Theorieavond en praktijk-excursie over mossen

Theorieavond en praktijk-excursie over mossen

Op dinsdag 28 februari 2012 organiseert de vereniging voor veldbiologie KNNV Drachten e.o. een theorieavond over mossen in de beleefbibliotheek in Drachten. De avond begint om 19.30 uur.

Deze theorieavond krijgt een vervolg in de praktijk-excursie in de bossen van Beetsterzwaag op zaterdag 3 maart. Deze excursie start om 10.00 uur bij de eerste bosingang als men vanuit Drachten over It Sud naar Beetsterzwaag gaat.

Belangstellenden voor de theorieavond kunnen zich aanmelden via www.beleefbibliotheek.nl. Liefhebbers voor de excursie kunnen zich melden bij 0614613364.

Mossen komen overal voor, in de bossen, maar ook bijvoorbeeld op het tuinpad. De meeste mensen kijken over deze miniatuurplantjes heen, maar voor wie wil weten hoe mos in elkaar zit, welke soorten men tegenkomt op een gemiddelde wandeling, hoe het plantje zich voortplant en nog veel meer, die krijgen nu de kans voor een nadere kennismaking.

Bij een duik in de mossenwereld is de loep een handig hulpmiddel. Deze worden aan de deelnemers beschikbaar gesteld. Gewapend met loep en onderleiding van mossendeskundige Harry Waltje moet het voor liefhebbers mogelijk zijn om diverse mossen bij naam te leren kennen.

Ook de bloei van mossen is tijdens de excursie te zien. Mossen hebben geen bloemen, maar net als paddenstoelen en varens verspreiden zij zich met behulp van sporen. Als kleine knotsjes steken de sporenkapseltjes boven de groene plantjes uit. Dat is al 475 miljoen jaar geleden begonnen, zo oud zijn de oudst gevonden fossielen. Men veronderstelt dat een levermos de eerste plant was die op land heeft gegroeid.

Voor informatie zie www5.knnv.nl/drachten.
 

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

Geef een reactie