Boskap op de slotplaats

Werken aan natuurlijker bos op de Slotplaats

Vanaf dinsdag 4 oktober 2011 gaat er in het bos van Bakkeveen hard gewerkt worden! Met machines, maar ook met de hand, zullen er bomen gekapt worden. Mensen die door het bos lopen hebben misschien al wel gezien dat een aantal bomen voorzien zijn van een witte stip of een oranje streep. De bomen met de oranje streep gaan gekapt worden.

Op 11 december 2010 is een informatiemiddag voor omwonenden geweest op Landgoed de Slotplaats. Tijdens deze middag heeft boswachter Patrick Huiting van Natuurmonumenten met omwonenden over De Slotplaats gewandeld. Onderweg zijn de plannen over de kapwerkzaamheden met omwonenden besproken.

Bijzonder bosgebied
Landgoed de Slotplaats is een van de grotere Friese bosgebieden en zit boordevol historie en natuurwaarden. Natuurmonumenten heeft het landgoed de Slotplaats in 1997 met financiële steun van haar leden aangekocht. Natuurmonumenten streeft voor het deel dat grenst aan het Theehuis zoveel naar een historische beheer. Het Theehuis, het koetshuis en de voormalige sterrenschans zijn een aantal jaar geleden gerestaureerd.

Werken aan meer natuur
Dieper in het bos krijgt de natuur meer ruimte. In 2003 startte Natuurmonumenten met bosomvorming en het herstel van een slenk. De verscheidenheid aan soorten, zowel planten als dieren, in het bos is hierdoor toegenomen en in de slenk bloeit hier en daar heide. Komend najaar wil Natuurmonumenten de slenk breder maken, zodat de zon meer kans krijgt als straks de lente weer aanbreekt. Het plan is om hiervoor een strook bos langs de slenk te kappen. Dit gebeurt met beleid, er wordt niet zomaar meer een rij bomen gekapt. Vanaf de randen van de slenk het bosperceel in worden bomen over een breedte van 20 meter gekapt. Hierbij wordt niet de hele rij bomen gekapt, maar wordt de strook als het ware “uitgedund”, er blijven ook nog een groot aantal bomen in deze stook van 20 meter staan. Door op deze manier te kappen lijkt het aangezicht veel natuurlijker, omdat er zo geleidelijk aan een verschillende omgeving ontstaat. Vanaf de rand van de slenk kan zich op deze manier beter heide ontwikkelen, vervolgens krijgen ook stuiken een kans om daarna over te lopen in het bosgebied met bomen. Door de ontwikkeling van een uiteenlopend landschap met verschillende planten- en boomsoorten te stimuleren krijgen dieren zoals de levendbarende hagedis en de boompieper meer kans.

Omvormen bos
Naast het vergroten van de slenk werkt Natuurmonumenten door aan het omvormen van het productiebos naar een meer natuurlijk bos. Op vijftien plekken in het bos wil Natuurmonumenten een aantal bomen verwijderen. De plekken zijn maximaal een halve hectare groot. Op die plekken kan het bos zich verjongen en krijgen bomen als de beuk meer ruimte. Daarbij worden met name naaldbomen als fijnspar, sitkaspar, douglas en Japanse lariks verwijderd. Omwonenden hoeven niet bang te zijn dat alle sparren verdwijnen, integendeel. Het bosbeleid is in de loop der jaren versoepeld en ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat ook soorten die niet van oorsprong thuishoren in het Nederlandse bos een natuur- en belevingswaarde hebben. Er zullen dus voldoende sparren blijven staan.

Wespendief
Het gaat slecht met de Wespendief in Nederland. Maar desondanks ontdekte vrijwilliger Christiaan de Vries de afgelopen twee jaar twee paartjes in het gebied achter de Slotplaats. Daarom worden bomen uitgezocht die geschikt zijn voor de Wespendief om in te nestelen. De bomen daaromheen worden gekapt. Het zijn kleine aanpassingen die zorgen voor een ideale broedplek voor de Wespendief. Al wandelend over het gebied achter de Slotplaats stuit men achter op de Beakendyk op een perceel bomen met kenmerkende witte stippen en oranje strepen, de bomen met de oranje strepen zullen worden gekapt.
 

Geplaatst in: Slotplaats

10 reacties op “Boskap op de slotplaats

 1. patrick zegt:

  Ik neem aan dat dit zorgvuldiger gaat gebeuren dan bij de kap rond de Slotleane. Lijkt wel een slagveld daar. De paden zijn geruïneerd en overal zijn de afgestripte takken blijven liggen.

 2. jaap zegt:

  waar gehakt word vallen spaanders, en hier zullen ook sporen onstaan op de paden. Als de vogelaars de hardwerkende mens tegen houden met mooi weer kun je dit verwachten. Als men aan de slotleane de zagers in de droge periode had laten werken was er nu niks aan de hand geweest

 3. D.R. zegt:

  Jaap is niet goed op de hoogte, want voor 15 juli mag er volgens de wet helemaal niet in een gemengd bos gekapt worden.

 4. D.R. zegt:

  Jaap is niet goed op de hoogte, want tussen 15 maart en 15 juli mag er volgens de Gedragscode Bosbeheer helemaal niet in een gemengd bos gekapt worden.

 5. jaap zegt:

  maar vanaf 15 juli wel en toen mocht het ook nog niet, nee even wachten tot het regent

 6. D.R. zegt:

  Gerald Kragt van de Bosgroep schreef zelf in zijn PR-stukje d.d. 3 augustus j.l. op deze site:
  “De werkzaamheden zouden al in het najaar van 2010 uitgevoerd worden, wegens de natte terreinomstandigheden zijn de werkzaamheden toen uitgesteld.”
  Nu, in 2011, is men echter wel met de werkzaamheden begonnen, terwijl het nog natter was dan in 2010. Dit heeft niets te maken met uitstel vanwege vogelaars, men is namelijk reeds op 2 augustus met de werkzaamheden begonnen.
  Trouwens na 15 juli regende het ook al. Even een opfrissertje Jaap: de hele zomer was het slecht weer ….. (maar dat komt waarschijnlijk ook door de vogelaars, volgens jou …)

 7. Aukje zegt:

  D.R., ik dacht dat er niet meer ‘op de persoon gespeeld’ mocht worden.
  En nu doe je het zelf ook. Jammer

 8. PIETER zegt:

  En mijn reactie maar verwijderen

 9. D.R. zegt:

  Gerald Kragt van de Bosgroep schreef zelf in zijn PR-stukje d.d. 3 augustus j.l. op deze site:
  “De werkzaamheden zouden al in het najaar van 2010 uitgevoerd worden, wegens de natte terreinomstandigheden zijn de werkzaamheden toen uitgesteld.”
  Nu, in 2011, is men echter wel met de werkzaamheden begonnen, terwijl het nog natter was dan in 2010. Dit heeft niets te maken met uitstel vanwege vogelaars, men is namelijk reeds op 2 augustus met de werkzaamheden begonnen.
  Trouwens na 15 juli regende het ook al. Even een opfrissertje: de hele zomer was het slecht weer ……

 10. D.R. zegt:

  Aukje zoals je ziet heb ik mijn reactie aangepast. De laatste zin van de verwijderde reactie was idd. wat cynisch. Bedankt, voor je kritiek.

Geef een reactie