Verscherpt toezicht niet aangelijnde honden

Samenwerking tussen

 It Fryske Gea,
Staatsbosbeheer en
Natuurmonumenten

in Bakkeveen e.o.

Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Natuurmonumenten slaan de handen ineen in de gebieden Duursterwoudeheide, Mandefjild en landgoed De Slotplaats. In, met name de gebieden waar gebruik wordt gemaakt van schapen, van de drie gebieden van de natuurbeherende organisaties zal tot 1 januari 2011 het toezicht op loslopende honden worden aangescherpt.

Genieten van de natuur is voor iedereen anders
Veel mensen genieten van de gebieden van It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten om te wandelen, recreëren en te sporten. Ook veel hondeneigenaren maken gebruik van de gebieden voor de dagelijkse wandeling. Het overgrote deel van hondeneigenaren houdt zich keurig aan de regels en laat de hond aangelijnd. Honden moeten om een aantal redenen aangelijnd worden:

 • Honden kunnen voor verstoring van andere dieren en het gebied zorgen.
 • Niet iedere niet-hondenbezitter is gediend, en soms zelfs bang, van onze trouwe viervoeter.
 • Met name honden met een jachtinstinct kunnen andere dieren onnodig opjagen, verwonden en zelfs doden.

Aanleiding voor deze intensievere samenwerking in de drie gebieden op korte termijn, is het bericht op de website van Bakkeveen.nl over de gevolgen van loslopende honden in het heide gebied van It Fryske Gea. Een aantal schapen is dusdanig verwond dat de veearts ze in heeft moeten laten slapen. Klik hier voor het artikel.

Alternatieven voor hondenbezitters
Als organisaties begrijpen wij dat het ook voor hondenbezitters mogelijk moet zijn de hond even van de lijn te doen zodat deze even lekker uit kan rennen. Daarom zijn er binnen de natuurgebieden en in de buurt, een aantal uitlaatplaatsen aangewezen waar de hond van de lijn mag.

It Fryske Gea, Staatsbosheer en Natuurmonumenten hopen op uw begrip voor de situatie. Verder wensen wij u prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

 • Ane Zijlstra (Opzichter It Fryske Gea): 06-21209692
 • Arco Goedkoop (beheerder Staatsbosbeheer): 06-51417668 
 • Kim Pierik (Boswachter Communicatie Natuurmonumenten): 06-15261661
   

 

Geplaatst in: t Fryske Gea

11 reacties op “Verscherpt toezicht niet aangelijnde honden

 1. Dirry zegt:

  De datum: Tot 1 januari 2011 klopt denk ik niet, er zal wel bedoeld worden vanaf 1 januari 2011.

 2. Dirry zegt:

  Tot 1 januari 2011?
  Er zal wel bedoeld worden vanaf 1 januari 2011, denk ik.

 3. auke orgel zegt:

  eindelijk

 4. Jacob zegt:

  beter nog tot EN vanaf 1 januari dus gewoon altijd.

 5. Jan van Dalen zegt:

  @allemaal: ik ontving de email vanavond 24 december om 18:44 uur. Ook in de begeleidende tekst in de email stond tot 1 januari 2011. Ik heb er nog een email achteraan gestuurd om het jaartal te verifieren, maar daar nog geen reactie op gehad. Er stond nog bij dat men bovenstaande op woensdag 23 december had besloten….

 6. Ane Zijlstra, districtshoofd It Fryske Gea zegt:

  Het is de bedoeling geweest- en nog om tijdens de afgelopen kerstdagen en met oud en nieuw even extra druk op de surveillance in de terreinen te zetten gezien de mogelijke toeloop van veel wandelaars wel of niet met honden.
  Er zullen in de komende januari maand 2 evaluaties plaatsvinden wat de extra surveillance voor effect hebben uitgericht. Aan de hand daarvan zal worden bepaald wat voor beleid er in de toekomst zal plaatsvinden.
  U zult begrijpen dat iedere dag toezicht houden in de terreinen zoals nu is afgesproken moeilijk 365 dagen per jaar gerealiseerd kan worden.

 7. vincent zegt:

  Ik begrijp dit aan de ééne wel maar aan de andere kant heb ik toch grote bedenkingen hier over. Het is altijd zeer makkelijk om negatief om over de hond te doen. De hond doet zoveel goed voor de mens en ook voor het wild, wat dacht u van de zweethond die de jager naar het aangereden en stervende wild brengt!
  Nu even over het loslopen met de hond, dit is zeer belangrijk om een evenwichtig en gezonde hond als kameraad te hebben. Er zijn hier te weinig losloopgebieden om tegenieten van de natuur als baas met hond. Geef iemand die echt de mist in gaat een bekeuring. Veel hondenliehebbers zijn natuurliefhebbers !
  Als dan toch hier loopt te bekeuren let dan eens op die losfietsende crosser die aankomen gesjeed en die meestal op het laatste moment een teken geven dat ze er langs m o e t en en jij kan aan de kant voor ze. In deze tijd zijn alle bandensporen stijf bevroren van ze en als je niet op let kan jepardoes een enkel breken door deze sporen. Geef ze bepaalde paden waarop ze zich kunnen leven.
  Laten we met zijn alle van de mooie natuur van genieten en respect hebben voor ieders wensen. Regels moeten er zijn en nageleefd worden maar het moet niet zo zijn dat de hond de dupe wordt van een beleid waar weinig plaats voor hem/haar is om lostelopen !!!!

 8. Michel zegt:

  Juist!

  Niet alleen op hondenbezitters, maar ook op mountainbikers, joggers, indefrisseluchtrokers, snoeppapiertjesweggooiers, paaltjesroutestegendestroominvolgers, luidconverseerders, Uggsdragers en andere puurnatuurverstoorders de surveillancedruk flink opvoeren! Grote blikken patrouillerende boswachters en controlekabouters open trekken. Maar bovenal: meer regels dieernueenmaalnietvoornietszijn proberen op te stellen voor “onze” “natuur” (met fijn veel evaluatiemomenten), zodat eenieder straks in gelijke mate van de puur- en ongereptheid ervan kan genieten.

  Wat zegt u? Kunnen wij hier slechts een miezerig, klein weekje van genieten? Omdat beheer van “de natuur” nu eenmaal niet 24/7, 365 dagen per jaar te realiseren valt? Gevalletje dode mus, dus? (Of zo u wilt: schaap?)…

  Het had zo mooi kunnen zijn.

 9. johan zegt:

  iemand met een hond is net als iemand met een auto makkelijk te bekeuren
  het slaat nergens op. Iemand die zijn hond los laat lopen heeft zijn hond onder controle en deze hond is dan ook niet agressief en gaat niet achter reeen aan

 10. peter zegt:

  Ik zou ook strenger toezicht op de luie tuinkabouters die hun tuinafval in het bos dumpen.

 11. Roel Sluiter zegt:

  @ Johan : Niemand heeft zijn hond onder controle, dat denken hondebezitters altijd, maar dat is niet zo..Verder hebben ook veel mensen last van loslopende honden. Mensen vinden het niet fijn, wanneer een een met een beslijmde mond tegen hen aan springt en zo de kleren besmeurd met slijm, of vieze poten.. slijm van honden kan schadelijke bacterien bevatten etc.. Ik denk aan de sportieve jogger, die lekker aan het hardlopen is, de honden kunne het zo aan zien voor een wegrennend ree of wat voor oerinstinct prooidier dan ook. Moet die man dan maar niet gaan joggen? Nee natuurlijk niet, een mens hoeft zich in de publieke ruimte niet aan te passen aan een hond. Dat is de omgekeerde wereld. Ik lees elders op deze website een bericht van een hondebezitter:” Jonge kinderen moeten ook niet op een hond aflopen.” Nee zeg! Deze persoon wil zeker het kind aangelijnd zien worden..Volstrekt misplaatst zo’n opmerking. Als de hond aangelijnd is, is de baas altijd in de directe omgeving en is er METEEN mogelijkheid tot correctief ingrijpen in het gedrag van de hond. Zelf ben ik een grote hondenliefhebber, ik ben al wat op leeftijd en ik loop met een wandelstok.. Ik heb het meegemaakt dat een hond op me af kwam lopen in het losloopgebied meteen in het begin van de bakkefeenster duinen en een hond kwam blaffend op me af en beet in de wandelstok en rukte hem uit de hand, mijn evenwicht finaal kwijt en daar lag ik..gelukkig niets gebroken of gekneusd, maar schrik alom. kennelijk zag de hond in mijn wandelstok een speels attribuut, kennelijk was de baas wel vaker aan het stokje gooien.. Maar ik had de smoor wel in en was kwaad.. Zeker toen de baas van die hond zei: dan moet u ook maar niet met een stok hier lopen.. Ik vind het gewoon de omgekeerde wereld.. Daarom zeg ik: overal de honden aan de lijn in de bakkefeenster duinen, maar eigenlijk overal in de publieke ruimte..Thuis heb ik mijn hond loslopen en zelfs op plekken waar loslopen mag, doe ik de hond meteen aan de riem, als ik ook maar iemand zie lopen, die binnen 5 meter komt, tja dat heb je al snel, maar ik ben wel zo sociaal, dat ik het plezier van anderen niet wil bederven, die niet gediend zijn van blaffende, agressieve en opspringerige honden..Ik houd hier zelf ook niet van, ik hoef geen vuil van de grond via de poten of slijm van bek aan mijn kleding, is gewoon vies..(Het is in feite aanranding, als een mens dit doet met een andere mens, dan zijn de rapen ook gaar, dat tolereren we ook niet, dus moet dit van een hond _ lees : hondenbezitter_ ook niet worden getolereerd. De hond is niet de schuldige in deze, maar de onverantwoordelijke hondenbezitter, zonder inzicht en respect voor de omgeving/mensen en dieren (schapen, etc..). Ik kan die mensen heel goed begrijpen! Beste mensen, laten we het leuk houden in de bakkefeenster duinen en doe de hond aan de lijn a.u.b. ook op losloopgebieden.. De afgelopen dagen zijn er mensen bekeurd.. ik vind het jammer, maar het is kennelijk nodig, ik neem de toezichthouders niets kwalijk, ik steun ze ook zeker, ten eerste omdat het hun taak is, maar het is gewoon nodig.., want mensen houden zich vrijwillig niet aan geboden kennelijk. Ik schaam mij soms als hondenbezitter voor mijn mede hondenbezitters…Ik ben hier heel eerlijk in.. En nu ga ik mijn hond uitlaten..aangelijnd want er rijden ook sportieve wielrenners rond in het mooie Bakkefeen en ik vind het ook sneu als ineens de hond voor zo’n gast spring en zich bezeerd met alle gevolgen van dien..mensen, hondenbezitters alsjeblieft dek hier aan, allemaal kosten die we zelf weer moeten ophoesten via de premie..kom op mensen! Dankuwel !

Geef een reactie