Herdenking oorlogsmonument Allardsoog

Herdenking oorlogsmonument Allardsoog

Leerlingen van de twee basisscholen in Bakkeveen hebben maandag op het Allardsoog de tien verzetstrijders die op 10 april 1945 door de Duitsers op brute wijze werden vermoord, herdacht. Bij de herdenking was namens de gemeente Opsterland burgemeester Francisca Ravestein aanwezig.

De tien mannen werden enkele dagen voordat Bakkeveen en Nederland bevrijd werden, op afschuwelijke wijze omgebracht. Zeven jaar na het treurige voorval
werd door vrijwilligers uit Bakkeveen op het Allardsoog een monument voor de slachtoffers opgericht. Ravestein noemde gedenksteen “een symbool dat deze tien mannen weer tot leven brengt en hun boodschap herhaalt en tot in eeuwigheid
blijft vertellen”.

Het thema van Bevrijdingsdag is de komende jaren ’Vrijheid Wereldwijd’. “In deze tijd dat je alles wat er in verre landen gebeurt rechtstreeks in de huiskamer krijgt, kun je niet meer zeggen: ’dit gaat ons niet aan’, aldus Ravestein, die blij was met de grote opkomst.

Aansluitend las ze een gedicht voor van Maura van de Velde uit groep 7 van o.b.s. Oanrin:

Tweede Wereldoorlog
Het begon met schuld, maar al snel leidde het tot de dood
Allemaal door die wrede man, die alles alleen besloot
Hitler was een naar mens
Vrede op aarde was niet zijn grootste wens
Alle Joden waren vertrokken, zij waren doodsbang
Helaas duurde deze oorlog 5 jaar lang
Gelukkig was het einde in zicht
Mensen kruisten hun vingers en knepen hum ogen dicht
In 1945 werd Nederland eindelijk bevrijd
Door de Canadezen en de oorlog was ten eind.

Bij de herdenking was traditioneel een grote rol weggelegd voor de leerlingen uit de hoogste klassen van de beide basisscholen in Bakkeveen, die het monument twintig jaar geleden hebben geadopteerd. Als waardering voor deze grote inzet gaf de voorzitter van de stichting 4 en 5 mei, oud-burgemeester Van Bodegom van Opsterland, iedere leerling een speld met het symbool ’Fakkel van de Vrijheid’. Aan de hoofden van de beide scholen werden de nieuwste uitgaven van de oorlog in stripvorm uitgereikt. 

Hieronder een foto impressie van maandagmiddag 11 april 2011.

 

Geplaatst in: Evenementen

Geef een reactie