Het water in de vaart vervuild?

Het water in de vaart heeft een bruine kleur, misschien is dit ook al een aantal mensen opgevallen. Vanaf Frieschepalen tot aan Bakkeveen is de kleur van het water bruin, vreemd genoeg heeft de kleur bij de visvijver bij camping de Wâldsang en de vijver achter bij de school Betrouwen een normale kleur.

Misschien zit er te veel ijzeroxide in het water? (ook wel oer genoemd) Oer is een steenachtige laag, die zich afzet op de bodem en oevers van sloten, beken en rivieren.

Wat zou er met het water aan de hand zijn, heeft iemand een idee?
 

Geplaatst in: 2011-gebeurtenissen

4 reacties op “Het water in de vaart vervuild?

 1. Oene Roelsma zegt:

  Kan het ook zand zijn dat uit de zandafgraving komt bij Ureterp aan de Feart? (Lipomwyk). Daar zijn ze momenteel bezig met zandzuigers, nu ze het water oppompen komt het water met zand hier naar toe. Ik zag het zaterdag ook al in de sloot aan het fietspad bij de Slotleane, de ene kant van de sloot was nog helder water, daar kon je tot de bodem aan toe kijken, de andere kant niet.

 2. Martijn zegt:

  @Oene, dit zou wel eens heel goed kunnen. Gisteravond had ik ook nog een mail van Douwe Klijnstra gekregen waarin hij eigenlijk hetzelfde concludeert. Als het zand is zullen de gevolgen niet al te groot zijn denk ik. Het is wel apart om te zien, vooral als de zon in het water schijnt, krijgt het water een hele aparte kleur.

 3. sub zegt:

  dit is wel erg apart . met de vissen is niks aan de hand maar toch..,

 4. Lenie zegt:

  Het was mij inderdaad ook al opgevallen, wij wonen aan de tsjerkewal…

Geef een reactie