Historische Wandelingen Bakkeveen

De Historische Vereniging Bakkeveen organiseert:

Historische wandeling Bakkeveen

In 1½ uur leert u de geschiedenis van Bakkeveen en zijn bewoners kennen.
Alle dinsdagavonden in de vakantieperiode.
 

Langs de Drachtster Vaart is vanaf de tweede helft van de 17e eeuw het dorp Bakkeveen tot ontwikkeling gekomen. Bakkeveen werd een bijzonder dorp. Het werd geen echt veenkoloniaal dorp, want er kon in de direct omgeving maar op heel beperkte schaal turf gewonnen worden. Het lag echter wel aan een veenkoloniale vaart, waarlangs turf en allerlei andere materialen werden getransporteerd. Het werd ook geen echt boerendorp, omdat er betrekkelijk weinig land aan weerszijden van de vaart ontgonnen werd. En het lag ook nog aan het einde van de wereld, in een uithoek van de provincie Friesland, dicht bij Drenthe en Groningen.

Wat Bakkeveen bijzonder maakt is dat je in de bebouwing en het omringende landschap nog zoveel elementen kunt aanwijzen, die nog verwijzen naar hoe Bakkeveen er ongeveer driehonderd jaar geleden uitzag.

Er was toen al bebouwing langs de vaart, er waren toen al bomen langs de vaart, De Brink had al zijn centrum functie en waar nu de Slotplaats is stond toen het Blauhûs.

De belangstelling voor de geschiedenis van Bakkeveen is in de laatste jaren gegroeid. Dat blijkt uit het feit dat er een bloeiende historische vereniging is.

Gidsen van de Historische Vereniging Bakkeveen leiden in de vakantieperiode groepen geïnteresseerden rond, vertellen en laten zien hoe dorp en omringend landschap in de loop van de tijd veranderden.
 

Tijdens die rondwandeling word je ook gewezen op sporen van het dorp dat ongeveer duizend jaar geleden op deze plek ontstond, maar dat door uitputting van de grond, door het wegvallen van de bescherming van een klooster, door het oorlogsgeweld tijdens de tachtigjarige oorlog, of door de problemen met de waterbeheersing omstreeks het jaar zestienhonderd goeddeels was verdwenen. 

  • De begeleide wandelingen vinden plaats op de dinsdagavond 19 en 26 juli en 2, 9 en 16 augustus 2011
  • Start: 19:00 uur vanaf terras eetcafé De Brink in het centrum
  • Tijdsduur: ca 1½ uur. De wandeling voert langs de bebouwing, maar ook langs De Slotplaats en door het Sterrenbos.
  • Kosten: € 2,– pp. Deelnemers krijgen een kop koffie of thee bij de afsluiting van de wandeling.
  • In overleg met het VVV kunnen ook op andere tijdstippen begeleide historische wandelingen voor groepen worden georganiseerd.
     

Hieronder de flyer (met dezelfde tekst als hierboven).

 

Geplaatst in: Activiteiten

Geef een reactie