Zeldzame sponszwam in Bakkeveen

Berend en Wimke Overwijk (Stoukamp) lazen vrijdagochtend in de Telegraaf dat er een sponszwam op de Veluwe voorkwam en zeer zeldzaam in Nederland is.

Nu troffen ze vrijdagochtend tijdens een wandeling ook een Sponszwam aan in de bossen van Bakkeveen.

Grote sponszwam (Sparassis crispa) is een in Nederland matig algemene paddenstoelensoort. De zwam is in zomer en herfst te vinden aan de voet van naaldbomen en leeft daar als parasiet. Het vruchtlichaam kan een diameter bereiken van een halve meter en enkele tientallen dectimeters hoog worden. Het gewicht loopt bij een flink exemplaar op tot enkele kilo’s. De paddenstoel bestaat uit crème tot geelbruin gekleurde, gekroesde ‘bladeren’ met een glad oppervlak en een donkerbruine rand. De jonge Grote sponszwam geldt als eetbaar, maar gezien het beperkte voorkomen van de soort, is het beter deze te laten staan.

Foto: Berend en Wimke Overwijk

Geplaatst in: 2011-gebeurtenissen

1 reactie op “Zeldzame sponszwam in Bakkeveen

  1. MARTINET Nijveld zegt:

    Sponszwam vandaag 3 keer tegen gekomen. Een hele grote. Zijn ze nou zeldzaam of niet

Geef een reactie