bedoel je die tuinafval van omwonenden?

 8. Hans zegt:

  Nee ik bedoel niet die 150.000 eikeltjes en 70 M3 eikenblad die naar de eigenaar van het bos jaarlijks teruggaat………

 9. PETER zegt:

  @HANS Nee Hans die bedoel ik ook niet.Wel de eikels en de bladeren waar de bomen en bosjes (uit de tuinen van onze luie tuinkabouters)nog aan vast zitten.

 10. Harriëtte zegt:

  Tsja… ziek, lastig, gezond, mooi, dun, dik of lelijk. Alles heeft zo zijn schoonheid en vooral zijn functies! En wat men nu als mooi, lelijk, functioneel en enz. beschouwd, is heel erg persoonlijk! Of het nu om bomen, dieren of mensen gaat! Helaas word er op allerlei fronten vaak onzorgvuldig en respectloos met het leven omgegaan. En eikels, die kom ik ook regelmatig tegen, o.a. ook in eigen tuin. Even flink de hark en de bezem er door (wanneer het je stoort) en opgeruimd staat netjes! Maar toch hebben sommigen eikeltjes ook een functie. In de bomencultuur staan zij garant voor nieuw leven. In mijn tuin als speelgoed voor mijn hondje. Binnen de hobbywereld als materiaal. In de dieren en insectenwereld fuctioneren de eikels als voedsel. En binnen mijn wereld als oefenmateriaal! Zonde dus!!

 11. Marten zegt:

  Afgelopen weekend voor het eerst weer eens in het bos geweest. Ben me te pletter geschrokken. Je kunt er nog zulke mooie termen op loslaten maar dit is gewoon vernielen! En dan moet ik mijn kinderen liefde voor de natuur bijbrengen en uitleggen dat je bomen en planten met respect moet behandelen? Gaat niet meer lukken nu. Vanaf nu zoek ik ook een ander bos voor onze wandeling. Dit is geen bos meer maar een ravage! Wie mag ik hiervoor bedanken?

Geef een reactie