Bessenkwekerij Allardsoog levert erkend streekproduct

Gedeputeerde Poepjes proeft Blauwe bessen met Gagel-jam uit de Súdlike Fryske Wâlden

Dinsdag 13 december 2011 is de zelfgemaakte Blauwe bessen met Gagel-jam van Hans en Klaartje van Wijk van Bessenkwekerij Allardsoog bekroond met het streekkeurmerk Wâldpyk. Op het eigen bedrijf heeft de familie Van Wijk uit handen van Gedeputeerde Sietske Poepjes het Wâldpyk-certificaat gekregen. Poepjes was ook de eerste die de unieke en zelfontwikkelde jam mocht proeven. “Héél erg lekker. Hopelijk het begin van meer streekproducten uit deze prachtige regio, want we staan voor een duurzame wereld. Dat kan biologisch, maar dus ook vanuit de streek”, aldus Poepjes.

Via Wâldpyk is de Blauwe bessen met Gagel-jam door Streekproducten Nederland en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ook landelijk erkend als streekproduct. Hiermee is dit product het eerste erkende streekproduct uit de Súdlike Wâlden. De familie Van Wijk is erg trots op deze erkenning. “We zijn zéér blij met het keurmerk Wâldpyk en de landelijke erkenning als streekproduct. Dat geeft kleine ondernemers zoals ons een enorme steun in de rug”, aldus Klaartje van Wijk.

Blauwe bessen en Gagel
De familie van Wijk combineert de teelt van diverse soorten kleinfruit met melkveehouderij en akkerbouw. Kleinfruit is ook daadwerkelijk klein begonnen, maar is nu een serieuze tak binnen het bedrijf. Binnen de teelt is Blauwe bessen de hoofdmoot. Deze bessen groeien van nature op zand- en veengrond. De bodemsamenstelling van de Súdlike Fryske Wâlden is grotendeels zand en veen. De keuze van de familie van Wijk om Blauwe bessen te gaan telen was dan ook zeer logisch, want de groei en smaak van de vrucht komen hiermee het beste tot zijn recht. Maar ze wilden meer dan telen alleen.

Eigen productie van Blauwe bessen-producten kwam om de hoek kijken. De moeilijkheid was dat er al veel producten van Blauwe bessen op de markt bestaan. Hiervoor namen ze Stichting Wrâldfrucht in de arm die het streekmerk Wâldpyk inzet om de duurzame economische ontwikkeling in De Friese Wouden te bevorderen. De kennis van bijzondere gewassen waaraan Wrâldfrucht haar ontstaan te danken heeft komt hierbij nog vaak van pas. “Toen ik voor de eerste afspraak met Klaartje en Hans naar de boerderij kwam, viel me meteen de Gagel pal naast de boerderij op. Gagel is niet zo bekend als voedselingrediënt, maar komt voor in een enkele onbekende Belgische en Duitse biersoort. Samen bedachten we dat de aromatische eigenschappen van Gagel wel eens uitstekend tot zijn recht konden komen in jam. Na de eerste proefneming waren we direct verkocht met als resultaat een onderscheidend en uniek streekproduct ”, vertelt Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht.

Streekproduct
Om de predicaten Wâldpyk en landelijk Erkend Streekproduct te mogen dragen moeten de Blauwe bessen en de Gagel afkomstig zijn uit De Friese Wouden en een duurzame productiewijze volgen in diezelfde streek. Bessenkwekerij Allardsoog kweekt ze zelfs op de eigen boerderij en maakt er daar ook jam van. Dichterbij huis kan niet en het product van de familie Van Wijk is daarmee dus een op en top streekproduct. Streekproducten Nederland houdt via onafhankelijke controle in de gaten of richtlijnen worden nageleefd. Op die manier weet de consument dat het om een 100% eerlijk streekproduct gaat. 
 

Foto’s: Willem Dolstra 

Geplaatst in: Dienstverlening

Geef een reactie