AED ontwikkelingen en cursussen

AED: stand van zaken

Voor AED-protocol: klik hier. (of AED logo linksboven openingspagina website)

Editie 3: december 2011

De AED-herhalingscursus avonden in de maanden oktober en november zijn weer ten einde. Er is gelukkig goed gebruik van gemaakt. Helaas hebben we niet iedereen van dienst kunnen zijn. Dit komt, omdat we bewust gekozen hebben voor kleine groepen van 9 personen en we één avond in de week tot onze beschikking hadden.

Maar niet getreurd. Na de feestdagen beginnen we weer vanaf de eerste week van februari 2012. Aanmelden hiervoor kan altijd bij één van de AED-commissieleden. Dit aanmelden is voor iedereen mogelijk. Dus niet alleen voor mensen die al op de lijst staan, maar ook voor nieuwelingen of voor mensen die via hun werk al een cursus hebben gevolgd, maar liever een herhaling dicht bij huis zoeken.


Uit de positieve reacties van de cursisten kunnen we concluderen dat we geslaagd zijn met deze herhalingscursus aanpak. De cursusleider Jan Draaisma maakt optimaal gebruik van zijn ervaring en weet de cursisten de hele avond te boeien met niet alleen zijn oefenpoppen, maar ook met z’n eigen acteer talent. Hij probeert hiermee de cursisten te laten beseffen dat helpen altijd zinvol is, als een AED-apparaat snel binnen handbereik is en een ambulance op tijd kan komen. Tijdens deze avond heb je de mogelijkheid om kennis te maken met drie type AED -apparaten. Eén daarvan komt overeen met het apparaat dat aan de muur hangt bij Bolhuis- tweewielers en er is ook één die gelijk is aan het AED- apparaat van de voetbalvereniging.


Het “6 minuten” logo (zie hieronder) wordt toegepast door de Nederlandse Hartstichting om aan te geven dat, wanneer je hulp binnen 6 minuten geeft (of krijgt) de kans van overleven enorm toeneemt. Zij zijn druk bezig om een landelijk netwerk op te zetten met vrijwilligers.
Bakkeveen speelt hier al heel goed op in door veel vrijwilligers een kans te geven om te kunnen reanimeren en het leren te gebruiken van een AED-apparaat. Daarnaast door ook zo’n Automatische Externe Defibrillator (AED) –apparaat 24 uur per dag beschikbaar te stellen in het dorp.

Gelukkig zijn er al meer AED’s in het dorp aanwezig, waardoor een 6 minuten zone een groter kans van slagen wordt in Bakkeveen.

  • Huisartsen praktijk Weverswal 6
  • Poiez supermarkt Duerswâldmer Wei 2
  • Tandartsen praktijk Merskenkamp 32
  • Zwembad Dúndelle Mjumster Wei 16
  • Kantine voetbalvereniging Mjumster Wei 14
  • Schaapskooi Allardsoog Ko Maring Jarig v/d Wielenwei 2

 

 

Verder bekijken we samen met de gemeente hoe we optimaal gebruik kunnen maken van OOV-Alert. OOV-Alert is een geautomatiseerd telefonisch waarschuwingssysteem, die gebruik maakt van de centrale meldkamer in Drachten. De meldkamer geeft na een 112- melding, dan niet alleen opdracht aan de ambulance, maar stuurt ook een sms door aan andere hulpverleners.

Alvast een prettige jaarwisseling en de hartelijke groeten,
AED- commissie:

Geplaatst in: Voorzieningen

Geef een reactie